Menü

Egy nagyon angolos vita: vajon tényleg egy 19. századi fényképezőgépet ábrázol a sebességmérő kamera ikonja?

23 • 05 • 17Kéri Gáspár

Itthonról nézve irigylésre méltó problémával szembesült a brit közélet, miután egy Twitter bejegyzés nyomán a sajtót is letaroló, még III. Károly koronázását is elhomályosító parázs vita bontakozott ki arról, hogy a nálunk is használatos, közúti ellenőrzést jelző tábla ikonja vajon tényleg egy klasszikus, 19. századi harmonika kihuzatos fényképezőgépet ábrázol? A tarajosra csapó hullámok a brit Közlekedési Minisztériumot és a BBC-t is elérték.

A vita akkor robbant ki, amikor egy bizonyos Rory nevű felhasználó óvatlan tweetjében megkérdőjelezte az Egyesült Királyság félve szeretett, traffipaxot jelző tábláját, mely a közmegegyezés szerint egy objektívjével jobbra pozícionált, harmonika kihuzatos 19. századi fényképezőgép. Véleménye szerint az ábra valójában nem egy viktoriánus kort idéző kamerát, hanem egy unalmas CCTV kamerát ábrázol, ami éppen bennünket, autósokat figyel. A futótűzként terjedő bejegyzést sokan észbontó emojikkal és döbbent arccal kommentálták, miután az Egyesült Királyságban a mai napig identitásképző tényező az a viktoriánus tárgy- és formakultúra, ami felhőtlen szimbiózisban él az egyre inkább multikulturalizmus felé tartó társadalommal. Elég, ha egy olyan sikeres brit kulturális exporttermékre gondolunk, mint a Harry Potter-univerzum múltat és jelent felettébb szerethetően ötvöző világa.

De visszatérve a traffipaxot jelző ikonra! A gyanútlanul tweetelő Rory kapott hideget és meleget bejegyzése után, az adok-kapok során pedig valaki bedobta, hogy talán nem is 19. századi a fényképezőgép, hanem egy Hasselblad és egy harmonika kihuzatos fényképezőgép szerelemgyermeke, ami lássuk be, nem ördögtől való feltételezés. Mindazonáltal e sorok írója odáig merészkedik ezen a ponton, hogy egy kissé aránytalan Graflex Speed Graphic riportergépet is örömmel belelát az ábrába.

A királyi család bulvárhíreit is napokra legyaluló vita végül a brit Közlekedési Minisztérium nyilatkozata nyomán jutott nyugvópontra. Az ikon az, aminek a többség hiszi 1990-es évekbeli megalkotása óta: egy harmonika kihuzatos fényképezőgépet látunk. A BBC még rá is kontrázott a hivatalos nyilatkozatra azzal, hogy ez az archaikus stílusú kamera amellett, hogy évtizedek óta hatékonyan figyelmezteti a gyorshajtókat a sebességküszöb átlépése, valamint az azzal járó pénzbírság veszélyére, addig a tábla legalább annyira meg kéne, hogy dobogtassa mindenki szívét, ahogyan az történik a vonatok szerelmeseivel a vasúti átjárók előtt elhelyezett gőzmozdonyt szimbolizáló táblák látványakor. Talán mi is megszívlelhetnék a brit közszolgálati műsorszolgáltató ajánlását még úgy is, hogy a szigetországtól eltérően nálunk nem jobbra, hanem balra néznek ezek a kamerák.

0103

Fotó: Traffipax tábla Angliában

Jegyzetek

Blog rovatunk korábbi cikkei ezen a linken tekinthetők meg.