Menü

Magyar fotográfus nyerte el a 2021-es iPhone Photography Awards fődíját

21 • 07 • 25Baki László

2021. július 22-én immár 14. alkalommal hirdették ki New Yorkban az idei iPhone fotópályázat díjnyertes munkáit. A világméretű COVID-19 járvány ellenére a képek a szépség, a remény és az emberi lélek kitartásának pillanatait mutatják meg.

A világ minden tájáról érkező fotográfusok képei közül a fődíjat és az Év fotográfusa díjat Kerekes István fotóriporter kapta meg az Erdélyi pásztorok című képért. Az iPhone 7-tel Marosvásárhely ipari területén készült fényképen két pásztort láthatunk, akik karjaikban egy-egy bárányt tartanak. A férfiak zordsága és környezetük sivársága megindító ellentétben áll a gondozást igénylő bárányok reményével és ártatlanságával. – írták a pályázat szervezői.

A Punkt megkereste a fotográfust, aki így írt nekünk a díjnyertes képről és alkotói hitvallásáról:

„Évek óta figyelem és követem az erdélyi, romániai juhászok életét, úgy a síkságon, mint a hegyvidéken egyaránt. Az iPhone fotópályázaton nyertes fényképem is egyik ilyen alkalommal készült Marosvásárhely mellett. Alexandru és Péter a Maros-part mellett legeltették juhaikat, amikor a fényképet elkészítettem.

Nem tanultam a fotózást, hanem ezt autodidakta módom fejlesztem. Gyerekkoromban viszont szombatonként fotókörre jártam, ahol Dr. Hankó Attila kémia-fizikatanár bevezetett a fotózás csodálatos rejtelmeibe. A fotós pályafutásomat természetfotózással kezdtem. Mára ez kissé háttérbe szorult, de ha valami nagyon egyedi és érdekes témát találok, ami a természetfotózást illeti, biztosan megörökítem. Ehhez annakidején az első löketeket a TermészetBÚVÁR című magazin „Pillanat varázsa” rovatai adták. Amúgy idén tagja voltam a naturArt "Év természetfotósa 2021" fotópályázat zsűrijének.

Ami a szocio- és portréfotózást illeti, inkább régi fotólapokat és az interneten egy-két neves fotográfus oldalát nézegettem. Fontos dolognak tartom megemlíteni, hogy jelen pillanatban az otthonomban egyetlen fotózással kapcsolatos szakkönyvem, szaklapom sincs, és nem is volt soha. Példaképeim Josef Koudelka és Steve McCurry világhírű fotográfusok. Ami meg a természetfotózást illeti, és ami egyben a természetfotózáshoz való szenvedélyemet megalapozta és elindította annak idején, és akik munkái a legösztönzőbben hatottak rám, az Kármán Balázs és Novák László. Egy nagyon fontos célom a kezdetektől, és ami a mai napig nagyon bevált az az, hogy soha életemben senkit egyetlen munkámmal sem próbáltam meg lemásolni vagy hasonlót készíteni, vagy ugyanazt megcsinálni, amit már más vagy mások lefotóztak. Teljesen egyedi látásmódot, képi- és gondolatvilágot igyekszem kidolgozni, és a fényképek végső színvilágát is próbálom egyedivé tenni. Próbálok arra törekedni, hogy olyat készítsek, amit még eddig más soha nem csinált…”

0103

Fotó: Kerekes István: Erdélyi pásztorok

A Photographer of the Year kategória első díját az indiai Sharan Shetty kapta meg a Bonding című képének látványvilágáért, ahol egy embert és lovát láthatjuk egy kietlen tájon. Ebben a szekcióban a második helyezett a kínai Dan Liu lett, akinek cím nélküli felvételén egy elhagyatott, marsi jellegű tájon halad át egy űrhajós, mely kérdéseket vet fel a saját világunkon túli világokkal való kapcsolatunkról. A harmadik helyezett díját pedig az amerikai Jeff Rayner kapta a Side-Walking on Air című fotójáért, amely egy éppen szökkenő, maszkot viselő fiatal lányt ábrázol Los Angelesben.

A fotópályázat további 17 kategóriájának (Absztrakt, Állatok, Építészet, Gyermekek, Városi élet, Környezet, Táj, Életmód, Természet, Panoráma, Emberek, Portré, Sorozat (3 kép), Csendélet, Naplemente, Utazás, Fák, Egyéb) első három helyezettje a világ szinte minden sarkából származó fényképészek közül került ki, beleértve Ausztráliát, Ausztriát, Bangladest, Kínát, Görögországot, Magyarországot, Olaszországot, Izraelt, Hollandiát, Mexikót, Oroszországot, Szaúd-Arábiát, Spanyolországot, Svédországot, az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is. A 18 kategória első helyezettjei egy-egy aranyrudat kapnak a világ legismertebb magán aranypénzverdéjéből.

A nyertes képeket – köztük a Természet kategóriában 3. helyezést elért Tordai Márton fotóját – ezen a linken lehet megtekinteni.