Menü

Portrait of Britain Vol.6 – Válogatás Nagy-Britannia legnagyobb fotókiállításának képeiből

24 • 02 • 06Szabó Benedek

A Portrait of Britain címmel valósult meg az a különleges tárlat, amelyet a British Journal of Photography szervezett. A fotográfiai magazin hatodszor hirdette meg nyílt pályázatát, amelyre ezúttal is olyan pályamunkákat vártak, amelyek az Angliában élő emberek történeteit dolgozzák fel. A legjobb alkotásokból megvalósult esemény a szigetország legnagyobb fotográfiai kiállítása, szerte Angliában láthatóak lesznek a képek különböző köztereken. Az idei kiállítássorozatot február 8-ig lehet megtekinteni.

A kiállítás a British Journal of Photography angol fotográfiai szaklap és a világ egyik legnagyobb kültéri plakátokkal foglalkozó vállalata, a JCDecaux együttműködésében jött létre. A legjobbnak ítélt fényképeket azonban nem egy intézményben állítják ki, hanem London utcáin, bevásárlóközpontjaiban, pályaudvarokon, illetve út menti óriásplakátokon és kivetítőkön szerte Angliában.

A kiállításon bemutatott képek különleges, ritkán látható történeteket mesélnek el. Ilyen a Birminghamben élő Garry Jones fényképe is, amelyen Tasmina Haq szerepel. A címadó alany a Muslim Girls Fence vívócsapat tagja. Ennek a sportegyesületnek célja az, hogy nőknek oktasson hagyományos kard- és tőrvívást. A korábban csak a felsőbb társadalmi osztályok számára elérhető sport napjainkban már mindenki számára elérhető, ez előtt tiszteleg ez a felvétel.

0103

Fotó: © Garry Jones: Tasmina Haq
POB 6 Winner

A Londonban élő Stuart Jackson a fiáról készített portrét My Son Arlo címmel, aki egy ritka genetikai betegséggel, a Prader-Willi szindrómával küzd. Bár ez a betegség a mindennapi életének számos területét befolyásolja, a képen mégis az elszántság, és a mély nyugalom jelenik meg, amelyek kettőse drámai hatást kelt. Egy birminghami fotográfus, Jocelyn Allen Portrait of a Mother of a 35-month-old and a 15-month-old címmel készített képe a művésznő egyik hosszútávú munkája során készült. A projekt ideje alatt a fotográfus olyan önarcképeket készített, amelyeken lányai is megjelentek. A bensőséges kapcsolatot bemutató képek az anyaság különböző helyzeteit és kihívásait őszinte, dokumentarista stílusban ábrázolják.

0103

Fotó: © Stuart Jackson: My Son Arlo
POB 6 Winner

0103

Fotó: © Stuart Jackson: Portrait Of A Mother Of A Thirty Five Month Old And A Fifteen Month Old
POB 6 Winner

A skót Isabelle Law Fearless című felvétele egy súlyos melldaganatot túlélő nőt mutat be, aki gyógyulása előtt több műtéten is átesett. A róla készült felvétel az ötödik kemoterápiás kezelésének napján készült, amikor a hölgy haja már erősen hullani kezdett. Ekkor még nem lehetett tudni, hogy túléli-e a betegséget. A felvétel így nemcsak a bátorság, hanem a hit erejét is bemutatja, ami reménnyel tölti el a nézőt. Az angliai Wigan városban élő művész, Brian O’ Hanlon fényképén az érzelmek, és az időskor drámája kapja a főszerepet. Séamus című felvétele enyhén alsó kameraállásból készült, így az égre tekintő arc vonásai még hangsúlyosabbá válnak. A beállítás a felfelé irányuló arcot követi, így emelve ki az arcvonásokat, amelyeket a homogén háttér még inkább kiemel.

0103

Fotó: © Isabelle Law: Fearless
POB 6 Winner

0103

Fotó: © Brian O’ Hanlon: Séamus
POB 6 Winner

A köztéri kiállítás mellett a British Journal of Photography egy fényképalbumot is megjelentetett, amelybe mintegy 200 képet válogattak be. A Portrait of Britain Vol. 6 című albumot a Bluecoat Press adta ki.

0103

Fotó: © Peter Flude: Naseema Begum
POB 6 Winner

0103

Fotó: © Morton Moss: Jack of the Green
POB 6 Winner

0103

Fotó: © Olufemi Olaiya: The Triumphant
POB 6 Winner

0103

Fotó: © Nirish Shakya: Alice, Body Confidence
POB 6 Winner

0103

Fotó: © John Ferguson: Trixxy
POB 6 Winner

0103

Fotó: © REUTERS / Hannah McKay: Muriel Tredinnick, age 103, poses for a photograph in her bedroom at the Rokewood Court Care Home in Kenley, Britain, April 4, 2023.
POB 6 Winner

0103

Fotó: © John Boaz: David, Beekeeper of Native English Bees
POB 6 Winner

0103

Fotó: © Jamie Sinclair: Cris and His Son, Birdwatching on the North-east Coast
POB 6 Winner

0103

Fotó: © Akindele Ibukun: One with Nature
POB 6 Winner

0103

Fotó: © Zuzu Valla: Lauren
POB 6 Winner

0103

Fotó: © Ellie Ramsden: Reiss Nelson
POB 6 Winner

0103

Fotó: © Guy Bellingham: Poppy
POB 6 Winner

0103

Fotó: © Deljeem Rai: Soniya
POB 6 Winner

0103

Fotó: © Craig Fleming: Bill
POB 6 Winner

Jegyzetek

A Portrait of Britain Vol.6 fotópályázat nyertes képei ezen a linken tekinthetők meg.