Menü

Kiállításon láthatók a 2021-es Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjasok munkái

22 • 03 • 15Punkt

A Pécsi József (1889–1956) fotóművész, fényképészeti szakíró és szaktanár tiszteletére létrehozott fotóművészeti ösztöndíjat 1991-ben alapította a Művelődési és Közoktatási Minisztérium. Célja, hogy segítse az önálló művészi tevékenységet folytató tehetséges fotográfusok pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához. A most kiállított sorozatok is bizonyítják, hogy a fotográfia sokszínű eszköztárát használva minőségi műveket hoztak létre az ösztöndíjat elnyert alkotók.
A 2021-ben ösztöndíjat nyert alkotók munkáiból a Capa Központban nyílt kiállítás 2022. február 17-én, ahol Máté Balázs megnyitóbeszédében az alábbi gondolatok hangzottak el:

„Jellegéből adódóan ez a beszámoló tárlat egy sűrű, vagy akár egyenesen túltelített kiállítás: tíz kiválasztott alkotó egész éves munkájának összefoglalt eredménye jelenik meg a falakon — összeadva tíz évnyi munka —, ahol úgy kell a sorozatoknak a lehető legtöbbet megmutatni és átadni magukból, hogy eközben egymásnak is teret engednek. Szerintem ez nehéz feladat.
Amikor először láttam az elkészült képanyagokat, és olvastam a szövegeket, tudván, hogy ma beszélnem kell a kiállításról, volt bennem egy kis remény, hogy találok valamiféle vezérfonalat, amire az összes munka felfűzhető, egy elemet, ami mindegyikben fellelhető. Szerencsére, és természetesen — nem találtam ilyet. Ez a kiállítás egy pillanatfelvétel, egy horizontális látkép hazai, fiatal, kortárs fotográfusokról, egymástól nagyon különböző alkotói gyakorlatokkal bíró egyének heterogén csoportjáról. Az egyedüli biztosnak mondható közös elem, hogy a 2021-es évre mindannyian elnyerték a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat.”

0103

Fotó: © Balogh Viktória: 78.3, giclee print, 130x103 cm

0103

Fotó: © Bartha Máté

0103

Fotó: © Biró Dávid

0103

Fotó: © Bognár Benedek

0103

Fotó: © Darab Zsuzsa

0103

Fotó: © Fromm Balázs

0103

Fotó: © Piti Marcell:

0103

Fotó: © Rédling Hanna

0103

Fotó: © Zagyvai Sára

0103

Fotó: © Zoltai András

A Pécsi-ösztöndíjas fotográfusok munkáit márciusban és áprilisban a Galéria rovatunkban mutatjuk be.

Jegyzetek

Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj 2021
Capa Központ – Project Room
2022. február 18. – március 27.
Kurátor: Csizek Gabriella

Kiállító alkotók: Balogh Viktória, Bartha Máté, Biró Dávid, Bognár Benedek, Darab Zsuzsa, Fromm Balázs, Piti Marcell, Rédling Hanna, Zagyvai Sára, Zoltai András