Menü

0103

Culture Lost and Learned by Heart, Memory, Video (14 min), Videostill © Adji Dieye

Múltfeldolgozás a gyarmatosítók fotógyűjteményeivel – Adji Dieye a C/O Berlin Talent Award idei nyertese

21 • 06 • 16Timár Gergely

A C/O Berlin 35 év alatti művészeknek kiírt pályázatát idén az olasz-szenegáli Adji Dieye nyerte Culture Lost and Learned by Heart című munkájával. További díjazottak idén Leonard Suryajaya (USA), Marina Caneve (IT), Max Colson (GB), és Salma Abedin Prithi (BGD) fotográfusok voltak. Az elméleti szakemberek díját Emmanuel Iduma nigériai író nyerte, aki Dieye díjnyertes munkájáról fog írni egy esszét, ami a Spector Books gondozásában megjelenő monográfiában publikálnak majd.

0103

Culture Lost and Learned by Heart, Untitled, 2020, Bild aus dem Archives Nationales du Sénégal, Iconographie

0103

Culture Lost and Learned by Heart, Untitled, 2020, Metall und Siebdruck auf Seide, Installationsansicht (Detail), Dakar © Adji Dieye

A digitális korban eddig soha nem látott mennyiségben hozunk létre és fogyasztunk el képeket. Eközben egyre fontosabb a fotográfiai gyűjtemények szerepe abból a szempontból, hogy a válogatás, mint stratégia szembekerül a mai trendekkel. A 2021-es C/O Berlin Talent Award győztese már létező képeket szerkesztett új formába. Az 1991-ben született olasz-szenegáli Adji Dieye kritikai párbeszédet indít a gyarmatosítók fotógyűjteményeivel. Ezekre az archívumokra úgy szokás tekinteni, mint a történelmi igazság szószólóira. 

Dieye a Szenegáli Nemzeti Levéltárban (Archives Nationales du Sénégal) fellelt képekkel dolgozott. Ezek a fotók a gyarmatosító gondolatiság rendszerében jöttek létre annak idején. A művész megpróbálta újraolvasni, újraértelmezni a képeket, miután kihámozta őket a régi hierarchikus rendszerből. Dieye jelenkori vizuális anyagok segítségével szembesít minket az ideológiai alapon történő manipuláció jelenségével: vajon milyen mértékben lehet ma a történeti narratívák vizuális újrakeretezésével politikai kontrollt gyakorolni?

A zsűri mintegy száz nemzetközi művész közül egyhangúlag választotta ki Adji Dieye drámai és provokatív munkáját. A tavalyi győztes, Anna Ehrenstein (AL/DE) is a gyarmatosítást elszenvedett országok jelenével foglalkozott, de az idei nyertes merőben másképp közelített a témához. A fődíjas sorozatát 2021. december 11. és 2022. március 5. között állítják ki a C/O Berlinben, mely tárlat Adji Dieye első önálló bemutatkozása lesz.