Címke: szerzői jog

Fénykép alapján tetoválni szabad! – Precedensértékű ítélet született egy Miles Davisről készült fénykép kapcsán

A Kat Von D művésznéven ismert mexikói-amerikai tetoválóművésznek bíróság elé kellett állnia, mert felmerült a gyanú, hogy egyik munkája szerzői jogokat sérthetett. A bírósági keresetet Jeff Sedlik nyújtotta be, aki szerint a tetoválóművész jogellenesen használta fel a Miles Davis-ről készült híres fényképét. Az ügy a tetoválóművészek és a fotográfusok érdeklődésére is számot tartott, mivel korábban nem volt példa hasonló esetre, így a január végén megszületett ítélet precedensértékű lehet.

Tovább

Pert nyert Michelangelo Dávid szobra egy olasz lapkiadóval szemben

A firenzei múzeum azért perelte be a kiadót, mert az általuk kiadott GQ Italia 2020 augusztusában jogszerűtlenül használta fel Michelangelo Dávid szobrát, amikor azt engedély nélkül jelenítette meg a címlapon. A kérdéses borító lentikuláris technikával készült, ami azt jelenti, hogy ránézeti szögből különböző képeket láthatunk a lapot mozgatva.

Le lehet festeni egy fotót? – A Miller kontra Ladson per története

Cheryl Miller fotográfus 1980-ban készített fekete-fehér felvételén a Sunglass Corner című ikonikus képen négy férfi szerepel Manhattanben, és a képen szereplő társaság a címet adó üzlet előtt várakozik. De ugyanez a jelenet ismétlődik egy visszafogott fekete-fehér-szürke árnyalatokkal dolgozó, évtizedekkel később festett vásznon is. A kísérteties hasonlóságra, és az abból kibontakozó ügyre a New York Daily News hívta fel a figyelmet, értesülésük szerint Miller döbbenten tapasztalta, hogy életművének meghatározó darabját másolták.