Menü

Fókuszban az MFSZ ösztöndíjasok – Nagy Iza

22 • 04 • 25Nagy Izabella

A Magyar Fotóművészek Szövetsége 2017-ben alapította meg fotográfiai ösztöndíjprogramját, mellyel a felsőoktatásban tanuló hallgatók fotográfusi alkotómunkáját támogatja. Az ösztöndíj célja, hogy elősegítse a hallgatók művészeti tevékenységét, támogassa elképzeléseik megvalósítását. Az ösztöndíjat évente maximum három fő kaphatja meg. 2022-ben a szakmai zsűri Bohus Rékának, Nagy Izának, Szabó Emmának és munkáiknak szavazta meg a bizalmat. Sorozatunkban ezúttal Nagy Iza munkáiból válogatunk.

0103

Fotó: © Nagy Iza

A Turritopsis dohrnii néven ismert medúzafaj a trópusi vizekben található meg. Legfőbb jellegzetességük a biológiai halhatatlanság. Az életüket apró lárvaként sodródva kezdik, majd polippá fejlődnek, idővel pedig ezt a testet elhagyva kifejlett medúzaként folytatják tovább útjukat, azonban fizikai stressz vagy környezeti ártalom hatására alaktalanná válnak, majd ebből az állapotból kezdik elölről fejlődési ciklusukat, végtelenül ismételve az újjászületést.

A természet már kialakította az örök élethez vezethető mechanizmusait, mint a sejtek osztódása, regenerálódása, differenciálódása. A genetikai háttér megértésével és a biotechnológia adta lehetőségekkel élve az ember számára is elérhetővé válhat az egészség, az örök élet és fiatalság lehetősége.

A biotechnológia rohamos fejlődésével a DNS mára már csupán egy biológiai alkatrésszé vált, amit kedvünkre párosíthatunk más tulajdonságú alkatrészekkel, megváltoztatva ezzel biokémiai folyamatokat, felépítésüket. A szintetikus biológia az emberi szervezet feltérképezésével foglalkozik, ugyanakkor az állatvilág fejlettebb regenerációs, öngyógyító mechanizmusait is vizsgálja, beépítve azt az orvoslás területére, a biológiánk továbbfejlesztése érdekében.

Így a szintetikus biológia által és a xenotranszplantáció eszközével igényeink szerint ötvözhetjük szervezetünket akár tintahal fejlett idegrendszerével, vagy a Turritopsis Dohrnii örök fiatalságával, előre vetítve számunkra az antropocén posztnaturális korszakát, melyben az ember és a természet nem külön fogalom többé.

Földünk a klímaválság és ökológiai összeomlás hatására új katasztrófát él meg. Azonban ez nem egyik pillanatról a másikra következik be, hanem napról napra formálja és pusztítja világunkat az emberi kéz által. S mivel az ember is földünk organikus rendszerének szerves része így kölcsönösen, saját biológiánkkal reagálunk a pusztuló bioszférára.

A klímaválság és ökoszorongás okozta egészségügyi megbetegedésekben Magyarország meghaladja az EU és kelet-európai országok átlagát. Jellegzetes betegségcsoportok és halálozási okok: a depresszió által kiváltott öngyilkosság, a rákos megbetegedések, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések, amik sok esetben a mentális problémákra vezethetők vissza.

Én saját bőrömön, családomon és barátaimon is tapasztalom a sötét ökológiai nyomait az emberi szervezeten, ami alól hibridizáció oldozhat fel. Egy olyan hibrid valóság létrehozására törekednék, ami alternatív gyógymódot kínál a spekulatív design elemeinek és a fotográfia médiumának ötvözésével.

A Spekulatív Design legfőbb célja alternatívákat kitalálni egy élhetőbb jövő érdekében, amihez vagy közvetlen környezetünket, a természet erőit, vagy önmagunk formai, biológia működését kell újraterveznünk. A tervezés során az ember valósághoz való viszonyát definiáljuk újra, orvosolva a jelen életünk problémáit, ezzel új teret nyitva a jövőbe. A spekulatív design és a spekulatív biológia az az ágazat, ahol a képzelet, a tervezés és a technológia találkozik egy ember által megálmodott utópiának a létrehozásáért.

Tervezett Hibrid szervezeteim és a személyre szabott identitás protézisek, fajok és anyagok szimbiózisának eszköze lehet, ami spekulatív módon terjeszti ki a test, és érzékelés felületét. Szintetikus és organikus anyagok ötvözésével az állat és növényvilág mechanizmusairól, formavilágából inspirálódva új érzékszervekre, biológiai működésre és egy kiterjesztett valóság megtapasztalására tehetünk szert, visszakapcsolódva a természethez. Így szerzett új képességekkel az ember képes lenne megbirkózni az egyre felgyorsuló ökológiai krízissel.

A tudományos tények és a képzelet összeolvadása ebben a szolgáltatásban összpontosulva kezdeményezne diskurzust a jelenről és a jövő lehetőségeiről. Vizionálva az evolúcióban való fejlődés lehetőségét, ami a mesterségesen, vagy természetesen indikált hibridizációban rejlik. Ez a létforma új gondolkodásmódot és társadalmi szervezetődésfomát kelthet majd életre, amiről már most felelősségteljes döntéseket kell hoznunk. – írta Nagy Iza  szinopszisában.

0103

Fotó: © Nagy Iza

0103

Fotó: © Nagy Iza

0103

Fotó: © Nagy Iza

0103

Fotó: © Nagy Iza

0103

Fotó: © Nagy Iza

0103

Fotó: © Nagy Iza

Jegyzetek

Nagy Iza munkái ezen a linken tekinthetők meg.