Menü

0103

Fotó: Wang Bing. The Walking Eye, ISBN 9789492811851

A kínai társadalom árnyoldalait mutatja be Wang Bing új művészkönyve, a The Walking Eye

22 • 01 • 13Cserna Endre

A 2021-es Paris Photo alatt nem csak az év legfontosabb kereskedelmi fotóvásárán lehetett kiváló kiállítási anyagokkal és fényképészeti kiadványokkal találkozni, de a francia főváros egyéb kulturális intézményei is otthont adtak – akár azóta is nyitva tartó – tárlatoknak. Sorozatunkban ezekből mutatunk be egy-egy kifejezetten fontos és kiemelkedő projektet.

Wang Bing több mint nyolcszáz oldalas kiadványa, a The Walking Eye az alkotó nyolc filmjéből mutat be szekvenciákat. Ezzel a megoldással élve a fotókönyv határait feszegeti, hiszen a The Walking Eye amellett, hogy egy önmagában értelmezhető művészeti produktum (illetve a hozzá kapcsolódó, azt értelmező és értékelő esszék gyűjteménye), egyben a kínai művész a párizsi Le Balban megrendezett kiállításának katalógusa is, ahol az elmúlt húsz évben készített dokumentumfilmes munkáit videóinstallációkként mutatják be.
A kiállítás önmagában egy, a dokumentumfilmes hagyományokat tekintve, unortodox összegzése a művész eddigi munkásságának. Viszont ahogy a kiállítás, úgy a kiadvány is sokkalta több lehetőségét aknázza ki a Bing által felfedezett sokrétű világok bemutatásának. Bing felkavaróan idegen szeleteit mutatja be korunk Kínájának és eközben munkáit olyan hosszúságúra duzzasztja, hogy azok elnyújtottságukban szinte megszűnnek filmek lenni. Az ipari- és gyártósori munkások szinte dickens-i környezetét, a büntető-munkatáborok túlélőit, egy félreeső elmegyógyintézet Goya festményeket idéző mindennapjait vagy egy társadalomból kiszakadt remete már-már középkori életkörülményeit az európai néző talán elsőre fikciósnak, megrendezettnek láthatja, mintha egy ázsiai tarrbéla tárná elénk sokórás, lírai műveit. Bing viszont csupán a valósággal dolgozik.
Teszi mindezt rendkívül minimalista és humanista módon, az elmúlt évtizedek kameratechnikáit követve, de puritán módon alkalmazva, miközben pont ebből a letisztultságból, elnyújtottságból és csendességből adódóan mutat túl a dokumentarizmus keretein és válik tiszta művészeti élménnyé.
Bing munkássága megrázó riport arról, hogy a huszonegyedik század eleji kínai előretörés, gazdasági fejlődés és politikai átrendeződés az egyének és a tömegek szintjén milyen áldozatokba kerül, került – miközben eloszlatja azokat a kliséket, miszerint a Kelet-Ázsiai ország csupán egy sci-fi disztópia lenne. Kína ennél sokkal több idősíkon történik.

0103

Fotó: À la folie, 2013, vidéogramme © Wang Bing

0103

Fotó: © Wang Bing

0103

Fotó: L’Homme sans nom, 2009, vidéogramme © Wang Bing / Galerie Chantal Crousel

0103

Fotó: 15 Hours, 2017, vidéogramme © Wang Bing / Galerie Chantal Crousel

0103

Fotó: © Wang Bing

0103

Fotó: À l’ouest des rails, 2003, vidéogramme © Wang Bing

0103

Fotó: Père et fils, 2014, vidéogramme © Wang Bing / Galerie Paris-Beijing

Jegyzetek

Le Bal, Párizs – Wang Bing: The Walking Eye
Roma Publications
2021

Az album beszerezhető a Mai Manó Könyvesboltban.