Menü

Portfólió – Irving Penn (1917–2009)

21 • 09 • 14Baki László

Az 1917-ben született Irving Penn amerikai fotóművész divatfotóiról, portréiról és csendéleteiről ismert. Penn 1934 és 1938 között a Philadelphiai Múzeum Iparművészeti Iskolájába (ma Művészeti Egyetem) járt, ahol rajzot, festészetet, grafikát és iparművészetet tanult Alexey Brodovitch irányítása alatt. Később New Yorkba költözött, ahol szabadúszó grafikusként kezdett el dolgozni, majd egy évre Mexikóba ment inspirációt gyűjteni, és amikor 1943-ban visszatért – Alexander Liberman támogatásával – azonnal gyakornoki állást kapott a Vogue művészeti részlegében. Erről az időszakról így írt R. E. Martinez 1960-ban a svájci Camera magazin novemberi számában:

„Penn számára nagy jelentőségű ez a találkozás, mert senki nem érthette, támogatta és szükség esetén lelkesíthette volna jobban, mint Lieberman. Penn másik szerencsés találkozása az elragadó és okos Lisa Fonssagrives-vel hozta össze, aki divatbemutatóiról volt híres. Penn az olyan témákat kedveli – legyen az divat, portré, csendélet, akt vagy a dokumentáció egyik fajtája – melyek jól átgondolt kompozíciót követelnek. Az esetek többségében ez azt jelenti, hogy műteremben kell dolgoznia, ahol a mű minden részletét elő kell készítenie. Világítási próbákat kell tartania, kijelölni a kamera helyét, a felvétel tárgyának helyét, sok más probléma mellett egészen a Graflex vagy a Hasselblad kioldógombjának a kattanásáig.” 

Az 1950-es években Penn saját műtermet nyitott New Yorkban és reklámfotókat kezdett készíteni. Az évek során ügyfeleinek listája folyamatosan bővült, főként a General Foods, a De Beers, az Issey Miyake és a Clinique cégeknek dolgozott. Penn a legelső olyan divat- és reklámfotográfusok közé tartozott, akik egyszerű szürke vagy fehér háttér előtt fényképezték modelljeiket és ezáltal hatékonyan használták annak egyszerűségét.

„Fotográfusként meglepően korlátozottak a képességeim, így meg kellett tanulnom, hogy ne próbáljak túlmerészkedni a határaimon. Néhányszor tettem rá kísérletet, hogy túllépjek ezen a határon, de mindig csúfos kudarc lett a vége. Próbálkoztam azzal, hogy stúdión kívül dolgozzam, de túl sok olyan változó van ezekben a helyzetekben, amiket nem tudok irányítani. Igen szűkre szabottak a lehetőségeim.”

– nyilatkozta Penn, aki műtermét kibővítve felállított egy függőleges szögletes hátteret is, hogy ott éles sarkot alakítson ki. Ezzel a megoldással fényképezett modellek között volt Martha Graham, Marcel Duchamp, Pablo Picasso, Georgia O'Keeffe és Igor Stravinsky is.

0103

Fotó: Irving Penn: Man Lighting Girl's Cigarette (Jean Patchett), New York, 1949 Platinum-palladium print © The Irving Penn Foundation

A róla szóló egyik híres anekdota szerint Ernest Hemingway és Irving Penn között az alábbi párbeszéd zajlott le:
- Mr. Penn, az ön képei igazán jók. Milyen fényképezőgépet használ?
- Az ön novellái is kitűnőek. Milyen írógépet használ?

Irving Penn 92 éves korában halt meg, életművének leghíresebb felvételei a nevét viselő alapítvány honlapján tekinthetők meg.