Menü

Kyotographie 2023 – kultúrák találkozása Japán egyik legfontosabb fotófesztiválján

23 • 05 • 10Kéri Gáspár

Japán számtalan ősi tradícióját őrző nagyvárosában, a 794-ben alapított egykori fővárosban, Kiotóban immár tizedik éve kerül megrendezésre a tavaszi természet ébredéséhez és a cseresznyefavirágzás időszakához igazított Kyotographie, a szigetország egyik meghatározó nemzetközi fotófesztiválja.

Az idén május 14-éig tartó fesztivál áprilisi indulása nem véletlen, és nem egyszerűen egy ügyesen instrumentált turistacsalogató látványosság, hiszen a szakura, azaz a cseresznyefavirágzás ünneplése – ami legalább annyira szól az újjászületésről, az alkotó energiák felélesztéséről, mint a mulandóságról – hosszú évszázadok óta a japán identitás része úgy spirituális, mint kulturális értelemben.
A Kyotographie szervezői 2013-ban döntöttek úgy, hogy a nagy múltú Arles-i fotófesztivál, a Les Rencontres d’Arles mintájára Kiotó városában fotófesztivált alapítanak. A rendezvény francia mintára adaptált egyedisége abban áll, hogy a kiállításoknak nem is annyira a galériák és professzionális kiállítóhelyek adnak otthont, hanem műtermek és műhelyek – köztük a világ egyetlen máig működő kollotípia műhelye –, használaton kívüli ipari létesítmények, könyvesboltok, szentélyek, templomok, vagy az UNESCO Világörökség részét képező Nidzsó-palota egykori konyhanegyede.
A fotográfiák újszerű bemutatása és kreatív kontextualizálása következményeként a fesztivál látogatói számára szokatlan terek alakulnak át a reprezentáció helyszíneivé. A Kyotographie nem egyszerűen a szakmát, de legalább annyira az alkotóművészet és a fotográfia iránt nyitott nagyközönséget is évről évre meg kívánja szólítani, a tradíciók mellett pedig az innováció is mindig hangsúlyos szerephez jut. A csoportos kiállítások mellett minden évben tíz alkotó kap meghívást a világból, hogy bemutassák munkáikat, ám a meghatározó szakmai múlttal rendelkező fotográfusok mellett legalább annyira fontos a feltörekvő fiatal alkotók és kurátorok szerepeltetése is. Idén többek között ukrán, elefántcsontparti, kubai, spanyol, holland, svájci, brit és számos japán alkotó kapott lehetőséget egyéni bemutatkozásra.
A fesztivál 2023-as tematikája és kulcsszava a Határ, ami legalább annyira szimbolizálja a fizikai, mint a szellemi és kulturális értelemben vett határok tágításának szükségességét, a kölcsönös párbeszéd érdekében tett határátlépések fontosságát és jótékony hatását. A szervezők szándékai szerint a Kyotographie programjai kihívás elé állítják a világunkat meghatározó fizikai és absztrakt határokat, hogy eddig feltérképezetlen területekre vezessenek bennünket.
Galéria rovatunkba az idei Kyotographie fesztivál kiállításainak képeiből válogattunk.

0103

Fotó: Boris Mikhailov kiállítása, FUJII DAIMARU Black Storage, Photo by Takeshi Asano

0103

Fotó: Coco Capitán kiállítása, Komyo-in Zen Temple. Photo by Kenryou Gu

0103

Fotó: Gak Yamada kiállítása, HOSOO GALLERY. Photo by Takeshi Asano

0103

Fotó: Joana Choumali kiállítása, Demachi Masugata Shopping Arcade. Photo by Kenryou Gu

0103

Fotó: World Press Photo kiállítás, KYOTO ART CENTER. Photo by Takeshi Asano

0103

Fotó: Inma Barrero kiállítása. Former site of Itoyu Machiya. Photo by Kenryou Gu

Jegyzetek

Kyotographie International Photography Festival
2023. április 15 – május 14.