Címke: archaikus fotótechnika

5kérdés – Vékás Magdolna

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Vékás Magdolna Balogh Rudolf-díjas fotóművészt kérdeztük.

Tíz kiló fénykép története – interjú Zalka Imrével

Zalka Imre vándorfotográfus nevét a szakmában szinte mindenki ismeri, de keveset tudunk arról, hogyan indult a vándorfotográfusi karrierje. A fotólaborrá alakított Barkasról, fesztivál fotózások élményeiről és az “indulatból” készített fotográfiáiról beszélgettünk.

„A fotográfia segítségével ismertem meg a világot” – interjú Gombos Lajossal

Gombos Lajossal a Bugaci Kontakt Fotográfiai táborban találkoztunk, amely elsősorban archaikus eljárá-sokkal foglalkozó fotóművészek és amatőrök találkozóhelye, s idén huszonegyedik alkalommal került megrendezésre. A tábort Ujvári Sándor és Fehér Kálmán vezeti, de alapító tagja volt Szabó Maya is, aki az előbb említettekkel együtt a Kecskeméti Fotókör oszlopos tagjai volt 2000-ig. Névjegyükben így írnak a táborról: „nem a technika fejlődése ellen, sokkal inkább annak jobb megértése, a „fotográfusi” gondolkodás elsajátítása miatt folytatjuk”.

Eltűnt, megkerült maori tetoválások

Látszólag nem nagy probléma a tetoválások, tetovált emberek fotózása. 150 éve azonban elég sokat kellett hozzá trükközni, meg persze ma is, ha kollódiumos nedves eljárással fotózunk.