Menü

5kérdés – Vékás Magdolna

21 • 03 • 27Punkt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Vékás Magdolna Balogh Rudolf-díjas fotóművészt kérdeztük.

1.     Mely fotográfusok inspirálták, és hogyan befolyásolták az alkotói folyamatokat?

Amikor elkezdtem fotózni, leginkább a saját fejem után mentem. A Práter utcai tanulmányaim alatt kezdtem megismerni a fotográfia nagyjait és a kortárs fotóművészek alkotásait. A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójában Albertini Béla fotótörténeti előadásai világítottak rá arra, hogy mennyire tájékozatlan vagyok a saját szakmám múltjában és jelenében. Ekkor kezdtem el komolyan foglalkozni azzal, hogy mit, miért és hogyan is kell megközelíteni, ha tényleg fotós akarok lenni. Nagyon közel áll hozzám Sarah Moon érdekes, álomhatású, de mégis igen realisztikus világa. Lenyűgöznek Lucien Hervé, és a fotográfia teljesen más területén alkotó Birtalan Zsolt mértani szerkesztésű kompozíciói. Nagyon szeretem Horváth M. Judit belső világát tükröző képeit. Kihagyhatatlan a felsorolásból Korniss Péter és Benkő Imre, akik a jelen folyamatos dokumentálásával fantasztikus életművet építenek.

 

2.     Melyik fotóalbum vagy kiállítás volt a legmeghatározóbb az életében?

Rengeteg hazai és külföldi kiállítást említhetnék meg, de talán számomra a legmeghatározóbb a „25 év” című, nemzetközi fotóművészeti kiállítás volt. 1970-ben (Magyarország felszabadulásának 25-dik évfordulójára) rendezték meg a Műcsarnokban. A „baráti szocialista országok” ma már teljesen ismeretlen fotósainak képei közé azért befértek Paul Almásy, André Kertész felvételei is. A kortárs magyarok közül Keleti Éva, Féner Tamás, Balla Demeter, Hemző Károly és még sok más ismert alkotó képei szerepeltek. Ekkor 14 éves voltam, ez volt az első fotókiállítás, amit láttam és nagyjából akkor döntöttem el, hogy fotós leszek. Nem sokkal később megkaptam első fényképezőgépemet, egy Smena8-at…

 

3.     Mikor és hol volt az első egyéni kiállítása?

A Liget Galériában, „Nihil” volt a címe. Pontosan nem tudom az időpontot, de 1984 körül lehetett.

 

4.     Analóg vagy digitális fényképezőgépet használ?

Mindkettőt. Nálam érdekesen ér össze a legmodernebb technika az archaikus kópiákkal, mert az utóbbiakhoz szükséges nagyméretű negatívot legegyszerűbb fóliára printeléssel létrehozni. Ha fekete-fehérben gondolkodom, akkor maradok a filmnél és a nagyításnál.

 

5.     Milyen fényképet készített legutóbb?

Az MMA-tól kapott alkotói ösztöndíjam témája az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület szociális intézményeinek dokumentálása. A mellékelt kép a Fűtött utcában készült.

0103

Fotó: Vékás Magdolna: Fűtött utca, Budapest