Címke: interjú

„A fotográfián keresztül vontam be magam az életbe” – Beszélgetés Nino Migliorival, az olasz fotográfia doyenjével

Kiállítása megnyitója alkalmából Budapestre látogatott a második világháború után kibontakozó európai fotográfus nemzedék egyik utolsó élő alkotója, az 1926-ban Bolognában született Nino Migliori. Több mint hét évtizedet felölelő pályája a realizmustól a kísérleti képalkotás folyamatos gyakorlásán át egészen a konceptuális művekig terjed. Migliori munkásságában a fényképezés túlmutat a dokumentálás szándékán, számára a fotográfiák a kulturális referenciák, valamint a tér és a kép erejének tanulmányozásából létrejövő önálló műalkotások. A kilencvenhét éves alkotóval a Budapesti Olasz Kultúrintézetben készített interjút a Punkt; ugyanitt tekinthető meg május 9-ig a Budapest FotóFesztivál programjai részeként nyílt Túl a tükrön – Nino Migliori című kiállítás is.

Tovább

„Amikor van időnk, akkor a fotográfiák elkezdenek beszélni” – interjú Isabel Muñozzal a Mai Manó Házban látható OMEGA című kiállítása kapcsán

A kortárs nemzetközi művészeti színtér évtizedek óta elismert és megbecsült szereplője az 1951-ben Barcelonában született Isabel Muñoz. Fotográfiai munkásságában a kezdetektől alkalmazza az archaikus és történeti eljárásokat, melyekkel közös emberi jelenlétünk meghatározó nyomait kutatja. Isabel Muñoz OMEGA című kiállítása – melynek anyagát először a budapesti közönség láthatja – az alkotó jelenlétében nyílt meg márciusban a Mai Manó Házban. Ebből az alkalomból, a megnyitó napján készítettünk interjút az alkotóval.

„Együtt alkottunk egy harmadik szemet” – Beszélgetés Elsával és Johannával

A Mások bőrében – Elsa és Johanna számos élete című kiállítás a Mai Manó Házban a művészduó három legújabb projektét mutatja be. Az alkotópárossal készült interjúnk során – többek között – szó esett a kezdetekről, az inspirációkról, Frida Kahlóról és a közösen megosztott munkafolyamatokról.

Válogatás Komár Sabrina: „…de hát annyi jó dolog történt veled!” című sorozatából

A LensCulture idei Art Photography Awards pályázatának finalistái között egy magyar fotográfus neve is szerepelt. Komár Sabrina …de hát annyi jó dolog történt veled! című sorozata a gyermek- és felnőttkori emlékek természetére reflektál, és arra keresi a választ, hogy a jó emlékekre miért emlékszünk kevésbé, mint a rosszakra. ikkünkben a LensCulture pályázatán kiemelt sorozatának képeit, illetve az alkotót egy rövid interjún keresztül mutatjuk be.

5kérdés – Gáll András

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Gáll András fotográfust kérdeztük, akinek díjnyertes sorozata jelenleg a Mai Manó Házban látható.

„A reményt leginkább színekben lehet kifejezni” – Joel Meyerowitz gondolatai a színes fényképezés erejéről

Az 1960-as évek végéig Meyerowitz két kamerát hordott magánál: az egyik fekete-fehér, míg a másik színes filmmel volt betöltve. Legújabb albumában, mely a Thames and Hudson gondozásában jelent meg A Question of Color címmel, Meyerowitz elmeséli azt a történetét is, amikor azt mondták neki, hogy a komoly fotográfusok fekete-fehér képeket készítenek. ‘De miért?’ kérdezte Meyerowitz: ‘mikor a világ színes?’ A cikkünkben olvasható interjú magyar nyelven kizárólag a Punkt oldalán érhető el.

„Egy jó képnek nem kell technikailag tökéletesnek lennie, elég, ha emlékezetes” – Beszélgetés Bryan Adams fotográfussal

Bryan Adams nemcsak többszörös platinalemezes előadóművész, hanem elismert fotográfus is, akinek hatból öt fotókönyvét a Steidl kiadó jelentette meg. Portréfotográfiája elismeréseként a Royal Photographic Society tagjai közé választotta. Az 1960-as években kezdett el érdeklődni a fotográfia iránt, amikor a körülötte lévő dolgokat kezdte el rögzíteni, a koncertektől a kádban fekvő barátnőjén át a parkoló faláig. Az emlékeit szerette volna ilyen módon megőrizni. Az 1990-es évek végén Adams saját albumának borítójához kezdett el önarcképeket készíteni. Nem sokkal később már barátokat, más zenészeket, színészeket és modelleket is fényképezett.

„A fotográfiában az az egyik legizgalmasabb dolog, hogy a határvonalak bátran átjárhatóak” – beszélgetés Pecsics Máriával

Pecsics Mária hosszú évek óta meghatározó alakja a hazai fotográfiai életnek. A dokumentarizmus és az alkalmazott fotográfia tapasztalataiból kiinduló konceptuális munkáiban sok más mellett a természet és az ember viszonya, a társas együttélések egyenlőtlenségei, a hatalomgyakorlás kritikája vagy a mulandóság kérdései egyaránt fókuszba kerülnek. Közel két évtizede aktív résztvevője a hazai művészeti felsőoktatásnak, jelenleg a kaposvári egyetem Média Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense.

5kérdés – Fazekas István

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Fazekas István fotóriportert kérdeztük.

Tovább

5kérdés – Reviczky Zsolt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Reviczky Zsolt fotóriportert kérdeztük.

5kérdés – Károly Sándor Áron

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Károly Sándor Áron fotóművészt kérdeztük.

5kérdés – Gyenes Zsolt

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Gyenes Zsolt fotóművészt kérdeztük.

5kérdés – Kállai Márton

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Kállai Márton fotóriportert kérdeztük.

„Az a téma érdekel, ami belső munkára hív” – Beszélgetés Matécsa Dáviddal

Matécsa Dávid 1992-ben született Magyarországon, jelenleg Angliában él. Először alkalmazott fotográfusnak tanult, később felvételt nyert a londoni University of the Arts-ra, ahol Fine Art Photography szakon folytatja tanulmányait. Képei az alkotói önfelfedezés és az identitáskeresés köré szerveződnek, témáit művészi útja elejétől a személyes múltból és jelenből származó helyszínek és tárgyak, illetve ezek felfedezése adják. A kitartó munkát nemrég siker koronázta, amikor idén a Paris Photo Carte Blanche Student díjának finalistája lett.

5kérdés – Dezső Tamás

5kérdés rovatunkban ugyanazt az öt kérdést tesszük fel a hazai fotográfiai élet meghatározó szereplőinek. Ezúttal Dezső Tamás fotóművészt kérdeztük.