Menü

Fénykép alapján tetoválni szabad! – Precedensértékű ítélet született egy Miles Davisről készült fénykép kapcsán

24 • 02 • 08Szabó Benedek

A Kat Von D művésznéven ismert mexikói-amerikai tetoválóművésznek bíróság elé kellett állnia, mert felmerült a gyanú, hogy egyik munkája szerzői jogokat sérthetett. A bírósági keresetet Jeff Sedlik nyújtotta be, aki szerint a tetoválóművész jogellenesen használta fel a Miles Davis-ről készült híres fényképét. Az ügy a tetoválóművészek és a fotográfusok érdeklődésére is számot tartott, mivel korábban nem volt példa hasonló esetre, így a január végén megszületett ítélet precedensértékű lehet.

A portrét készítő Jeff Sedlik még 2021 februárjában indított pert a Los Angeles-i szövetségi bíróságon Kat Von D ellen. A fotográfus azzal vádolta a híres tetoválóművészt, hogy megsértette egyik képének szerzői jogait, amikor felhasználta azt egy tetoválás elkészítéséhez. A per középpontjában álló fényképet Jeff Sedlik 1989-ben készítette Miles Davisről. A tetoválóművész ehhez a portréhoz igen hasonló Miles Davis ábrázolást tetovált egyik barátjának, Blake Farmernek, a kész munkát pedig megosztotta a több millió követővel rendelkező közösségi oldalán.

0103

Fotó: Kat Von D Instagram posztja, amely Jeff Sedlik fotóját ábrázolja Miles Davisről

A bíróság az ügyben esküdtszéki tárgyalást rendelt el. A per kimenetelét az amerikai művészeti közeg is nyomon követte, mivel korábban ilyen ügyben nem született ítélet. Kat Von D ügyvédje a védőbeszédében elmondta, hogy ez a per egy általánosan bevett tetováláskészítési gyakorlatot támad, mivel a tetoválóművészek szinte sosem szereznek írásos engedélyt egy fénykép ilyen célú felhasználására. Az ügyvéd az esküdtszék előtt azzal érvelt, hogy egy fénykép ilyen célú felhasználása után a tetoválók nem kötelesek jogdíjat fizetni, és erre soha senki nem panaszkodott, majd hozzátette, hogy védence csak inspirációként használta Sedlik fényképét, és igen nagy különbség van a két alkotás között: a tetovált változaton más az árnyékok helyzete, a megvilágítás, illetve az arc egyes részletei is eltérőek.

A védő érvelésének legfontosabb pontja azonban arra vonatkozott, hogy Kat Von D az alkotásával nem tett szert semmilyen bevételre, mivel az alkotást ingyen készítette el barátja számára. A fotográfus ügyvédje ezzel szemben azzal érvelt a bíróságon, hogy szerzői jogi követelést akkor is lehet tenni, ha a másolat készítőjének nem származott a munkájából anyagi haszon. Hozzátette, hogy a fénykép felhasználásával az alperes közvetve ugyanakkor hasznot húzott az eredeti alkotásból, mivel a közösségi médiában a tetoválást bemutató posztokkal nagy elérést szerzett magának.

A fotográfus ügyvédje elmondta azt is, hogy az nem lehet érv egy jogdíjköteles kép térítésmentes felhasználásához, hogy ezt a gyakorlatot korábban többen is folytatták. Azt már a fotográfus maga mondta el, hogy neki, és más művészek számára is a jogdíjak biztosítják a megélhetésének nagy részét, így fontos lenne a korábbi rossz gyakorlaton változtatni.

Az esküdtszék végül január 26-án úgy döntött, hogy Kat Von D nem köteles jogdíjat fizetni, a tetoválás elkészítése nem járt együtt a fénykép tiltott felhasználásával. A tetoválóművész az ítélet kihirdetése után úgy nyilatkozott, örül, hogy a jogi győzelemnek köszönhetően a tetoválóművészek mostantól szabadabban alkothatnak, ám hozzátette: a hosszas pereskedés után egy ideig nem szeretné folytatni tetováló karrierjét, mivel nagyon megterhelő volt számára ez az időszak.

Jegyzetek

A fotográfiához köthető szerzői jogokkal kapcsolatos hírcikkeink (Le lehet-e festeni egy fotót vagy kerülhet-e címlapra a Dávid szoborról készült felvétel?) ezen a linken érhetők el.