Menü

PhotoIreland Fesztivál – Nyári fotófesztivál-ajánló VII.

21 • 07 • 27Koleszár Stella

PhotoIreland Fesztivál, 2021. július 1- 31.

Írország Nemzetközi Fotó- és Képkultúra Fesztiválját 2010-től rendezik meg, mely Írország fényképészeti tehetségeit ünnepli, valamint nemzetközi szakembereket és művészeket mutat be. Az idei tematika a táplálkozás köré épül. Az étkezésnek lehet közösségformáló ereje, valamint szétválasztani is tudja az embereket. A kiválasztott művészek munkái feltárják ezt a vitás, mégis hétköznapi témát, beszélgetéseket generálnak a komplex társadalmi és globális kérdések körül, olyan témákat érintve, mint a vendéglátás, az éhség és a túlfogyasztás, valamint a fenntarthatóság. Idén a fesztivál három fő kiállítást mutat be: Tejút (Milky Way), Abba a kézbe harapsz, amely táplál (Bite The Hand That Feeds You), Monsanto: Fényképészeti vizsgálat (Monsanto: A Photographic Investigation)

A Tejút című kiállítás a tejtermelő gépként kezelt állatokkal foglalkozik, szívszorító kiindulópontja ellenére a jobb jövő reményével különösen a fiatal közönséget célozza meg, Hertta Kiiski Tejút-installációjához a dublini képzőművész Róisín White játékos kiállítási útmutatót készített.

Az élelmiszer tematikát nehéz kezelni anélkül, hogy foglalkoznánk az állat-ember kapcsolat összetettségével. A Bite The Hand That Feeds You című csoportos tárlaton Szalai Dániel legújabb Unleash Your Herd's Potential projektje látható, aki a 21. századi bukolikus képein a teheneket és környezetüket a fotogrammetria segítségével rendereli. Ennek az eredetileg térképészeti és földmérési célokra kifejlesztett 3D-szkennelési technikának az alkalmazása lehetővé teszi az alany információfelhőként való megjelenítését, reflektálva a precíziós állattartás adatközpontúságára és a technológia hatására, valamint a természethez fűződő viszonyunkra. 

A felrobbantott nézet, egyedi, festői megjelenésű, amelyben az állatok efemer jelleggel léteznek. A kiállításon a képeket kiegészíti a tehenek által megformázott nyalósók, melyek az állatok alapvető ásványianyag beviteléhez szükségesek. A különböző formájú sók, az állat jelenlétét idézik fel.

A három kiállítás mellett látogatható az olvasóterem, amely a PhotoIreland Gyűjtemény számos fotókönyvét mutatja be, de a fesztivál látogatói művészbeszélgetéseken, filmvetítéseken és a Kritikus receptek (Critical Recipes) című előadássorozatán részt vehetnek.

0103

Fotó: Alan Phelan: A World Looted, Banana

0103

Fotó: Ana Nuñez Rodriguez: Cooking Potato Stores

0103

Fotó: Aoibhinn O'Dea: Performer for Jennie Moran

0103

Fotó: Szalai Dániel: from Unleash Your Herd's Potential, Carousel Milking Parlour

0103

Fotó: Deirdre O'Mahony: MOPE (Most Oppressed People Ever) branding iron with peruvian purple potatoes, at Callan Workhouse Union SPUD Capital lecture

0103

Fotó: Fiona Hallinan

0103

Fotó: Gê Viana: Overlapping History, performer Fabiana Martins at the sugarcane plantation in the Lindeia neighbourhood, 2019

0103

Fotó: Hans van der Meer: Time to Change

0103

Fotó: Louis Haugh: Jennie Moran

0103

Fotó: Ksenia Yurkova: Spinebone Soup and Stuffed Rabbits, still from Guerilla Gardner

0103

Fotó: Mathieu Asselin: Monsanto

0103

Fotó: Sheng-Wen Lo: TUNA (Gameplay)