Menü

Elhunyt Alice Springs, Helmut Newton felesége

21 • 04 • 12Baki László

June Browne ausztrál modell, színésznő és divatfotográfus 1923. június 3.-án született Melbourne-ben. Színésznőként hivatásos művészneve June Brunell volt, és tehetségét jól mutatja, hogy 1956-ban elnyerte a legjobb színésznőnek járó Erik Kuttner-díjat, amelyet a kiemelkedő melbourne-i színházi teljesítményének köszönhetően vehetett át. June Browne 1947-ben ismerkedett meg a náci üldöztetés elől Németországból menekülő, berlini születésű fotóssal, Helmut Newtonnal, akinek melbourne-i műtermébe először egy modellhirdetésre jelentkezett. A munkakapcsolatból végül szerelem lett, és 1948-ban Helmut Newton feleségül vette a színésznőt, akivel egészen a világhírű fotográfus haláláig együtt éltek.

Springs fotográfusi karrierje 1970-ben kezdődött, amikor férje – az akkor már ismert divatfotográfus – hirtelen megbetegedett, és az influenza miatt nem tudott eleget tenni a már korábban elvállalt munkájának. A tervek szerint Newton a Gitanes cigaretta-márkának dolgozott volna, és a megbízó beleegyezésével, valamint egy rövid technikai felkészítés után, June még aznap elkészítette a reklámfotókat, amelyeket aztán Alice Springs néven publikált.

1987-ben egy interjújában Springs elmondta, hogy Helmut döntött úgy, hogy az új szakmájában más nevet kell használnia "mert úgy gondolta, hogy a családban elég egy Newton." Nevének eredetére így emlékezett vissza a fotográfusnő:

"Egy este vacsora közben – közvetlenül az első fotóim publikálása előtt – Helmut megkérdezte, hogy milyen nevet akarok használni. Jean Seberg és spanyol barátja, Ricardo voltak a vendégeink, és Ricardo kért egy világatlaszt, amit kikészítettem neki az asztalra. Ő kinyitotta Ausztráliánál, és megkért, hogy csukjam le a szememet és mutassak a térképen valahova. Az ujjam Alice Springs közepén (Alice Springs egy város Ausztrália közepén az Északi terület territóriumban, a MacDonnell-hegység mentén – szerk.) landolt. „Megvan a neved.” – mondta.”

1974-ben jelent meg első címlapfotója az Elle magazinban, majd az 1978-ban Amszterdamban megrendezett első, egyéni kiállításával a karrierje is elindult, fotói olyan publikációkban jelentek meg, mint a Vanity Fair, az Interview, a Stern és a Vogue. Először divat-, később portréfotográfusként alkotott, és olyan híres személyiségeket fényképezett, mint William S. Burroughs, Catherine Deneuve, Robert Mapplethorpe, Yves Saint Laurent és Nicole Kidman. Alice Springs fotográfiai pályafutása mellett férje művészeti igazgatójaként is dolgozott, egyszerre volt Newton könyveinek szerkesztője és kiállításainak kurátora, majd a fotográfus halála után a Helmut Newton Alapítvány elnökeként, a hagyaték kezelője volt.

„A portréfényképezés sohasem párbaj a modell és a fotográfus között, és a fényképezőgép sohasem fegyver a fényképész kezében, mert a jó portré a modellről kell hogy szóljon, és nem a fotográfusról. Az objektívnek mindig a modell auráját, karizmatikus tulajdonságait kell összegyűjtenie.” – vallotta Springs egy beszélgetés során.

0103

Fotó: Helmut Newton: Alice Springs, Hotel Volney, New York, 1982
© Helmut Newton Foundation

Alice Springs 97 éves korában, 2021. április 9-én Monte Carlóban hunyt el.