Menü

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend Szlovéniában a Kranj Foto Fest

22 • 09 • 13Gyöngyösi Eszter

A tavalyi sikeres premier után, idén 2022. augusztus 24. és szeptember 25. között kerül megrendezésre Szlovéniában a második Kranj Foto Fest, mely számos kiállítással, előadással, vetítéssel, workshoppal és egy portfolio review-val várja az érdeklődőket.

 

A fesztivál ez évi nyilvános pályázata az Otthon: Átmeneti állapot témához várta a műveket, amiből összesen 305 darab érkezett, 6 kontinens több mint 70 országából. A Kranj Foto – fiatal kora ellenére – határozott és ambiciózus a fotófesztiválok színterén. Ahogy Fernanda Prado Verčič, a fesztivál társalapítója, egyben igazgatója hangsúlyozta:

„A rendezvény támogatja és ösztönzi mind a szlovén, mind a nemzetközi művészek, fiatal és befutott fotográfusok kreativitását, biztos pontot teremt a kortárs fotográfia terén, lehetőséget nyújt az alkotók, szerkesztők, kurátorok, oktatók és galeristák közötti párbeszéd kialakítására.”

A különböző fotókiállítások Kranj régi városközpontjának számos vonzó helyszínén láthatóak, de annak érdekében, hogy a kortárs fotográfia minél szélesebb közönséghez eljusson a programok egy részét közterületeken helyezték el. A fesztivál ideje alatt látható kiállítások egymástól gyakran nagyon eltérő szempontból közelítik meg az otthon fogalmát: a dzsentrifikációtól a migrációig, az emberi jogoktól a lakhatáson át a szociálpolitikáig.

A korábban említett pályázat győztese M'hammed Kilit Before it disappears (Mielőtt eltűnik) című munkája önálló kiállításon látható. Sorozatában szülőföldje, Marokkó eltűnőben lévő oázisait örökítette meg. A klímaváltozás okozta vízhiány következtében egyre több ember kényszerül elhagyni eredeti otthonát, hiszen csak így van esélyük a túlélésre. Kilit munkái a Janez Puhar Galériában láthatóak, a döntőbe jutott alkotások pedig csoportos kiállításokon tekinthetőek meg.

0103

Fotó: M'hammed Kilito: from the series Before is gone, Courtesy of Kranj Foto Fest

Különdíjban a Costa Rica-i Allan Salas részesült A rooted heart began to change című sorozatáért.

Szlovén fotográfusok is reflektálnak saját szempontjaik alapján az otthonra. Számos generáció tagja van jelen a tárlaton: a feltörekvő tehetségektől egészen az idősebbekig – utóbbiak közül az egyik legnevesebb Stojan Kerbler, aki ma már szinte klasszikusnak számít. Mindegyikük egy, már meglévő, vagy kifejezetten erre az alkalomra készült alkotással nyúlt a központi témához. A tavalyi portfólió review győzteseként egy fiatal fotográfus, Lin Gerkman is bemutatkozási lehetőséget kapott egy önálló kiállítás keretében: Die and Become Something című sorozatában szülei halálát követően a saját, otthonról alkotott elképzeléseinek in/stabilitását vizsgálja családi képein keresztül.

Intimitás jellemzi a holland művész Ilvy Njiokiktjien I don't want to be gay in Ukraine like this című tárlatát is. Njiokiktjien nem sokkal az Ukrajna elleni orosz támadás után Lvivbe utazott, hogy nyomon kövesse az ostromlott város mindennapjait. Ennek részeként egy személyes projektbe kezdett, amelyben az amúgy is marginalizált és hátrányos helyzetű LMBTQI közösséget dokumentálta, amelynek helyzete a háborúval csak tovább romlott.

0103

Fotó: Allan Salas: 5, Courtesy of Kranj Foto Fest

A Kranj Foto Fest szervezői az Odessza Fotónapot is segítik, amely a háború miatt idén nem tudja megvalósítani programjait, így néhányat a szlovén városban mutatnak be.

Jegyzetek

KRANJ FOTO FEST
Szlovénia
2022. augusztus 24. – szeptember 25.