Menü

10 publikálatlan Richard Avedon képet mutatott be a L’OFFICIEL

21 • 05 • 24Baki László

Az 1923. május 15-én született Richard Avedonnak már tizenéves korában volt egy boxgépe és szobájának falait a padlótól a mennyezetig újságokból kivágott Munkácsi és Man Ray képekkel tapétázta be. Miután a Columbia Egyetemen megbukott a záróvizsgáján, apja tanácsára jelentkezett a kereskedelmi tengerészethez, ott kapta első fényképészeti kiképzését. A második világháború után New Yorkban a The New School for Social Research intézményébe járt, ahol egy kísérleti fényképezési tanfolyamon Alekszej Brodovics, a Harper’s Bazaar művészeti vezetője tanított. Ez az együttműködés méltó volt tanítóhoz és tanítványhoz. 1945-ben Brodovicsnak sikerült különböző szerkesztőségekkel való kapcsolatai segítségével kiváló képességű tanítványát pályáján elindítani. Innentől kezdve fényképei rendszeresen jelentek meg a Harper’s Bazaar-ban és a Life magazinban.  

Az 1959-ben megjelent Observations című albumában így fogalmazott a világhírű fotográfus:

„Igazán jó képet kapni, olyan képet, ami mindent kifejez, amit az ember kíván, gyakran nehezebb és veszélyesebb, mint maga a felvétel. Ha fényképezek, azonnal tudom, hogy a kép sikerült-e. De azután a képet a gépből kivéve napvilágra hozni, az más kérdés. Néha egyetlen képről 60 másolatot is készítek és készítenék százat, ha ez a legkisebb javulást jelentené, ha ezzel láthatóvá válna a láthatatlan, és ha a belső jobban kifejezésre jutna.”

Avedon születésének 98. évfordulóján a L’OFFICIEL amerikai divatmagazin online oldalán jelent meg tíz, eddig még publikálatlan fotó a fotográfus életművéből. A fotók 1951 és 2000 között készültek, és a portrékon többek között Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Dorian Leigh és Chubby Checker is feltűnik. 

Richard Avedon publikálatlan fotóit ezen a linken lehet megtekinteni.