Menü

12. Mobile Photography Awards – Ezek voltak a mobiltelefonnal készült legjobb fényképek

23 • 04 • 03Szabó Benedek

A Mobile Photography Awards célja, hogy évről évre bemutassa a mobiltelefonos fényképezésben rejlő lehetőségeket, és a világ minden pontjáról érkező művészek munkáinak platformot, illetve megjelenési lehetőséget biztosítson. A pályázatra idén több mint 80 országból érkeztek pályaművek, ami jól mutatja, hogy a mobiltelefonos fényképezés világszerte kedvelt módszer, amelyet az amatőr és a profi fotográfusok egyaránt előszeretettel használnak.

A mobiltelefonok napjainkban már szinte teljes értékű fényképezőgépként használhatóak, amit a magas felbontáson felül a manuális beállítások megjelenése tett lehetővé. A Mobile Photography Awards 2011 óta minden évben hirdet pályázatot mobiltelefonnal készült képek számára, amelyeket tizenhárom kategóriában jutalmaznak.

Idén az építészet kategóriában Dorota Yamadag fényképét díjazták, amely a monotonitást, illetve a lekerekített és szögletes formák találkozását helyezi előtérbe. A legjobbnak ítélt tájképet Zhengjie Wu készítette, a felvétel egy barlang belső tereit mutatja meg, amivel a misztikum és a monumentalitás fogalmaira enged asszociálni.

0103

Landscape & Wildlife: 1st Place Winner. Fotó: © Zhengjie Wu: Geocentric Exploration (VIVO PD2254)

0103

Architecture/Still Life: 1st Place Winner. Fotó: © Dorota Yamadag: Steel. Glass. And All That Jazz (Samsung Galaxy G965)

A digitális művészet kategóriának nyertes képét Heather McAlister készítette, ezen egy tájképbe helyezett portréképet láthatunk, amely fekete-fehér technikájával a felvétel kompozíciós elemeire koncentrál. Hasonló képi hatást mutat Chen Lin felvétele, amely az utazás témakörben készült. A fénykép a táj és az ember viszonyát és azok eltérő léptékeit értelmezi. A díjazott munkák között az egyik legfigyelemreméltóbb a fekete-fehér képek kategóriájának nyertes alkotása. Shuolong Ma felvétele erős kontraszttal és a textúrák megőrzésével jeleníti meg témáját, az ember és az állat kapcsolatát.

0103

Visual FX & Digital Art: 1st Place Winner. Fotó: © Heather McAlister: Flight Pattern (iPhone 11)

0103

Black & White: 1st Place Winner. Fotó: © Shuolong Ma: Washing Elephant, Chitwan (iPhone 7)

0103

Travel/Transportation: 1st Place Winner. Fotó: © Chen Lin: Miners of Ijen Volcano. (iPhone 7 plus)

Daniel Berman, a díj alapítója elmondta, hogy munkatársaival nagyon örültek annak, hogy idén rekordszámú pályamű érkezett hozzájuk, hiszen ez a bizonyíték arra, hogy a mobiltelefonos fényképezés rengeteg lehetőséget rejt magában. Kiemelte azt is, hogy az idei győztes munkák mindegyikének sikerült megragadnia a mobiltelefonos fényképezés lényegét, vagyis azt, hogy csupán egy okostelefon segítségével is bárhol és bármikor lehet lenyűgöző felvételeket készíteni. Galéria rovatunkba ezekből a képekből válogattunk.

0103

Macro & Details: Honorable Mention. Fotó: © Paddy Chao: Yum! (Samsung Galaxy Note10 N970)

0103

Water/Snow/Ice: 1st Place Winner. Fotó: © Wang Hsiu Ling: The Scenery After the Rain (VIVO V2105)

0103

Peoples: 1st Place Winner. Fotó: © Daniela Calo: Nunset2 (iPhone 11 Pro)

0103

Portraits & Self-Portraits: 1st Place Winner. Fotó: © Glenn Homann: Old Mate

0103

Street Photography: 1st Place Winner. Fotó: © Konstantin Chalabov: Indifference (iPhone 7 Plus)

0103

The Darkness: 1st Place Winner. Fotó: © Michel Kharoubi: Spirit of City

0103

Silhouettes: 1st Place Winner. Fotó: © Yue Qiu: Heart of Water (Xiaomi 220312C)

Jegyzetek

A hivatásos fotográfusokból és más szakemberekből álló zsűri az idei év fődíját egy ausztrál művésznek, Glenn Homannak ítélte oda, akinek díjnyertes mobilfotóiból ezen a linken található egy válogatás.