Menü

A 70 éves filmtekercs

21 • 01 • 24Baki László

William Fagan ír kameragyűjtő egy 1935-ből származó Leica III típusú fényképezőgépet vásárolt 2015-ben, melyben egy elfényképezett filmtekercset talált. Fagan végül csak 2020 nyarán vitte el a gépben található Perutz-filmet egy ismerőséhez, Mella Travershez – aki a dublini The Darkroom tulajdonosa – és ők ketten alapos körültekintéssel, szakszerűen hívták elő a filmet.

De ezzel még nem ért véget a kaland; sőt még csak ezután kezdődött.

0103

A Leica fényképezőgép és a filmtekercsek (William Fagan)

A 22 képkocka egy elbűvölő fiatal nő és egy idősebb úr Európán keresztül vezető utazásának történetét mesélte el. Fagan szerint a fotók annyira személyesek voltak, hogy kezdeti ösztönei azt mondták, hogy nem szabad őket néznie. Olyan volt, mintha engedély nélkül egy idegen családi fényképalbumba kukkantana bele.

De Fagannek egyetlen gondolat járt csak az eszében: mi lenne, ha felkutatná a képeken szereplő pár családját? Becslése szerint a képek készítésének időpontja az 1950-es évek elejére tehető, így a párnak – ha még élnének – már elég idősnek kellene lennie, de talán vannak leszármazottaik.

0103

Collection of William Fagan

0103

Collection of William Fagan

"A felvételeket nagyon jól komponálták, és kis számtól eltekintve általában jól exponáltak voltak." – mondta Fagan a Bored Pandának, hozzátéve, hogy azok, amelyeken nem voltak kisebb sérülések, az eltelt évtizedeket figyelembe véve rendkívül jól sikerültek." A képek olyanok, mintha a fényképezőgépnek nem lett volna fénymérője, és a fotós pedig tudatosan a Sunny 16 szabályt alkalmazta, vagy csak sejtette volna.”

0103

Collection of William Fagan

Fagan felvette a kapcsolatot egy régi barátjával, Mike Evansszel, aki az Egyesült Királyságban működő fényképészeti weboldalt, a MacFilost üzemelteti, és írt néhány mondatot a fényképekről is, amelyet Evans a képekkel együtt publikált.

Azóta a fotók világszerte megjelentek online, az eredeti cikk kommentjei tele vannak elméletekkel, és az internet népe azt próbálja meg kideríteni, hogy vajon ki lehet a titokzatos pár. Egyes kommentelők azt gondolják, hogy a pár akár királyi vagy hollywoodi sztár is lehet.

A régi autót, amely sok felvételen jól látható, BMW 315 Cabriolet típusként azonosították. Jól látható rendszámtáblája van, de sajnos a gépkocsik nyilvántartási adatai nem olyan régiek, hogy ezek alapján el lehessen indulni. Fagan szerint a következő lépést a BMW tulajdonos klubokkal való beszéd jelentheti. Úgy véli, hogy a rendszámtáblát 1948-ban állították ki a németországi Münchenben, Dél-Németország amerikai megszállása alatt.

0103

Collection of William Fagan

A beérkezett információk alapján Fagan mára már elég biztos abban, hogy a képen látható szereplők az utazást 1951 májusában tették meg. "Ezt a [találgatást] a Bahnhofplatz fényképének alapos vizsgálata tette lehetővé, amelyet a Leica fórum egyik tagja végzett." – írta Evans a kutatás jelenlegi helyzetét ismertetve. Fagan köszönetet mondott Toby és Chris nevű kommentelőknek is, akik szintén sokat kutattak, és meghatározták az utazás útvonalát, így már az összes helyszín ismert. Egy fénykép például szinte biztosan a Bad Ragaz-i Hotel Tamina negyedik emeletéről készült.

0103

Collection of William Fagan

"A célunk most az, hogy a lehető legtöbb helyen hozzák nyilvánosságra a képeket, abban a reményben, hogy valaki felismer egy nagymamát vagy nagyapát, nagybácsit vagy unokatestvért." – magyarázta Evans. A felhívás többek között a BBC, a New York Times és a Süddeutsche Zeitung felületén is megjelent és ennek köszönhetően egyre több ember keresi a titokzatos pár személyének kilétét. "Számos kutatást követünk, de eddig legtöbbjük zsákutcába vezetett. 70 év hosszú idő, legalább 3 generáció, de mi nagyon bízunk abban, hogy valaki végül felismeri ezeket az embereket, és kapcsolatba lép velünk. – nyilatkozta Fagan.

0103

Collection of William Fagan