Menü

0103

Fotó: Szalai Dániel: Novogen

Közösségi finanszírozással jelent meg Szalai Dániel Novogen című könyve

21 • 07 • 25Balogh Viktória

Szalai Dániel Novogen című könyve az azonos címet viselő fotóprojekt zárt formában történő adaptációja. A projekt középpontjában a Novogen White Light nevű csirkefajta, egy különleges kereskedelmi tojó áll, amelynek tojása gyógyszeripari termékek – többek között vakcinák – készítésére szolgál. A képek segítségével végigkövethetők a vakcinakészítés különböző állomásai, a tojás létrejöttétől a válogatáson és az előkeltetésen át egészen a vírusanyag beoltásáig, majd az embriófolyadék lecsapolásáig. Szalai a csirke ipari tenyésztésének bemutatásán keresztül számos kérdést vet fel, amelyek napjainkra hatványozott figyelmet kaptak, és az egyik legégetőbb problémává váltak a koronavírus megjelenésével.

0103

Fotó: Szalai Dániel: Novogen

A sorozat 2018-ban a MOME projektjének keretén belül kezdett el megvalósulni, mikor az egyetem is részt vett a holland fotóbiennálé, a BredaPhoto akadémiai versenyprogramjában. A tematikus fesztiválra a „Végtelenbe és tovább” mottó mentén várták az alkotásokat a szervezők. A sorozat egy kis magyarországi faluban készült, ahol teljesen izolált, steril körülmények között tartják az állatokat. A kezdeti nehézségek után, a fotográfus kitapasztalta, hogy miként lehet a legegyszerűbben mozdulatlanná tenni a csirkéket, és végül mintegy 7000 felvételből válogatta ki a Novogen sorozat 168 portréját. Ekkor még csak néhány csirkeportré volt a tervben, és kisebb hangsúlyt kapott a csirkék környezetének és a vakcinagyártás folyamatának bemutatása. 

2018 második felében a fotóprojekt elnyerte a Budapest Portfolio Review fődíját és a képeket bemutatták a BredaPhoto fesztiválon is. 2019-ben a Paris Photon a fotográfus egy holland kiadó (The Eriskay Connection) tervezőjével beszélt először a projekt könyvben való megjelenésének lehetőségeiről. Ám a tervek ismét a fiókba kerültek, mert az irracionálisan drágának bizonyuló megvalósítás mellett a fotográfus még a könyv tervét sem érezte kiforrottnak. 2020-ban amikor a világjárvány újabb jelentésréteggel töltötte meg a munkát, megfogalmazódott benne, hogy új megoldást kell találnia a megjelenésre, így a könyv végül idén közösségi előfinanszírozással készült el.

A százhatvannyolc, egyedi csirkeportré fele nyitja a könyvet, és a matt, organikus papírlapokat a könyv felénél 32 oldalon fényes és steril lapok törik meg, melyeket színek alapján strukturáltak. A vakcinakészítés folyamatának tudományos igényű bemutatása mellett Fahir Amin filozófiai esszéje adja az album szöveges vázát és helyezi kontextusba a történetet. 

0103

Fotó: Szalai Dániel: Novogen

0103

Fotó: Szalai Dániel: Novogen

0103

Fotó: Szalai Dániel: Novogen

0103

Fotó: Szalai Dániel: Novogen

0103

Fotó: Szalai Dániel: Novogen

0103

Fotó: Szalai Dániel: Novogen

Jegyzetek

Dániel Szalai: Novogen
210 × 286 | 112 p
EN | softcover
ISBN: 978-94-92051-71-4

Az album megvásárolható a Mai Manó Könyvesboltban.