Menü

Phonopoetica – Kép és hangtan. Válogatás Ladik Katalin első németországi életmű-kiállításának képeiből

23 • 07 • 31Jeneses Ádám

Ooooooooooooo-pus címmel mutatkozik be a konkrét, vizuális költészet valamint a performansz közép-kelet-európai kulcsfigurája, Ladik Katalin (1942, Újvidék) a müncheni Haus der Kunst kiállítóterében. Az alkotó első, az életmű egészét átfogó németországi kiállítása vizuális és hangköltészeti elemekből táplálkozó egyedi hangzásvilággal rendelkezik, ahol a látható és hallható egymást erősítő, segítő meghatározó elem.

  „Mivel a költészetben vagyunk a legsebezhetőbbek,
teljes szívünket, lelkünket és minden porcikánkat bele kell adnunk.”

Az elmúlt évek, évtizedek fotóperformanszai, kollázsai, kottái mellett két új, a tárlatra létrehozott mű is szerepel: az Alice in Codeland című multimédiás előadás elemeiből építkező installáció, valamint hanggal és költeménnyel kiegészülő plasztikai partitúra a Matilda’s Dream.

Ladik Katalin művészetének elsődleges anyaga a költészetet megszólaltató hang. Ennek az anyagtalannak ható művészeti forma hordozójává válhat számos anyag: varrómintákból készült kollázsok, rádiókból, konyhai eszközökből származó áramköri lapok,  fotográfiai sorozatok, vagy a mindennapi élet átalakított, talált tárgyai.

Ladik Katalin művészetének elsődleges anyaga a költészetet megszólaltató hang. Ennek az anyagtalannak ható művészeti forma hordozójává válhat számos anyag: varrómintákból készült kollázsok, rádiókból, konyhai eszközökből származó áramköri lapok, fotográfiai sorozatok, vagy a mindennapi élet átalakított, talált tárgyai. A hatvanas évektől kezdőden Ladik az újvidéki irodalmi és képzőművészeti avantgarde meghatározó alakjává vált, színház és filmszínészi gyakorlatát egyszerre ötvözte a kor legfrissebb előadóművészeti formáival, a happeninggel, a hangköltészettel és a fotóperformanszokkal. Testét és hangját eszközként és médiumként egyaránt használó női ideálokat idéző, folklorisztikus és mitológiai témákból merítő műveiben a társadalmilag elfogadott nemi szerepek, női archetípusok mibenlétét vizsgálta.
„Elsősorban és mindenekelőtt költő vagyok. Bármely művészeti műfajban alkotok, mindig a költészet határait igyekszem kibővíteni. Bármilyen anyagot is használok a munkáimban, mindig költői üzenetet közvetítek általa: a hangommal hangköltészetet, vizuális munkáimmal és kollázsaimmal képverseket, a testemmel pedig multimediális, költői performanszot. Az alkotás, kreativitás, az átalakulás és az állandó változás lételemem.”

0103

Fotó: Ladik Katalin: Androgyn 3., 1978 gelatin silver print fehér szegély nélkül 28x18,1 cm
Courtesy of the artist and acb Gallery

Az Ooooooooooooo-pus kiállítást két esemény kíséri: a kiállító egyéni performansza, a Sound Cage címet viselő, Ladik Katalin munkásságát bemutató dokumentumfilm vetítése, valamint Svetlana Maraš zeneszerzővel a Water Angels[1] című lemezen szereplő és közösen, a Belgrádi Rádió Elektronic Stúdiójában 2019-ben létrehozott Electric Bird, White Bird és Ice Bird művek bemutatója.

Sarah Johanna Theurer , Hendrik Folkerts, valamint Manuela Hillmann által rendezett kiállítással egyidőben újabb[2] monográfia jelenik meg az alkotóról, ezúttal a Skira Editore kiadó gondozásában három intézmény, a Haus der Kunst München, Moderna Museet, Ludwig Forum Aachen és az acb Galéria, közreműködésével. A kötet szerzői: Pierre Bal-Blanc, Diedrich Diederichsen, Hendrik Folkerts, Irena Haiduk, Ana Janevski, Kürti Emese, Ladik Katalin, Quinn Latimer, Bhavisha Panchia, Dieter Roelstraete, Gloria Sutton, Sarah Johanna Theurer, Paolo Thorsen-Nagel, és Mónica de la Torre.

0103

Katalin Ladik. Ooooooooo-pus Installationsansicht / Installation view Haus der Kunst, 2023
Fotó: Julian Baumann

0103

Fotó: Ladik Katalin: Androgin 1, 1978 gelatin silver print képtükör: 27,7x18 cm
Courtesy of the artist and acb Gallery

0103

Ladik Katalin, Poemim, 1978 gelatin silver print 40h x 30w cm Edition 2 of 5
Photo: Imre Póth Courtesy of the artist and acb Gallery

0103

Ladik Katalin, Poemim, 1978 gelatin silver print 40h x 30w cm Edition 2 of 5
Photo: Imre Póth Courtesy of the artist and acb Gallery

0103

Fotó: Katalin Ladik Feinschmecker, 1975 collage on paper 24h x 34w cm
Courtesy of the artist and acb Gallery

0103

Katalin Ladik. Ooooooooo-pus
Installationsansicht / Installation view Haus der Kunst, 2023 Foto: Julian Baumann

Az Elvárják tőlünk, hogy szépek legyünk, de én merek csúnya lenni című Ladik Katalinnal készült interjúnk ezen a linken olvasható el.

Jegyzetek

Ladik Katalin: Ooooooooo-pus
Haus der Kunst, München
2023. március 3. – szeptember 10.

 

[1] A 2021-ben megjelenő LP a művész 1989 és 2019 között készült, eddig kiadatlan műveinek gyűjteményét tartalmazza.

[2] 2016-ban az acb ResearchLab gondozásában jelent meg a Screaming Hole – Poetry, Sound and Action as Intermedia Practice in the Work of Katalin Ladik