Menü

Új szerzeményeiből nyílt kiállítás a San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumában – Fókuszban a japán fotóművészet

22 • 03 • 25Baki László

A San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeumában (SFMOMA) megrendezett Constellations: Photographs in Dialogue című kiállítás tökéletesen illusztrálja, hogy egy múzeum történeteit mily módon tágíthatják ki, mélyíthetik el és gazdagíthatják az új szerzemények. Az Edward Westontól Zanele Muholiig szélesen merítő tárlat a történelmi múlt és a kortárs jelen összecsapó hullámaiból friss narratívákat hoz felszínre. A kiállított fotók a gyűjtemény erősségeit hangsúlyozzák, különös tekintettel a japán fotóművészetre, a dokumentarista hagyományra és a Bay Area artistsként is ismert San Franciscó-i iskola műveire. – írják a múzeum sajtóközleményében.

A Constellations bemutatja a SFMOMA folyamatosan bővülő kortárs fotógyűjteményének olyan gyöngyszemeit is, mint Poklong Anading, Jokota Daiszuke, Wendy Red Star és Clare Strand képei, valamint felsorakoztat olyan örök kedvenceket is, mint Imogen Cunningham és Ansel Adams munkái. Az együttműködő négy kurátor (Corey Keller, Linde Lehtinen, Shana Lopes és Erin O’Toole) – egy-egy újonnan szerzett képet vagy képcsoportot választva kiindulópontnak – hat különleges képgalériát alkotott meg. A hat képegyüttes dialógusokat, egybecsengéseket és disszonanciákat generálva bepillantást enged abba is, hogy a SFMOMA egyedülálló fotógyűjteménye milyen sokrétűen és színesen értelmezhető.

0103

Fotó: Wendy Red Star: Fall, from the series Four Seasons, 2006, printed 2017; San Francisco Museum of Modern Art, Gift of Loren G. Lipson, M.D.; © Wendy Red Star

0103

Fotó: Poklong Anading: Anonymity, 2004-2012 (detail); San Francisco Museum of Modern Art, Anonymous Donors’ Challenge Fund; © Poklong Anading

0103

Fotó: Kou Inose: Aomori, 1983; San Francisco Museum of Modern Art, Accessions Committee Fund purchase; © Kou Inose

A kiállítást egy digitális publikáció is kíséri, amely a SFMOMA nagyszabású és szerteágazó japán fotóművészeti gyűjteményét helyezi fókuszába és a világháború utáni elmúlt hat évtized legfontosabb alkotóinak életművén keresztül a szigetország sajátos és innovatív fotográfiai kultúráját járja körül. Életrajzi áttekintések, művészek által tartott előadások, videóinterjúk és egyéb adalékok nyújtanak betekintést abba a zsúfolt, de művészileg igen termékeny időszakba, amely Japán szövetségesek általi megszállásának idejétől az amerikai csapatok egyre nagyobb arányú vietnami bevetésén, a nyolcvanas évek látványos gazdasági fellendülésén, majd összeomlásán és a pusztító 2011-es tóhokui földrengésen és szökőáron át a legközelebbi múltig tartott.

Jegyzetek

Constellations. Photographs in Dialogue
San Franciscó-i Modern Művészetek Múzeuma (SFMOMA)
2021. november 20. – 2022. augusztus 21.