Menü

0103

Fotó: Biró Dávid: Enteriőrkép Szalai Dániel kiállításáról, Trapéz Galéria, 2022

Unleash Your Herd’s Potential – Szalai Dániel kiállítása a Trapéz Galériában

22 • 03 • 02Punkt

2022. február 10-én nyílt meg a Trapéz Galériában Szalai Dániel Unleash Your Herd’s Potential című kiállítása, melynek kiindulópontja egy tehenekre kifejlesztett arcfelismerő algoritmusról szóló hír volt. Szalai Dániel legújabb munkájában a precíziós mezőgazdaság jelenségeit vizsgálva a tehenet, mintegy algoritmusba tört állatot tételezi és a megfigyelés, kizsákmányolás és a természethez való viszonyunk kérdéseire reflektál.

A computer vision, mesterséges intelligencia és robottechnológia alkalmazása révén a modern, automatizált farmok olyan információs panoptikumként működnek, amelyben az állatok állandó digitális felügyelet alatt állnak. Egy viszonylagos szabadságot nyújtó, ugyanakkor teljesen zárt rendszeren belül, jutalmazásért cserébe az állatok önmagukat zsákmányolják ki. A technológiai infrastruktúra lehetővé teszi, hogy a farmon a tehenek életének szinte minden aspektusát számszerűsítsék, így a telepirányító szoftverek a 360 fokos fogyasztó nézet koncepciójával összhangban adathalmazokként kezelik őket. A csúcstechnológiát alkalmazó farmok tehát a megfigyelési kapitalizmust építik be az állatvilágba, ugyanakkor a virtualizálódás és gamifikáció révén a humán-nonhumán szakadék mélyítéséhez is hozzájárulnak.

Mindezekre reagálva Szalai fotogrammetriát – egy eredetileg térképészeti célokra kifejlesztett, fotográfián alapuló 3D-szkennelés technológiát – használva mutatja be a teheneket és a környezetüket, amelyek így információfelhőként vagy robbantott ábraként jelennek meg. Ez a technika ugyanakkor festőiséget is kölcsönöz az elkészült képeknek. A projekt vizualitását egy 21. századi, bukolikus hangulat hatja át. Ebben a világban azonban az állatok adattá formált, kvantifikált létezése egy technológiai eszközökön keresztül érzékelt, ipari tájhoz kötődik.

A képeknek a térben elhelyezett nyalósók teremtenek ellenpontot az anyagszerűségükkel, illetve azáltal, hogy a tehenek szerepét is játékba hozzák. A nyalósót azért adják a haszonállatoknak takarmányként, hogy azt elnyalva fontos ásványi anyagokat vigyenek a szervezetükbe. Amikor a tehenek elfogyasztják a sót, az eredetileg szabályos – leggyakrabban kocka – formában gyártott tömböket különböző, organikus formájú testekké alakítják. Az így keletkezett tárgyak a környezetet kontrollált egységekbe kényszerítő emberi törekvéssel szembeni ellenállás szimbólumainak is tekinthetők. – olvasható a kiállítás sajtóanyagában.

0103

Fotó: Szalai Dániel: Borjú igluk, 2021. Pigment print, 40x24,5 cm. Ed. of 3

0103

Fotó: Szalai Dániel: Fejőrobot, 2021. Pigment print, 80 x 51,5 cm. Ed. of 3

0103

Fotó: Biró Dávid: Cím nélkül, 2022, nyalósó, műgyanta, acél, 150 x 100 x 20 cm

0103

Fotó: Biró Dávid: Cím nélkül, 2022, nyalósó, műgyanta, acél, 38 x 38 x 18 cm

0103

Fotó: Szalai Dániel: Istálló, 2021. Pigment print, 80,5 x 50 cm. Ed. of 3

0103

Fotó: Szalai Dániel: 9785-ös áll, 2021. Pigment print, 62 x 42 cm. Ed. of 3

Szalai Dániel Novogen címet viselő fotóprojektjének középpontjában a Novogen White Light nevű csirkefajta, egy különleges kereskedelmi tojó áll, amelynek tojása gyógyszeripari termékek – többek között vakcinák – készítésére szolgál. A képek segítségével végigkövethetők a vakcinakészítés különböző állomásai, a tojás létrejöttétől a válogatáson és az előkeltetésen át egészen a vírusanyag beoltásáig, majd az embriófolyadék lecsapolásáig. A sorozat könyv formájában is megjelent, erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Jegyzetek

Unleash Your Herd’s Potential
Szalai Dániel kiállítása
Megtekinthető: 2022. 03.11-ig

Az alkotó a Kék Bolygó Alapítvány művészeti kutatói ösztöndíjának nyertese. A kiállítás a kutatói program keretében, az Alapítvány támogatásával valósult meg. További támogató: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. Az Unleash Your Herd’s Potential című munka az Emberi Erőforrások Minisztériumának Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíja és az Anni and Heinrich Sussmann Foundation támogatásával jött létre. A Trapéz Galériát a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.