Menü

Fotográfia és irodalom – Második alkalommal hirdette meg érzékenyítő kulturális programját a Mastercard

21 • 12 • 06Punkt

A 20/20 elnevezésű projekt 2020 decemberében a Mastercard® kultúratámogató programjának felvezető kampányaként indult el. A Könyves Magazin közreműködésével létrehozott kampányban tavaly a Budapest Street Photography Collective fotográfusai 20 szemszögből dolgozták fel korunk meghatározó társadalmi kérdéseit. Képeik mellé pedig 20 népszerű kortárs író írt rövid történetet a szegénység, a digitalizáció és a környezetvédelem témakörben, melyek a 20/20 oldalon tekinthetők meg.

Idén decemberben – ennek folytatásaként – jelent meg a 20/21 projekt, amelynek célja, hogy művészeti eszközökkel, személyes történeteken keresztül mutassák be és hozzák közelebb az olvasókhoz napjaink legfontosabb témáit. A program fókuszában szereplő társadalmi ügyeket, értékeket hangsúlyozva ezúttal is 20 kortárs szerző írt fikciós szövegeket, amelyekhez a Magyar Fotóművészek Szövetségének 21 fotóművésze választott saját korábbi munkáiból vagy készített új képeket.

0103

Fotó: Varga Gábor Ákos: Cím nélkül, Istria, 2005

0103

Fotó: Czigány Ákos: Víz (166-3), 2006

Az újabb kezdeményezés kapcsán Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója így nyilatkozott: „Hisszük, hogy a művészet eszközeivel hatékonyan fel tudjuk hívni a figyelmet az égető társadalmi problémákra.”

Valuska László, a Könyves Magazin főszerkesztője elmondta, hogy a 20/21 projekt a társadalmi felelősségvállalás nézőpontváltására hívja fel a figyelmet. „Az olvasás arra tanít minket, hogy különböző nézőpontokból vizsgáljunk meg kérdéseket, és ebben most 20 író és 21 fotós segít. A történetek különböző eszközökkel beszélnek valóságunkról, ami soha nem egyféle, hanem sokféle, és a közös jövőnk megértése érdekében szükséges nyitottan fordulnunk mások valóságához is”.

„A Magyar Fotóművészek Szövetsége, együttműködve a Mai Manó Házzal, örömmel csatlakozott a Mastercard kezdeményezéséhez, mert az értéket teremt a magyar kultúra területén. Nem csupán írói vagy fotográfusi alkotásokban gondolkodik, hanem létrehozza azt a szinergiát, melyre oly nagy szüksége van a hazai művészeti szcénának” – mondta Baki Péter, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke és a Magyar Fotográfusok Házának ügyvezető igazgatója.

0103

Fotó: Barta Zsolt Péter: Áramlás, 2014

0103

Fotó: Biró Dávid: Front End No. 14, 2018

0103

Fotó: Hamarits Zsolt: Sakál, 2019

A 20/21 projekt képei és írásai ezen a linken tekinthetők meg.

Jegyzetek

A 20/21 projektben résztvevő alkotók:

André Ferenc, Bartók Imre, Czakó Zsófia, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Fehér Renátó, Halász Rita, Háy János, Kemény István, Kollár Árpád, Mán-Várhegyi Réka, Molnár T. Eszter, Péntek Orsolya, Szécsi Noémi, Szőcs Petra, Tompa Andrea, Tóth Kinga, Vajna Ádám, Zalán Tibor, Zilahi Anna

Acsai-Fehér Vera, Apáti-Tóth Sándor, Bánkuti András, Barta Zsolt Péter, Bartha Máté, Biró Dávid, Czigány Ákos, Dezső Tamás, Gaál Zoltán, Gáti György, Hamarits Zsolt, Károly Sándor Áron, Kovács Melinda, Papp Elek, Pecsics Mária, Schild Tamás, Stalter György, Szamódy Zsolt Olaf, Szombat Éva, Urbán Ádám, Varga Gábor Ákos