Menü

„Hé, ez nem az én új munkám” – Cindy Sherman és az AI

23 • 11 • 10Baki László

Cindy Sherman bár alkotásaiban mindig különböző személyiségekként mutatkozik meg, nemrég mégis meglepte Instagram követőit, mikor a mesterséges intelligenciára utaló hashtaget használva posztolt önarcképeknek tűnő fotókat. Nem Sherman az első művész, aki ennyire felfokozott érzelmekkel találkozik az emberi és a mesterséges intelligencia által támogatott művészet közötti különbségtétel kapcsán, azonban rajongói mégis felháborodtak, és úgy tűnt, hogy Sherman ezzel egy határvonalat lépett át.

A Financial Times Magazine megkereste Shermant, aki elmagyarázta, hogyan készített szelfiket, miként manipulálta azokat egy alkalmazásban, hogy „furcsán nézzenek ki”, majd betöltötte az eredményeket egy mesterséges intelligencia programba, hogy megnézze, mi lesz a végeredmény. Nem volt túlzottan lenyűgözve, mivel a képek nem úgy néztek ki, mint egy Cindy Sherman műalkotás. Ezeket a képeket Sherman nem kiállításra szánta, és a jövőben sem szándékozik a mesterséges intelligenciát eszközként használni a művészeti tevékenységében, de a rengeteg negatív hozzászólás után végül egy megjegyzést hagyott az egyik bejegyzése alá:

„Emberek, csak hülyéskedek, hé, ez nem az én új munkám. Tényleg azt hiszitek, hogy közzétennék egy új művet, mielőtt kiállítanám?”

Az ArtNewspaper is megkérdezte Shermant, hogy mit gondol a mesterséges intelligenciáról, aki így válaszolt:

„(...) A Lensa-t használom, amiben kiválasztasz egy bizonyos képcsoportot, jellemzően szelfiket, és betáplálod őket ebbe a programba, amely avatárokat készít a szelfikből. Úgy gondolom, hogy általában nagyon vonzó avatárokat próbálnak készíteni az arcodból. De mivel a képek, amiket én adtam meg nekik, módosított képek, az eredmények sokkal meglepőbbek. Néhány karakternél úgy tűnik, mintha két kéz nőne ki az egyik karból, vagy mintha az arcot feldarabolnák. Részben ez inspirálta az új munkáimat is. Az emberek azt válaszolták az Instagram-posztjaimra, hogy „a másik munkád sokkal jobb volt”, de én nem tekintem [az Instagram-posztokat művészeti] alkotásoknak. Ez csak szórakozás, csak játszadozom.”
Jegyzetek

A fotográfia és a mesterséges intelligencia kapcsolatáról szóló cikkeink ezen a linken tekinthetők meg.