Menü

A MET pert nyert a fotográfussal szemben, aki azt állítja, hogy ellopták a fényképét

21 • 05 • 10Timár Gergely

Szerzői jogi ügyben hozott döntést a bíróság a New York-i Metropolitan Múzeum javára. Lawrence Marano fotográfus szerint a múzeum 2019-ben megrendezett, rock and roll hangszereket bemutató kiállításán jogtalanul használták fel az általa 1982-ben, a Van Halen zenekarról készített fotográfiát.

2020 júliusában Marano ügyét egy kerületi bíró ejtette. Szerinte ugyanis a fotográfus nem tudta alátámasztani, hogy a kép használata nem esett az úgynevezett méltányos felhasználás kategóriájába. A bírói döntés alapján oktatási célra használta a képet a múzeum. Ez szerzői jogi szempontból tehát kivételnek számít, egész pontosan méltányos felhasználásnak. Marano fellebbezett, de a bírói tanács másodfokon is helyben hagyta az eredeti döntést.

A bíró szerint az 1982-es fotó azzal a céllal készült, hogy bemutassa a Van Halen zenekart koncert közben. A MET kiállításán viszont a képen látható Frankenstein márkájú gitár dizájnjára került a hangsúly, és arra, hogy az milyen fontos szerepet töltött be a rock and roll hangszerek egyedfejlődésében. A bíró állítása szerint a kép ily módon történő felhasználása miatt sem a fotográfia kereskedelmi, sem annak szellemi értéke nem csökkent.

0103

© metmuseum.org

Linda Steinman, a MET egyik ügyvédje szerint példaértékű az ügyben született másodfokú döntés. Ezentúl egyértelműbb lesz mindenki számára, hogy a múzeumok – mint kulturális intézmények – szabadon használhatnak fel történelmi jelentősségű fotográfiákat azzal a céllal, hogy bizonyos műtárgyak jelentőségét bemutassák a nagyközönség számára. A Metropolitan Múzeum tiszteletben tartja minden képzőművész, köztük a fotográfusok munkáját is. Nagyra értékeli továbbá, hogy az úgynevezett méltányos felhasználás kulcsfontosságú eszközzé vált a vizuális művészeti szakmában. A múzeumok elsődleges feladata, hogy a művészetet elérhetővé tegyék a közönség számára. A bíróság döntése tehát ezt a törekvést támogatja.

A méltányos felhasználás a gyakorlatban ingoványos talaj, ugyanis a jogi háttér nem egyértelmű. Jelen döntést a bíróság egy 2006-os ügyre alapozta. Dorling Kindersley kiadott a Greatful Dead rockzenekarról egy könyvet, melyben számos plakát is látható. A könyv szerkesztése közben megkereste a kiadó a Bill Graham Archívumot a képek felhasználása kapcsán, de végül félbeszakadt az egyeztetés. A könyv megjelent, benne a plakátokkal. A Bill Graham Archívum perre ment, amit végül elveszített. A bíróság szerint ugyanis a plakátok ügye a méltányos felhasználás kategóriába esett.

Az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatala a méltányos felhasználást olyan jogelvként definiálja, melynek segítségével bizonyos körülmények között megengedett a szerzői jog védelme alatt álló művek külön engedély nélküli felhasználása. Méltányos felhasználás kategóriájába eshet a művek alábbi célzattal történő felhasználása: kritika, kommentár, híradás, oktatás, kutatás.