Címke: Irving Penn

A jó fénykép hatásos – Irving Penn retrospektív kiállítás nyílt San Franciscóban

Irving Penn-nek, a 20. század egyik meghatározó amerikai fotográfusának nyílik retrospektív kiállítása a San Franciscó-i Szépművészeti Múzeum szervezésében. A tárlat a művész korai munkáit, hírességekről készített ikonikus portréképeit, illetve a megrendelésekre készített divatfényképeit is bemutatja. Penn munkái közül a legnagyobb hangsúlyt az 1967-es Summer of Love című sorozat kapja, amely San Francisco sokszínű kulturális életét dokumentálta.

Tovább

Fényképek az Andokból – Martín Chambi és kortársai munkái a PHotoESPAÑA 2023 kiállításán

A madridi Casa de América kiállítást rendezett Martín Chambi y sus contemporáneos. Los Andes fotografiados címen a perui kecsua fotográfus, Martín Chambi (1891–1973) és kortársai számára. Az Andok világát és annak társadalmát jellemzően az 1920-as és az 1950-es évek között megörökítő fotográfiák szerzői között megtaláljuk Irving Pennt, Werner Bischofot és Robert Franket is.

Harlekin mindent vitt a Sotheby’s New York-i árverésén

Neves fotóművészek, mint Cindy Sherman, Nan Goldin és Irving Penn képei is kalapács alá kerültek a Sotheby’s Photographs tavaszi árverésén. A 88 tételből álló aukción Alfred Stieglitz, Diane Arbus, Man Ray, Walker Evans klasszikus képei mellett olyan, árveréseken ritkán felbukkanó alkotók műveire is lehetett licitálni, mint Martin Munkácsi, Ming Smith, Rineka Dijkstra vagy Shirana Shabazi.

Portfólió – Irving Penn (1917–2009)

Az 1917-ben született Irving Penn amerikai fotóművész divatfotóiról, portréiról és csendéleteiről ismert. Penn 1934 és 1938 között a Philadelphiai Múzeum Iparművészeti Iskolájába (ma Művészeti Egyetem) járt, ahol rajzot, festészetet, grafikát és iparművészetet tanult Alexey Brodovitch irányítása alatt.

Közel százmillió forintot várnak egyetlen fényképért a Christie’s legújabb árverésén

A Photographs című élő aukción összesen 139 fényképet árvereznek majd el, melyeket jelentős 20. századi fotográfusok, köztük Diane Arbus, Richard Avedon, Henri Cartier-Bresson, Robert Mapplethorpe és Irving Penn készítettek, de olyan kortárs művészek képei is szerepelnek az aukcióra kerülő tételek között, mint William Eggleston, Nan Goldin, Sally Mann, Thomas Ruff és Hiroshi Sugimoto.