Címke: portréfotográfia

Királyi portrék – A fotográfiáé a főszerep a Buckingham-palotában

A londoni Buckingham-palotában található The King’s Gallery termeiben nyílik májusban fotókiállítás Royal Portraits: A Century of Photography címmel. A tárlat nem pusztán az exkluzivitása miatt érdekes, hiszen bemutatja a brit királyi családról készült leghíresebb portrékat és a képek mögötti történeteket, hanem a portréfotográfia fejlődését is nyomon követhetik a látogatók az 1920-as évektől napjainkig készült fotográfiákon keresztül. A kiállítás május 17-től látogatható egészen október 6-ig.

A fotográfia történetmesélő szerepét hangsúlyozzák a LensCulture Portrait Awards idei kiemelt képei

A LensCulture kihirdette a Portrait Awards idei versenyének győzteseit és a döntőbe jutott művészeit. A pályázat összesen 39 művészt jutalmazott, akik 6 kontinens 21 országából származnak. A zsűri véleménye szerint a pályázók az idei évben a fotográfia egyetemes nyelvét használó, kreatív megközelítéseket keresték, amelyek egyedi történetekről tudósítanak.

Vajon ki volt a 19. században a legtöbbször lefényképezett amerikai?

A címben feltett kérdésre – ironikus módon – valószínűleg nincs pontos válasz. Ennek ellenére 2015-ben Picturing Frederick Douglass: An Illustrated Biography Of The 19th Century’s Most Photographed American címmel egy könyv is megjelent e témában, és a washingtoni National Portrait Gallery-ben közel egy éven át látogatható tárlatán mutatták be a Douglassról készült felvételeket.

„A Mai-féle fénykép ma már valóságos fogalom” – Mai Manó (1855–1917) élete és ritkán látott képei

1885-ben önállóan alapított műtermet a Vilmos császár úton. Akkor már három-négy segéddel és több inassal dolgozó szakfényképész volt. Ez az időszak a főváros és az egész ország fénykora volt, s 30 évesen Mai Manó is a csúcsra jutott, a gyermekfényképezés egyik legjobb hazai képviselőjének, a szakmai közélet vitathatatlan tekintélyének ismerték el. Szakmai tudásának elmélyítését mindig is elsődleges feladatának tekintette, s hogy ismereteit gyarapítsa, beutazta Németországot, Olaszországot, Franciaországot. Folyton tanult, képezte magát, olvasta a külföldi szaklapokat, könyveket.

„A divatot nem mindig nagybetűvel írják, hanem közösen alakítjuk” – MOØDe címmel látható Anton Corbijn kiállítása Hollandiában

A világhírű holland fotográfus és filmes Anton Corbijn kiállítása látható a hollandiai Amstelveen városában található Cobra Museum of Modern Art múzeumban. A MOØDe című kiállításon többek között olyan Corbijn-portrékat is kiállítanak, melyeken Kate Moss, Tom Waits, Alexander McQueen, vagy Naomi Campbell szerepel.

Ezek a portrék nyerték el a Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2023 díjait

A portré műfaját kedvelők számára a londoni National Portrait Gallery 1856 óta fontos zarándokhely, ahol február 25-ig a Taylor Wessing Photographic Portrait Prize 2023-as nyerteseinek kiállítása tekinthető meg a múzeum Trafalgar Square mögött megbújó épületében. A tárlaton 51 alkotó 58 portréja látható.

Portrait of Britain Vol.6 – Válogatás Nagy-Britannia legnagyobb fotókiállításának képeiből

A Portrait of Britain címmel valósult meg az a különleges tárlat, amelyet a British Journal of Photography szervezett. A fotográfiai magazin hatodszor hirdette meg nyílt pályázatát, amelyre ezúttal is olyan pályamunkákat vártak, amelyek az Angliában élő emberek történeteit dolgozzák fel. A legjobb alkotásokból megvalósult esemény a szigetország legnagyobb fotográfiai kiállítása, szerte Angliában láthatóak lesznek a képek különböző köztereken. Az idei kiállítássorozatot február 8-ig lehet megtekinteni.

