Menü

Ingyenesen elérhető a Royal Photographic Society magazin 165 évnyi archívuma

21 • 03 • 03Schuller Judit Flóra

Az elmúlt egy év nehézségei a művészeti és kulturális élet számára is nagy változásokat hoztak. Ezek közül pozitívumként emelhetők ki azok az intézményi és szerkesztőségi döntések, amelyek saját tartalmaik online megosztása mellett határozták el magukat. Nemrég a Royal Photographic Society (RPS) is úgy döntött, hogy az 1853 óta megjelenő folyóiratukból egy ingyenesen elérhető, online archívumot hoz létre, amellyel egyúttal a társaság fennállásának 160. évfordulóját is megünneplik.

Az RPS a világ egyik legrégebbi fotográfiai társasága, céljuk, hogy a fotográfia művészi és tudományos oldalát hasonlóképpen népszerűsítsék és elérhetővé tegyék. A társaság célközönségét egyaránt alkotják a fotográfiai szakma képviselői és a fotográfia iránt érdeklődő, amatőr közönség tagjai. Széles körű edukációs programjukon túl, rendszeresen jelentetik meg azonos nevű folyóiratukat, amely 2021 februártól bárki számára ingyenesen elérhető. A folyóirat legelső számát 1853. március 3-án publikálták és napjainkban is rendszeresen megjelenik. Az archívumban a legelső lapszámtól kezdve egészen 2018-ig elérhetőek a korábbi magazinok, amelyeket 158 kötetbe rendeztek. A több mint 30.000 oldalnyi anyag izgalmas és szerteágazó lenyomata a fotótörténet elmúlt 165 évének.

0103

Royal Photographic Society

Az RPS Journal számait böngészve a fotográfia széles körű spektrumával találkozhatunk. A fototechnikai és tudományos témákon túl, művészi és társadalmi rovatokat is találunk a lapszámok között. A figyelmes olvasónak a fotográfia iránti hozzáállás változása is feltűnhet: a kezdeti, a fotográfiát hobbiként és technikai találmányként kezelő írások után, a századforduló elején a fényképezésről már mint önálló szakmáról írnak.
Egy másik szembetűnő változás a fotók megjelenése. Egészen az 1920-as évekig kellett várni, hogy a korabeli nyomdatechnika lehetővé tegye a fotográfiák közlését, addig az olvasók főképp szöveges tartalommal és rajzokkal találkozhattak az RPS Journal lapjain, mely a világ egyik legrégebbi, megszakítás nélkül megjelenő fotográfiai szaklapja.