Menü

Azok, akik maradnak, bajnokok lesznek – Válogatás Chris Donovan fotóriporter sorozatából

21 • 04 • 09Chris Donovan

Április 15-én hirdetik ki a világ legrangosabb sajtófotó-versenyének számító World Press Photo Contest győzteseit. Az idei versenyre 130 ország 4315 fotóriportere nevezett 74 470 képpel, melyek közül a zsűri tagjai hathetes munkával választották ki a legjobb műveket. Az elkövetkezendő napokban bemutatjuk az „Év képriportja” kategóriában közzétett mindhárom sorozatot, melyek közül április közepén jelentik be a végső nyertest.

Flint (Michigan, USA), a túlélésért küzdő város – a General Motors szülőhelye – a gépjárműipar hirtelen hanyatlása okozta elvándorlás mellett küzd egy egészségügyi válsággal is, amelyet a hatóságok akkor idéztek elő, amikor megfelelő garanciák nélkül váltottak vízműszolgáltatót. De a városban gondot jelent a szegény, elsősorban a feketék lakta negyedek rendszerszintű elhanyagolása is. 

A kosárlabda szerves része Flint életének; a város több tucat nagy nevet adott az egyetemi és profi ligának. Évtizedeken át négy középiskolai csapat küzdött ádáz riválisként, de ma már csak egy középiskola van a városban. A Flint Jaguars 2017-ben alakult, egyesítve az utolsó két iskola csapatát. A kanadai fotóriporter, Chris Donovan 2020 februárjában készített fotósorozatában ennek a kosárlabdacsapatnak a tagjait láthatjuk. 

2020-ban a csapat, amely fennállása alatt alig nyert meccset, azért küzdött, hogy megfordítsa a trendet. Márciusra 18–4-es győzelmi aránnyal készültek a döntőre, több meccset nyerve 2020-ban, mint a megelőző három évben összesen. Az évad, és vele együtt a döntő is, idő előtt félbeszakadt a COVID-19 miatt. A sportoló diákok azonban így is megízlelhették a közös sikert, hiszen a kosárlabdacsapat immár a stabilitás támogatását, a kölcsönös segítség előmozdítását, és a közösségi szellem erősítését testesíti meg.

0103

Azok, akik maradnak, bajnokok lesznek
© Chris Donovan, Kanada

A Flint Jaguars csapat sztárja, Taevion Rushing az egyik öltözőszekrényről a másikra ugrik a középiskolai kosárlabdázóként játszott utolsó szokványos meccse előtt, 2020. február 24-én. Azt tervezi, hogy egy főiskolán folytatja a kosárlabdázást.

0103

Azok, akik maradnak, bajnokok lesznek
© Chris Donovan, Kanada

D’Angelo Mays, a Jaguars játékosa kosárlabdával játszik otthoni szobájában, 2020. február 27-én.

0103

Azok, akik maradnak, bajnokok lesznek
© Chris Donovan, Kanada

Dion Brown, a Jaguars tagja barátnőjével, Lakenya Thomasszal egy egyetemi mérkőzést néz egy szinte üres sportcsarnokban 2020. február 24-én.

0103

Azok, akik maradnak, bajnokok lesznek
© Chris Donovan, Kanada

Zsalukövekkel megtámasztott kosárlabdapalánk egy flinti utcában, 2020. február 25-én. A palánkon olvasható „FDT” egy népszerű Donald Trump-ellenes dalra utal.

Jegyzetek

A teljes sorozat ezen a linken tekinthető meg.