Menü

Online kiállításon láthatóak Steve Schapiro ikonikus pillanatképei

22 • 06 • 06Udvari Orsolya

„Van egy álmom” (Martin Luther King Jr.)
„Egy napon, ami talán el sem jön soha, majd én is kérek tőled valamit. Addig is ez a kis szívesség a nászajándékom a lányom lakodalmáról.” (A Keresztapa)
„We can be heroes, just for one day” (David Bowie: Heroes)

A fenti idézetek kiragadott mondatok három nagyon különböző helyről, három különböző megszólalótól, három különböző műfajból. Ami mégis közös bennük, hogy a köztudat széles köreiben sokak által ismert és ikonikus mondatok ezek, amelyek pusztán önálló megjelenésükkel meg tudnak idézni egész eseményeket, történelmi folyamatokat, komplex érzéseket tudnak előcsalogatni. Erre egyértelműen nem csak szövegalapú idézetek vagy részletek képesek; a képiség kifeszített pillanatai egész történeteket és korszakokat tudnak felidézni, különleges atmoszférát teremteni meghatározó alakokról vagy eseményekről. Steve Schapiro maga is ikonná vált minimum a fotográfia világában, de ezen keresztül a filmében is, de egész munkássága is könnyedén szervezhető és értelmezhető az ikonikus jelző használatával.

A londoni székhelyű, alapvetően kereskedelmi profilú Atlas Galéria – élőben látogatható kiállításai mellett – online összeállításokkal is készül az érdeklődők számára. Az online kiállítássorozat ezúttal a 2022-ben elhunyt Steve Schapiro munkásságát mutatja be, ezzel is megemlékezve és tiszteletet adva a fotográfusnak.
Schapiro 1934-ben született New Yorkban, és lehetősége, talán némi szerencséje és tehetsége volt végigkísérni kamerájával az amerikai történelem számos meghatározó pillanatát, amelyek rendkívüli módon határozták meg az akkori politikai és kulturális viszonyokat, amely napjainkig kitart. Schapiro fotográfusként és fotóriporterként tevékenykedett, utóbbi profiljához sorolhatók be azok a képei, amelyek 1963 és 1967 között készültek, és az amerikai polgárjogi mozgalom olyan kiemelkedő alakjait és pillanatait mutatják be, mint Martin Luther King Jr. és James Baldwin, vagy akár tüntetéseket, ahol megjelenik Rosa Parks és sok más aktivista is.

Schapiro nem csak a politikai szférában készítette el egészen a ’60-as évektől a kor lenyomatát, hanem a kulturálisban is. Az online kiállítás képei között szerepelnek portrék olyan ikonikus művészekről, mint Magritte, Bowie, Warhol, Samuel Beckett, Robert Redford vagy Barbara Streisand. Festők, zenészek, írók, filmesek és színészek. A legutóbbi kategóriába tartozó fotók fontos szerepet töltenek be olyan szempontból, hogy átvezetnek Schapiro filmes munkáira, amik megmutatják a fotográfus beágyazódottságát a kultúra specifikus szegmensébe.

A kultúra területén a fotó mellett Schapiro a film világának is aktív művészeti és mesterségbeli alakítója és résztvevője volt. Az online kiállítás is kitér pár meghatározó munkára konkrét filmbeli fotókkal, és a már említett színészportrékkal. Érdekes emellett, hogy több ábrázolt személy, akik elsődlegesen nem a filmhez kötődnek, fel-fel bukkannak filmes anyagokban is, (filmekben vagy TV-ben), mint David Bowie vagy James Baldwin az I Am Not Your Negro című dokumentumfilmben.

Schapiro talán legmeghatározóbb filmes munkája az 1972-es A Keresztapa című filmhez kötődik. A film standfotográfusaként örökítette meg többek között a Marlon Brando által alakított Don Corleone karakterét. A kiállítás a Taxisofőr című film forgatási képeiből is bemutat jópárat. Schapiro 1975-ben a Taxisofőr forgatásakor mind a forgatáson és a forgatás szüneteiben is készített fotókat a színészekről, jelenetekről. A Martin Scorsese által rendezett film szintén a kor és az egész filmes világ meghatározó darabja, csakúgy, mint A Keresztapa trilógia, vagy ahogy Schapiro is a fényképezés világában.

0103

Forrás: atlasgallery.com

Jegyzetek

A 40 képből álló online kiállítás ezen a linken tekinthető meg.