Menü

Elhunyt Jerry N. Uelsmann, a manipulált fotográfia úttörője

22 • 04 • 07Baki László

87 éves korában 2022. április 4-én elhunyt a szürrealista fotográfia és a fotómontázs egyik úttörője, Jerry Uelsmann. A College of the Arts közleménye szerint Uelsmann hétfőn halt meg Gainesville-ben, ahol a Floridai Egyetem kutatóprofesszora volt.

Jerry N. Uelsmann 1934. június 11-én született Detroitban, állami iskolába járt, amikor tizennégy éves korában elkezdett érdeklődni a fényképezés iránt. 1957-ben a Rochester Technológiai Intézetben szerezte meg diplomáját, és pár évvel később, 1960-ban már fotográfiát tanított a Gainesville-i Floridai Egyetemen, ahol 1974-ben nevezték ki kutatóprofesszornak. Uelsmann egész pályafutása során a kísérleti fotográfia művészeti ágként való elismerését szorgalmazta. 1967-ben Guggenheim-ösztöndíjat, 2015-ben pedig Lucie-díjat kapott a fotográfia területén elért eredményeiért.

„Uelsmann több mint fél évszázadon keresztül vitatta a hagyományos véleményeket arra vonatkozóan, hogy a fotográfiával mit lehet és mit kell létrehozni. Uelsmann képei az új fotóművészeti irányzatok megértésének értékes próbakövei. Az ő példája és elképzelései napjainkban is aktuálisak, mivel a fotográfusok ma már Photoshopot és más számítógépes technikákat alkalmaznak a fényképeik módosításához és manipulálásához. Gyönyörűek és szürreálisak, komikusak és provokatívak: Jerry Uelsmann fotói az amerikai fotótörténet ikonjai.”

– mondta Phillip Prodger, a Peabody Essex Museum fotográfiai kurátora.

0103

Fotó: Jerry Uelsmann: Cím nélkül, 1967 © Copyright Jerry N. Uelsmann

A Punkt tavaly szeptemberben kereste meg a fotográfust, aki betegsége miatt már személyesen nem tudott reagálni, így kérdéseinkre felesége, Maggie Taylor válaszolt és választott képeket férje alkotásaiból, melyek ezen a linken tekinthetők meg.