Címke: portréfotográfia

Válogatás a 2022-es LensCulture Portrait Awards díjazottjainak képeiből

A LensCulture idén is kihirdette az év legjobb portréfotóit; 39 fotográfus részesült valamilyen elismerésben: nyertesként, finalistaként vagy egy-egy döntéshozó választottjaként. A pályaművek öt kontinens, 16 országából érkeztek, közülük kerültek ki a díjazottak, akiket a főszerkesztőkből, kurátorokból, művészeti igazgatókból álló nemzetközi zsűri tagjai választottak.

Tovább

Online kiállításon láthatóak Steve Schapiro ikonikus pillanatképei

Schapiro nem csak a politikai szférában készítette el egészen a ’60-as évektől a kor lenyomatát, hanem a kulturálisban is. Az online kiállítás képei között szerepelnek portrék olyan ikonikus művészekről, mint Magritte, Bowie, Warhol, Samuel Beckett, Robert Redford vagy Barbara Streisand. Festők, zenészek, írók, filmesek és színészek.

„A Szovjetunió történelme tele van szimbólumokkal és metaforákkal” – Válogatás Svetlana Melik-Nubarova Múltunk című díjnyertes sorozatából

A Szovjetunió története tökéletes példa arra, hogyan formálhatja a propaganda egy ember világnézetét, elveit és életmódját. Mi, akik a Szovjetunióban születtünk, őszintén hittünk azokban az elvekben, amelyeket nekünk sugalltak gyermekkorunkban, és csak a Peresztrojka alatt fedeztük fel a Másik Világot.

Elmúlás, elengedés, újrakezdés – Válogatás a 2022-es Portrait of Humanity díjazottjainak képeiből

A pályázat koncepciójának lényege, hogy kortárs fotográfusok olyan friss művei kerüljenek be a válogatásba, amelyek a portrékon keresztül tág értelemben véve mutatják be az emberiséget érintő kurrens folyamatokat, élethelyzeteket és az emberiséget foglalkoztató kérdéseket. A pályázat során kétféle kategóriában osztott díjakat a zsűri.

Panellakók portréival nyerték el az idei Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat

Immáron két éve tartó hosszútávú fotóprojektemben ebből a több évtizedes adósságból igyekszem törleszteni azzal, hogy a panelekben lakókat fényképezem. Személyes találkozásainkkor a helyszínen Polaroid felvételt készítek róluk és a környezetükről, az ezt követő nagyjából egy hétben pedig vázlatfüzetembe jegyzetelve terveztem meg a fotózást, amelynek napjain általában 4-6 órát szánok a helyszín bevilágítására és a kész kép elkészítésére.

„Egy jobb fényképezőgép sosem fog segíteni, ha nincs egy jó ötlet vagy megérzés.” – Portfólió: Arnold Newman

A huszadik század egyik legnagyobb portréfényképésze előszeretettel fényképezte a művészvilág és a politikai élet szereplőit. Munkássága elismeréseként fontos szakmai díjakat kapott, és képeit neves gyűjteményekben (Museum of Modern Art, Art Institute of Chicago, Victoria and Albert Museum, Moderna Museet, Stedelijk Museum) őrzik.