Menü

0103

Varázslatos fotográfiai kincseket találtak egy XIX. századi elrejtett fotóstúdióban

21 • 09 • 24Cserna Endre

David Whitcomb a New York-i Genevában bukkant rá az eddig feltáratlan műteremre, amelyet minden bizonnyal James Hale fényképész használt. Ezt a Geneva Historical Society elnöke is megerősítette: a fotográfus legjobb tudásuk szerint 1892-ben költözött a környékre és egészen a húszas évekig ott dolgozott. Whitcomb az ügyvédi irodájának vásárolt épület padlásán fedezte fel – szinte véletlenül – az eddig szinte teljesen ismeretlen művészi hagyatékot és történelmi emlékeket. Hat hónap munka után a teljes anyag most katalogizálásra és szeptember 18-án aukcióra került.

0103

Fotó: RARE Antique 1905 Susan B. Anthony Official Silver Bromide Photographic Print GILT RELIEF FRAMED Sold: $30,500

0103

Fotó: Antique c. 1895 Kids in a Beached Canoe Titled "#64 Smith's Point" Canandaigua Lake, NY Glass Negative Gelatin Dry Plate

A századfordulós stúdió egyik történelmileg legérdekesebb lelete egy fénykép Susan B. Anthony feminista és polgárjogi aktivistáról, aki kiemelkedő szerepet töltött be az 1800-as évek női egyenjogúsági mozgalmában. Célkitűzése, – hogy a nők választójoga is alkotmányosan legyen biztosítva – csak a halála után mintegy másfél évtizeddel teljesült, de elhivatottságát jól példázza, hogy tizenhét évesen már rabszolgaság-ellenes petíciókat gyűjtött. Anthony egyik utolsó arcképe még 1905-ben készült Lochlandben, és a mozgalmár emlékét és hagyatékát kezelő egyesület hivatalos portréként használja a mai napig. A nagyításon túl előkerült – bár darabokban – a fénykép eredeti üvegnegatívja, amiről Withcomb úgy nyilatkozott: olyan mintha Anthony szellemét láthatnánk a negatív szilánkjaiban.

Szintén egyedülálló darabként említhető az a rendkívül jó állapotban fennmaradt kézi pecsét, amelyet a fotográfus James Hale valószínűleg hirdetéseinek elkészítéséhez használhatott. A nyomdán található felirat így szól: HALE The Leading Photographer. Geneva. A darabbal gyakorlatilag bárhová nyomható volt a korabeli reklámszlogen. Hogy láthatóvá tegyék ennek működését, a Kodak egyik szakértőjétől kértek segítséget a megfelelő tinta megtalálásához. Egy utcai reklámdoboz is előkerült, melynek bár nincsenek meg a kulcsai, a Kodak munkatársai szerint még ők is csak a korból fennmaradt brosúrákból ismernek hasonló tárgyat, és eddig nem volt rá példa, hogy előkerüljön egy. Ezt James Hale minden bizonnyal szintén reklámcélokra alkalmazta, hogy a stúdiójához közeli utcasarkokra kihelyezhessen vendégcsalogató felvételeket.

A műterem felszerelései közül is kiemelkedik két – egy tópartot és egy lakásbelsőt ábrázoló – kiváló kondícióban megmaradt háttérfüggöny, de ezek mellett egyéb darabok is feltekerve és a szomszéd ház kigyulladását majd leégését túlélve láttak most napvilágot. A környéken több poszteren, képeslapon továbbélő és sokak által így ismert felvétel eredetije, üveglemezen lett meg: a Canandaigua-tóról készült kép annak idején képeslapként terjedt el, majd ezt nagyították ma is használt plakátillusztrációvá.

A tavaly decemberben vásárolt épület legfelső emelete szinte felbecsülhetetlen századfordulós fényképészeti kincseket rejtett. Online itt nézhető végig a felbukkant hagyaték.

0103

Fotó: invaluable.com