Menü

Előadások Frida Kahlóról, építészeti fotóról, tárlatvezetések és workshopok a Műtárgyak Éjszakáján

20 • 09 • 17Punkt

A szeptember 17-19. között immár negyedszer megrendezésre kerülő Műtárgyak Éjszakája Budapest 50 helyszínén, több mint 100 programmal várja a műtárgyak izgalmas világa iránt érdeklődő közönséget. A háromnapos fesztiválon a résztvevők betekintést nyerhetnek a múzeumok, műtermek, galériák és aukciósházak színfalai mögé. A szakmai előadásokat ezúttal az online térbe is kiterjesztették, és a workshopok mellett további izgalmas programokkal, tárlatvezetésekkel is találkozhatnak a látogatók. Itt a Punkton most a fotográfiához kapcsolódó, regisztrációhoz kötött eseményeket ajánljuk figyelmetekbe.

FRIDA KAHLO ÉS A FOTOGRÁFIA (online előadás)
előadó: Lantos Adriána
2020. szeptember 17. 16:00 – 17:30

Frida Kahlo nemcsak akkor engedte szabadjára a művészi talentumát, amikor ecsetet ragadott, hanem az életét is művészete részévé tette. Egyedisége és extrovertáltsága okán már a saját korában stílusikonnak számított, és hamar a fotográfusok múzsájává vált. Az apján, Guillermo Kahlón kívül többek közt olyan nemzetközileg elismert fényképészek is megörökítették őt a képeiken, mint a magyar származású Nickolas Muray és Martin Munkacsi, valamint Edward Weston, Imogen Cunningham, Ansel Adams és Manuel Álvarez Bravo is. Toni Frissell sorozatot készített róla a Vogue 1937-ben megjelent, mexikói asszonyokról szóló cikke számára. Mindemellett Frida Kahlo maga is kísérletezett a fotográfiával, de gyűjtötte is a fotókat, amelyeket sokszor felhasznált a festményeihez is. A halála 50. évfordulóján megnyitott családi archívumban közel 6500 felvétel volt.

0103

Frida Kahlo Manuel Alvarez Bravo műtermében az 1930-as években, 24.4x18.4 cm, Museum of Fine Arts, Houston, Texas, USA, a Műtárgyak Éjszakája jóvoltából

A SZEMÉLYES TÁVOLSÁG − BESNYŐ ÉVA FOTOGRÁFIÁI (tárlatvezetés)
2020. szeptember 17., csütörtök, 18.00 – 19.00
Kassák Múzeum
A kiállításon Csatlós Judit és Juhász Anna Mária kurátorok kalauzolják az érdeklődőket.

Besnyő Éva (1910-2003) nevét Magyarországon leggyakrabban a két világháború között kibontakozó szociofotó-mozgalommal kapcsolatban említik, amely a társadalmi problémák feltárását és dokumentálását tűzte ki céljául. Második hazájában, Hollandiában viszont az egyik legkeresettebb építészeti fotósként, majd az 1970-es évek nőmozgalmának megörökítőjeként vált ismertté. A Kassák Múzeum szeptemberben nyíló időszaki kiállítása Besnyő Évát a modernitás jellegzetes képviselőjeként, karrierjét pedig a konvencióktól független, szabad női életút modelljeként mutatja be.

0103

Besnyő Éva: Önarckép, Berlin, 1931, Maria Austria Intézet, Amszterdam

CZIGÁNY ÁKOS FOTOGRÁFUS ÉS NÉMA JÚLIA KERAMIKUS: DOBOZEMBER (tárlatvezetés)

2020. szeptember 18. 16:00 – 17:00

Várfok Galéria
A kiállításon Czigány Ákos & Néma Júlia kalauzolják az érdeklődőket.

A Várfok Project Room évadnyitó, Dobozember című kiállítása Czigány Ákos fotográfus és Néma Júlia keramikus tervezőművész műveit mutatja be. A tárlaton végigvonuló két vezérmotívum, a doboz és a ház legkülönbözőbb formákban való megjelenítései adják a kiállítás alapját. A műfajilag sokrétű, Czigány letisztult fotográfiától egészen Néma különleges papírporcelán-reliefjeiig ívelő válogatásban a műalkotások egymással folytatott párbeszédje révén újabb jelentésrétegek bontakoznak ki, ezáltal maga a kiállítás is egyfajta közös műnek tekinthető.

0103

Néma Júlia – Czigány Ákos Otthon (Zarándoklat A) 2014/2016 mázas kőedény, fatüzes égetés 1320 °C 33x30,5x1,5 cm

KONSTRUKTÍV KAMERA (előadás)
2020. szeptember 18., péntek, 18.00 − 19.00

Kassák Múzeum

Sebestyén Ágnes Anna művészettörténész (Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ) előadása

Az építészeti fotó olyan, információban gazdag kép, amely segít fogalmat alkotni egy épületről, illetve az épített környezetről, ugyanakkor dokumentumértékétől, sőt magától az épülettől függetlenül is önálló alkotás. Az előadás − a Kassák Múzeum Besnyő Éva-kiállításához kapcsolódva −a két világháború közötti építészeti fotó műfaját mutatja be. Szó lesz az építészek és fotósok sajátos együttműködéséről, többek között arról, hogy a tökéletes látvány elérése érdekében milyen fotótechnikai trükköket alkalmaztak. Olyan női fotográfusok életműve kerül a középpontba, akik − Besnyő Évához hasonlóan − alapvetően formálták a korabeli építészetről alkotott képet.

 

VÁNDORFÉNYKÉPÉSZET (workshop)
2020. szeptember 19., szombat, 14.00 − 18.00 (30 percenként)

Kassák Múzeum

Laczkó Péter workshopja

A Kassák Múzeum udvarán felállított mozgó fényképészeti stúdió és labor a 19. századi fotográfia kézműves eljárásaiba enged bepillantást. A workshop résztvevői aktívan részt vesznek a fényképezés folyamatában, kipróbálhatják azokat a körülményes, ám nagyon látványos fotográfiai műveleteket, amelyek a "régi" fotográfia sajátjai. A kép megkomponálásától kezdve, a nagy méretű síkfilm kidolgozásán keresztül a pozitív kép előállításáig tartó, izgalmas folyamatban Laczkó Péter, fotográfus kalauzolja és segíti az érdeklődőket.

 

0103

Laczkó Péter vándorfényképész workshopja, forrás: Műtárgyak Éjszakája, Kassák Múzeum

BARTHA MÁTÉ: KONTAKT (tárlatvezetés)

2020. szeptember 19. 17:30 – 18:00

TOBE Gallery

A kiállításon Opitz Tomas és Puskás Bea, a TOBE Gallery vezetői kalauzolják az érdeklődőket

A TOBE Gallery évadnyitó kiállításán Bartha Máté, a nemzetközi színtéren is elismert Kontakt című sorozatát mutatja be. A 2019-es arles-i fotófesztiválon (Les Rencontres de la photographie d'Arles), a Prix Découverte Louis Roederer díjat az Agnes B. által vezetett zsűri Bartha Máténak és a francia Laure Tiberghien-nek megosztva ítélte meg. Az elismeréssel feltörekvő tehetségeket támogat a Fondation Louis Roederer. A sorozata egy civil, de katonai szabadidős programokat létrehozó szervezet, a Honvédsuli közösségének mindennapjaiba, azaz a fegyelem, a próbatételek, az erőszak, de a gyengeség, fájdalom, a szerelmek és barátságok intim jeleneteibe enged bepillantást. A sorozat 2018-ban elnyerte a Capa Nagydíjat is.

 

0103

Bartha Máté: Kontakt, 2018.