Menü

Balogh Viktória – A szivárvány lábának keresése

22 • 03 • 24Balogh Viktória

A Pécsi József (1889–1956) fotóművész, fényképészeti szakíró és szaktanár tiszteletére létrehozott fotóművészeti ösztöndíjat 1991-ben alapította a Művelődési és Közoktatási Minisztérium. Célja, hogy segítse az önálló művészi tevékenységet folytató tehetséges fotográfusok pályakezdését, alkotómunkáját, művészi fejlődését, és kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához. Most induló sorozatunkban a 2021-es Pécsi József-ösztöndíjasok munkáit mutatjuk be.

0103

Fotó: © Balogh Viktória: 78.3, giclee print, 130x103 cm

Az otthonteremtés a magyar társadalom jelentős többségét komoly kihívások elé állítja. Az elmúlt években drasztikusan megnövekedtek az építőipari nyersanyagárak, a munkadíjak a munkaerőhiány miatt magasak, jó szakembereket találni nehéz.

Már nemcsak a budapesti, de a vidéki ingatlanárak is szinte megduplázódtak.

Egy átlagkeresettel rendelkező ember hitel és támogatások nélkül aligha juthat saját ingatlanhoz. A különböző otthonteremtő programok pedig sok esetben csupán kedvet adnak, és csak ritkán támogatják az igazán rászoruló családokat. Lakhatási válság van. Egy átlag magyar család 78,3 m2-en él. Videómunkámban egy pontosan ekkora méretű területet kerítek körbe: egy fiktív ház alapjainak szimbolikus építése történik. A kövek hordása az otthonteremtés – fizikailag is – nehéz, kimerítő és hosszadalmas folyamatának allegóriája. A helyszín és a táj idegen, ismeretlen. A videó horizontális képei által a sziszifuszinak tűnő, véget nem érő folyamatot, és az emberi léptéket látjuk. A kirakott formát, alapot egy felülnézeti fotográfia mutatja meg. A médium statikussága azt a bizonytalanságot erősíti, amely az otthonteremtés folyamatát végigkíséri.
Vajon felépül-e valaha a ház?

A kérdésre konkrét válaszként a Napló felel, melynek szöveges részei egy év történéseit mesélik el: az otthonteremtés folyamatos alakulását, problémáit és azokra adható megoldásokat. A rajzok, akvarellek és fényképek pedig a tervezés és az álmodozás lenyomatai. A napló a személyes történetem. (Balogh Viktória)

0103

Fotó: © Balogh Viktória: Napló, Nr. 12

0103

Fotó: © Balogh Viktória: Napló, Nr. 15

0103

Fotó: © Balogh Viktória: Videórészlet I.

0103

Fotó: © Balogh Viktória: Videórészlet II.

0103

Fotó: © Balogh Viktória: Videórészlet III.

0103

Fotó: © Balogh Viktória: Videórészlet IV.

Jegyzetek

Pécsi József fotóművészeti ösztöndíj 2021
Capa Központ – Project Room
2022. február 18. – március 27.
Kurátor: Csizek Gabriella

Kiállító alkotók: Balogh Viktória, Bartha Máté, Biró Dávid, Bognár Benedek, Darab Zsuzsa, Fromm Balázs, Piti Marcell, Rédling Hanna, Zagyvai Sára, Zoltai András