Menü

„Engem jobban érdekel, hogy jó legyek, mint hogy híres legyek.” – Annie Leibovitz utazókiállítás indul az USÁ-ban

23 • 09 • 06Baki László

A Crystal Bridges Museum of American Art szervezésében szeptembertől látható Annie Leibovitz at Work című tárlat az elmúlt egy évtizedben a művész első jelentős múzeumi kiállítása, amely új és ritkán látható fényképeket is tartalmaz Leibovitz legendás, immár fél évszázados pályafutása során készült munkáiból. A kiállítás képei printeken és csúcstechnológiás digitális kijelzőkön láthatók. Az utazókiállítás a Crystal Bridgesben mutatkozik be elsőként, mielőtt négy városból álló körútra – Charlotte, Sacramento, Nashville és Wichita – indul az USÁ-ban.

Annie Leibovitz készítette az amerikai élet legismertebb portréit. Azonnal azonosíthatók és bevésődnek a tudatunkba. A Bentonville-ben kiállított anyag egy személyes válogatás abból a portrésorozatból, amely arról ismert, hogy számos fontos közéleti személyiséget – művészek, színészek, zenészek, politikusok, sportolók, építészek, cégvezetők – ábrázol: Cindy Sherman, Lizzo, LeBron James, Obama és Biden elnökök, Rihanna, Dolly Parton és Shonda Rhimes.

Leibovitzot 13 éven át (1970–1983) a Rolling Stone zenei magazin alkalmazta, ez idő alatt vált világszerte ismertté. Az 1980-as években kilépett a rockfotográfus skatulyából, elhagyta a Rolling Stone-t és – immár exkluzív szerződés nélkül – a Vanity Fair magazinnak kezdett el dolgozni, majd az évtized végétől rendszeresen együttműködött a Vogue-gal. 1991-ben ő lett az első női művész, akinek egyéni kiállítása volt a washingtoni National Portrait Gallery-ben (NPG), és ő volt a második fotográfus, akinek még életében önálló kiállítást szentelt az NPG. Számos kitüntetésben részesült, többek között életműdíjat kapott az ICP-től és a párizsi Académie des Beaux-arts-tól, és az Amerikai Kongresszusi Könyvtár élő legendává nyilvánította.

0103

Fotó: Annie Leibovitz: Self Portrait, Brooklyn, New York, 2017. Photo courtesy of the artist © Annie Leibovitz

A mostani kiállítás címét adó At Work című könyvben Annie Leibovitz azt mutatja meg, hogyan készíti a képeit. Ám senki ne gondoljon technikai leírásokra, világítási útmutatókra, egyéb receptekre, trükkökre, mert Leibovitz csak rövid történeteket mesél el a képek készítése kapcsán. Az albumba került témák közé tartozik többek között a fotóriporteri- és stúdiómunka, a táncosok és sportolók fényképezése, valamint az analógról a digitális fényképezőgépekre történő átállás bemutatása. Az album eredetileg 2008-ban jelent meg, és jelenleg is Leibovitz legkeresettebb könyve.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy bemutathatjuk Annie Leibovitz kivételes munkásságát, aki rendkívüli látásmóddal és örökséggel rendelkezik. Annie fotói megörökítik nemzetünk sokszínű kultúráját, történelmét és népét, miközben erőteljes tükörképként szolgálnak az amerikai tapasztalatról. Amerika szívében található múzeumként elkötelezettek vagyunk amellett, hogy olyan műveket mutassunk be, amelyek mélyebb identitástudatot és kapcsolatokat teremtenek a látogatók számára ebben a régióban – és az egész országban."

– mondta Olivia Walton, a Crystal Bridges Amerikai Művészeti Múzeum igazgatótanácsának elnöke.

0103

Fotó: Annie Leibovitz: Amy Sherald, Columbus, Georgia, 2022. Photo courtesy of the artist © Annie Leibovitz.

0103

Fotó: Annie Leibovitz: Bruce Springsteen on tour, Paris, 2016. Photo courtesy of the artist © Annie Leibovitz

0103

Fotó: Annie Leibovitz: Winona LaDuke, Osage, Minnesota, 2019. Photo courtesy of the artist © Annie Leibovitz

0103

Fotó: Annie Leibovitz: James Turrell, Flagstaff, Arizona, 2019. Photo courtesy of the artist © Annie Leibovitz

0103

Fotó: Annie Leibovitz: Alexandra Fuller, Kelly, Wyoming, 2016. Photo courtesy of the artist © Annie Leibovitz

0103

Fotó: Annie Leibovitz: Patti Smith, Electric Lady Studios, New York City, 2007. Photo courtesy of the artist © Annie Leibovitz

0103

Fotó: Annie Leibovitz: Justice Ketanji Brown Jackson, Washington, DC, 2022. Photo courtesy of the artist © Annie Leibovitz

0103

Fotó: Annie Leibovitz: Bryan Stevenson, Montgomery, Alabama, 2019. Photo courtesy of the artist © Annie Leibovitz

0103

Fotó: Annie Leibovitz: Stormy Daniels, West Grove, Pennsylvania, 2018. Photo courtesy of the artist © Annie Leibovitz

0103

Fotó: Annie Leibovitz: Cindy Sherman, East Hampton, New York, 2022. Photo courtesy of the artist © Annie Leibovitz

Annie Leibovitz At Work című 248 oldalas albuma ezen a linken online is átlapozható.

Jegyzetek

Annie Leibovitz at Work
Crystal Bridges Museum of American Art
2023. szeptember 16. – 2024. január 29.
Kurátor: Alejo Benedetti