Menü

Fókuszban az MFSZ új tagjai: Hitre Imola

23 • 06 • 03Punkt

A Magyar Fotóművészek Szövetsége 2022-ben tagfelvételt hirdetett, ahol egy kétfordulós pályázaton bírálták el a jelentkezők portfólióját vagy fotószakírói tevékenységének ismertetését. Az év elején bejelentett döntés értelmében 11 fővel bővült az MFSZ tagjainak száma, akiknek művészeti tevékenységét a következő hetekben itt a Punkton is bemutatjuk.

Hitre Imola vagyok, fotográfus, vizuális művész. Tanulmányaimat Budapesten és Kaposváron végeztem, de művészeti fejlődésem szálai Péccsel is erősen kötődnek. Több, mint öt éve foglalkozom fotográfiával, amely számomra önkifejezés, a világ és az élet megértését segítő eszköz. Érdeklődésem és munkáim középpontjában a világról alkotott saját benyomásaim, illetve az egyéni és társas tapasztalások kapcsolatai állnak, célom ezen témák sajátos módon való megjelenítése. Mindezek feldolgozása mellett foglalkoztat a fotóművészet a streetart műfajába való integrálásának lehetősége, ezáltal a műfaji határokkal való kísérletezés. Munkáimra jellemző az önvizsgálat, saját személyem megjelenítése, az erős és metaforikus szín-, és formahasználat. A fotográfia hagyományos formája mellett szívesen kísérletezek kollázs-, és alternatív fototechnikákkal is. Jelenleg Budapesten végzem alkotói tevékenységemet. – írta a Punktnak Hitre Imola.

0103

Fotó: © Hitre Imola: Portugália, Lisszabon

Hitre Imola: XX Street

Az elmúlt időszakban a fotográfia új megjelenési felületei, valamint az ebben rejlő kiaknázatlan lehetőségek foglalkoztatnak leginkább. Ezen gondolatmenet a fotográfia, mint a street art kultúrkörében ezidáig nem szereplő médium megjelenítési lehetősége állt. A projekttel célommá a fotográfia, mint művészeti forma publikus terekbe való, az underground kultúra eszközeinek és hagyományainak megfelelően történő megjelenítése vált. Az utcára vitt elképzelés merészsége, egyedisége, ugyanakkor határozottan képviselt fotográfiai háttere együttesen adta ki az XX Street sorozatcímmel illetett munka-kaland-folyamatot.
Munkáim nyilvános elhelyezésével célom felkelteni az emberek figyelmét, interakcióra és diskurzusra késztetni őket olyan érzékeny témák kapcsán, mint a női test iránti ösztönszerű kíváncsiság, annak tisztelete vagy értékének meghatározhatósága. A kihelyezett képek elkészítési folyamata során hangsúlyos szempont volt a fotográfia technikai lehetőségeihez való ragaszkodás, így az aktfotó klasszikus műfaja mellett a mell-lenyomatok különböző alternatív eljárások segítségével készültek (kemogram, cianotípia, antotípia). A matricáktól a plakátméretű ragasztásokig a művek elhelyezésre kerültek Magyarország-szerte több városban, Máltán, Párizsban, Lisszabonban, Palermóban és másutt...

0103

Fotó: © Hitre Imola: Franciaország, Párizs

0103

Fotó: © Hitre Imola: Portugália, Lisszabon

0103

Fotó: © Hitre Imola: Málta, Silema

0103

Fotó: © Hitre Imola: Olaszország, Pisa

0103

Fotó: © Hitre Imola: Magyarország, Budapest

0103

Fotó: © Hitre Imola: Magyarország, Filatorigát

0103

Fotó: © Hitre Imola: Málta, Mellieha

0103

Fotó: © Hitre Imola: Magyarország, Pécs

0103

Fotó: © Hitre Imola: Magyarország, Kecskemét

0103

Fotó: © Hitre Imola és Orick (graffiti): Budapest, Kaszásdűlő

Jegyzetek

A fotográfus további munkái ezen a linken tekinthetők meg.