Menü

Királyi portrék – A fotográfiáé a főszerep a Buckingham-palotában

24 • 05 • 08Ballagó Márton

A londoni Buckingham-palotában található The King’s Gallery termeiben nyílik májusban fotókiállítás Royal Portraits: A Century of Photography címmel. A tárlat nem pusztán az exkluzivitása miatt érdekes, hiszen bemutatja a brit királyi családról készült leghíresebb portrékat és a képek mögötti történeteket, hanem a portréfotográfia fejlődését is nyomon követhetik a látogatók az 1920-as évektől napjainkig készült fotográfiákon keresztül. A kiállítás május 17-től látogatható egészen október 6-ig.

A portrék évszázadokon keresztül létfontosságú szerepet játszottak abban, hogy a közvélemény hogyan vélekedett a királyi családról. Az elmúlt bő száz évben a fotográfia volt az művészeti médium, mely a legnagyobb hatással alakította a királyi imázsról alkotott képet. Ezt demonstrálva rendezik meg a Royal Portraits: A Century of Photography című fotókiállítást a Buckingham-palotában, mely tárlat feltérképezi portré műfajának történetét a királyi családról készült képeken keresztül. Több mint százötven fotográfiát állítanak ki a Royal Collection és Royal Archives anyagai közül, melyek mindegyike vintázs nyomat, a fotográfusok által készített eredeti alkotások, melyek többsége nyilvánosan még nem volt bemutatva. A kiállítás fókuszában az a kérdés áll, hogy a királyi család hogyan kamatoztatta a fényképészet erejét a monarchia érdekeiben, hogyan illesztették be azt a királyi hagyományokba. A fotográfia, mint változó művészeti forma, státusza is előtérbe kerül, hiszen megvizsgálják azokat a kulturális, művészeti és technológiai változásokat, melyek a híres királyi fotográfusok munkásságát is befolyásolták, mint például Cecil Beaton, Dorothy Wilding, vagy éppen Annie Leibovitz. Alessandro Nasini a kiállítás kurátora nyilatkozta:
„Ez az első kiállítás a Royal Collection gyűjteményéből, mely teljes egészében a portréfotográfiára koncentrál, egy olyan médiumra, amely hozzájárult ahhoz, hogy a világ hogyan tekint a brit királyi családra.”

0103

Fotó: Antony Armstrong-Jones, 1st Earl of Snowdon: TRH Prince Charles and Princess Anne, 1956 © Antony Armstrong-Jones

Az archív dokumentumok és eddig kiadatlan fotográfiák bemutatják a királyi portrék megrendelésének, kiválasztásának és retusálásának kulisszatitkait. A felkért fotográfusok feljegyzései és a királyi család tagjaival és munkatársaival folytatott levelezéseik feltárják egy-egy kép keletkezéstörténetét. A tárlat egyik legfontosabb alkotója Cecil Beaton, a 20. század közepének királyi fotográfusa, aki igen nagy hatással volt a monarchia imázsának megreformálására. Mintegy hat évtizeden át készült képeit láthatja a közönség, melyek közül kétségkívül a legmeghatározóbbak az Erzsébet királynőről készült képei a Buckingham-palota kertjében. A család életébe intim bepillantást nyújtanak Lord Snowdon (Antony Armstring-Jones) fényképei, aki az 50-es évek egyik legkeresettebb fotográfusa volt Nagy-Britanniában, és aki maga is a királyi család tagja lett, hiszen feleségül vette Margit hercegnőt, akiről különleges, bensőséges képeket készített. Ezáltal a brit nép még inkább úgy érezhette, hogy közelebbről szemlélheti a királyi családot. A kiállítás a digitális és színes fényképezés fordulatára is reflektál, hiszen az utolsó teremben az 1980-as évektől napjainkig készült képek kerülnek a falakra. A fotográfiát a kánon ekkorra önálló művészeti formaként ismerte el, és az alkotó fotográfus karaktere a képalkotó kézművesről az ünnepelt művésszé fejlődött. A korszakból látható például Andy Warhol, David Bailey, Nick Knight, Hugo Burnad és Annie Leibovitz fotói is.

0103

Fotó: Dorothy Wilding: Queen Elizabeth II, 1952
Royal Collection Trust / © His Majesty King Charles III 2024

0103

Fotó: Snowdon: Princess Margaret, 1967
© Snowdon

0103

Fotó: Cecil Beaton: Princess Margaret, 1949
Royal Collection Trust / © His Majesty King Charles III 2024

0103

Fotó: Cecil Beaton: Princess Elizabeth, 1942
Royal Collection Trust / © His Majesty King Charles III 2024

0103

Fotó: Cecil Beaton: Queen Elizabeth, 1939
Royal Collection Trust / © His Majesty King Charles III 2024

0103

Fotó: Antony Armstrong-Jones, 1st Earl of Snowdon: Proof with handwritten instructions, 1958
© Antony Armstrong-Jones

0103

Fotó: Cecil Beaton: Proofs sitting with Queen Elizabeth, 1939
Royal Collection Trust / © His Majesty King Charles III 2024

Jegyzetek

Royal Portraits: A Century of Photography
The King’s Gallery, Buckingham Palace
2024. május 17. – október 6.