Lebilincselő szépség – Julia Margaret Cameron kiállítás a Jeu de Paume-ban

A fotográfia történetének egyik legizgalmasabb alkotója a művészi kísérletezéstől soha vissza nem rettenő, korát évtizedekkel megelőző Julia Margaret Cameron. A fotográfus archívumának jelentős részét birtokló Victoria and Albert Museum szervezte vándorkiállítás egyetlen európai állomásán, a párizsi Jeu de Paume-ban, 2023. október 10. és 2024. január 28. között mintegy száz alkotást tekinthetünk meg.

Tovább

„Engem jobban érdekel, hogy jó legyek, mint hogy híres legyek.” – Annie Leibovitz utazókiállítás indul az USÁ-ban

A Crystal Bridges Museum of American Art szervezésében szeptembertől látható Annie Leibovitz at Work című tárlat az elmúlt egy évtizedben a művész első jelentős múzeumi kiállítása, amely új és ritkán látható fényképeket is tartalmaz Leibovitz legendás, immár fél évszázados pályafutása során készült munkáiból. Az utazókiállítás a Crystal Bridgesben mutatkozik be elsőként, mielőtt négy városból álló körútra – Charlotte, Sacramento, Nashville és Wichita – indul az USÁ-ban.

Chronorama – A 20. század ikonikus fotókincsei a Condé Nast archívumából

Egy minden szempontból epikus fotókiállítás látogatható jövő év januárjáig a velencei Palazzo Grassiban. A Chronorama: Photography Treasures of the 20th Century címen nyílt tárlat az amerikai Condé Nast médiavállalat fotóarchívumának azon emblematikus, vagy a nagyközönség számára eddig ismeretlen felvételeiből válogat, amelyek nemrég kerültek a Pinault Collection tulajdonába.

Az akadémikus portréábrázolás megreformálása a XXI. században (science fiction) – Andrea Torres Balaguer képeiről

Andrea Torres Balaguer olyan elfeledett színeket hívott életre, amit a japán nyelvben a kinjiki (禁色) fogalma ír le. Léteztek olyan társadalmak, ahol bizonyos színek használatát, kasztokhoz, illetve társadalmi szerepvállalásokhoz kötötték. Ez alól a béklyók alól felszabadulva már bárki viselheti azt a színt, amelyet kíván, az európai kultúrákban.

Egy fényképészdinasztia közel százéves története – A Strelisky-műterem: Strelisky Lipót és Sándor

Közkedveltségének megfelelően a korabeli pest-budai lapok sokat foglalkoztak a híres műterem tevékenységével, rengeteg, sokszor egymásnak is ellentmondó történet keringett róla. A korai fotótörténeti írások is az elsők között emlegették a műtermet, de L. Baji Etelka alapos kutatásai kiderítették, hogy a legtöbb elbeszélés a megalapozatlan legendáriumok körébe tartozik, hogy a műterem-alapító életéről, munkásságának tényeiről nagyon kevés biztos adatot tudhatunk.

„Mondj egy hírességet a huszadik század második feléből, aki nem pózolt Terry O’Neill-nek!” – Terry O’Neill műveiből rendeztek nagyszabású kiállítást Amerikában

A Fotografiska új tárlata a művész 1963 és 2013 között készült képeire koncentrál, mivel ez az öt évtized alapjaiban meghatározta a globális popkultúrát. A szerkesztőségi portréktól a ritka és intim felvételekig számos olyan fényképet láthatunk, amelyekből egy páratlan, illetve történelmileg is igen jelentős képanyagot állítottak össze.

Megalkuvások nélkül – Válogatás a National Photographic Portrait Prize 2023 döntőseinek munkáiból

Kihirdették Ausztrália egyik legrangosabb, pályázók ezreit vonzó fotográfiai díja, a National Photographic Portrait Prize (NPPP) 2023 nyerteseit. A 30.000 ausztrál dollár készpénzzel és 20.000 ausztrál dollár értékű Canon-felszereléssel járó fődíjat Shea Kirk – az ugyancsak finalista Emma Armstrong-Porterről készített Ruby című tárgyilagos, a személyes identitás kérdéseit a testkép problematikája felől vizsgáló – attributált portréja nyerte.