Menü

Szlovénia egyik legnagyobb fotográfiai fesztiválján idén a környezetvédelemé a főszerep

23 • 09 • 18Szabó Benedek

Idén is megrendezték Szlovénia egyik legnagyobb művészeti eseményét, a Kranj Fotográfiai Fesztivált. A harmadik alkalommal megtartott rendezvénysorozatot azért hívták életre, hogy kiállítási felületet adjanak szlovén és nemzetközi művészeknek. Ezenfelül a rendezők minden évben kiírnak egy tematikus pályázatot is, amely győzteseit a fesztiválon mutatják be. Idén az Ember/Természet hívószavakra lehetett fényképeket beküldeni. A pályázat nyerteseinek képeiből, és további 30 művész alkotásával megvalósuló fesztivált augusztus 23-án nyitották meg, és szeptember 23-áig lehet látogatni.

A Ljubljanától északnyugatra található Kranj egy igazán egyedi helyszínt jelent a fesztivál számára. A település történelmi óvárosa, illetve innovatív épületei remek kiállítóhelyeket biztosítanak. Ezek adnak platformot arra is, hogy fotográfusok, diákok, kurátorok, oktatók, rajongók és a helyi közösségek megismerkedhessenek egymással. A fesztivál már alapításakor is kiemelt szerepet szánt a közösségteremtésnek, mivel 2021-ben, a Covid-járvány ideje alatt szervezték meg első rendezvényüket. Ebben az évben a magány/szabadság hívószavakra írtak ki pályázatot, amely kiemelt helyezettjei kiállítási lehetőséget kaptak a fesztiválon.

A rendezők idén is hirdettek nyílt pályázatot, ezúttal az Ember/Természet hívószavakra. Nem véletlen, hogy a környezetvédelem kapja a főszerepet a fesztiválon, mivel a tavalyi évben Kranj környékét és több más szlovén régiót sújtottak erdőtüzek, ebben az évben pedig a hatalmas áradások okoztak károkat. A pályázat kiírói a klímaváltozás okozta környezeti veszélyekre, illetve az ember környezetre gyakorolt hatására szeretnének több figyelmet irányítani.

0103

Fotó: © Amina Kadous
Kranj Foto Fest

A pályázat elérte célját, a jelentkezők rekordszámú nevezést küldtek be, összesen 656 fénykép érkezett, mintegy 90 országból. A szakmai zsűri 18 rövidlistás pályaművet díjazott, illetve kihirdette a verseny abszolút győztesét, aki idén Amina Kadous lett. Az egyiptomi fotográfusnő egy olyan többrétegű projektet nyújtott be, amely összekapcsolta családjának történetét országa kulturális és környezeti folyamataival. A White Gold című művészeti projekt remekül egyesíti magába a személyes narratívát és egy nagy volumenű átalakulást.

A zsűri egy különleges kitüntetést is odaítélt, amellyel a legegyedibb művészeti projektet jutalmazták. A díjat idén a török Işık Kaya, és a német Thomas Georg Blank nyerte el Second Nature című sorozatukkal, melynek képei azokat a dél-kaliforniai mobiladó-tornyokat mutatják be, amelyeket fának álcáznak, hogy ne zavarja meg a helyi állatvilágot. A felvételeken ezek a mesterséges tornyok egyszerre tűnnek lenyűgözőnek, ugyanakkor zavarba ejtőnek is, miközben a mesterséges és természetes környezet különös átmenetét is megmutatják.

Mindkét díjazott alkotás, illetve a 18 shortlist-re került munka is megtekinthető a fesztiválon, de a szervezők sok más programmal is készültek. Előadást tart többek között Viktoria Sorochinski, a Leica egyik nagykövete, és megnyitja kiállítását a Portfolio Review-díj tavalyi nyertese, a fehérorosz Katerina Kouzmitcheva. Idén összesen több mint 30 fotográfiai kiállítást, számos beszélgetést, mesterkurzust, éjszakai vetítést és vezetett túrákat tartanak Kranj-ban és környékén.

0103

Fotó: © Jasper Doest
Kranj Foto Fest

0103

Fotó: © Louie Palu / Agence VU
Kranj Foto Fest

0103

Fotó: © Tilyen Mucik
Kranj Foto Fest

0103

Fotó: © Işık Kaya
Kranj Foto Fest

0103

Fotó: © Işık Kaya
Kranj Foto Fest

Jegyzetek

Kranj Foto Fest 2023
2023. augusztus 23. – szeptember 23.