Menü

Botrány a Magnum Photos-nál

21 • 03 • 24Barta Edit

2020 augusztusában komoly aggodalmak merültek fel az amerikai fotóügynökség és érdekképviseleti szervezet, a Magnum Photos archívumával kapcsolatban. Az ügynökség online gyűjteményében számos, fiatalkorúakat ábrázoló kép kapcsán merült fel jogsértés gyanúja. A felmerült aggályokat a Magnum Photos igazgatósága komolyan vette, és nyilvános bocsánatkérésüket követően a szervezet teljes körű vizsgálatot indított archívumának áttekintésére.

„Elismerjük, hogy hibákat követtünk el, amit nagyon sajnálunk. Azáltal, hogy az érzékeny témájú képeket nyíltan hozzáférhetővé tettük mindenki számára az interneten, nem mutattunk kellő gondosságot a képeken látható, sérülékeny csoportokba tartozó személyek iránt. A képek gyakran a megfelelő kontextus nélkül voltak megtekinthetőek, ezáltal a fotográfusok művei is félreérthetővé váltak.”

0103

Forrás: fstoppers.com

A botrány konkrétan David Alan Harvey fotóriporter Thaiföldön készített munkái kapcsán robbant ki, amelyek fiatalkorú prostituáltakat ábrázoltak. Harvey a fotókat a Magnum Photos online felületén keresztül árulta, a képeit pedig olyan kulcsszavakkal látta el, mint „szexmunkás”, „prostituált”, „mell”, „13-18 éves lány”. Ráadásul több fotója is olyan nézőpontból készült, ami azt sugallta, hogy Harvey az ágyon fekve rögzítette a félmeztelenül felé közeledő lány portréját. „Ha az ábrázoltak valóban kiskorúak – vetette fel a Petapixel című online magazin – akkor ezek a képek a gyermekek kizsákmányolását jelentik, hiszen ők jogilag nem tudnak hozzájárulni ahhoz, hogy „szexmunkások” vagy „prostituáltak”. Harvey-nak azóta nemcsak ezek a képei váltak elérhetetlenné a Magnum Photos oldalán, mivel előbb a fotográfus tagságát függesztették fel – a szervezet 76 éves történetében először –, később, az ügy hatására maga mondott le tagságáról.

0103

Forrás: fstoppers.com

A Magnum Photos az ügy kirobbanása, 2020 augusztusa óta átfogó programot dolgozott ki a közel 1 millió képből álló archívuma felülvizsgálatára. A munkafolyamatba többek között olyan civil és jogi szervezeteket vont be, mint az Internet Watch Foundation (IWF), akik kifejezetten online gyermekjogra és ifjúságvédelemre specializálódtak. A munka párhuzamosan zajlik több munkacsoportban, és az első eredményei már látszódnak: 2021 februárjáig 148 000 (a 893 000-ből) kép és 24 000 (a 64 000-ből) kulcsszó áttekintését végezték el, 3559 képet érzékenynek minősítettek, és további megfontolásra félretettek, 138 kulcsszót pedig eltávolítottak. A félretett anyagokat az alkotókkal folytatott megbeszélés után egyénileg mérlegelik.

Az online platformról a jogsértő képeket eltávolítják, a későbbiekben figyelmeztető információkat helyeznek el, és többsávos hozzáférési korlátozást terveznek bevezetni. A Magnum Photos igazgatósága a jövőben a további sérülékeny csoportok (például kisebbségek, nemek, fogyatékkal élők) kulcsszavas felülvizsgálatát is tervezi.