Menü

Mit nézzünk 2024-ben? – A Punkt fotókiállítás ajánlója

23 • 12 • 26Punkt

Jövőre sem maradunk izgalmas fotókiállítások nélkül, hiszen számos múzeum és galéria várja majd remek tárlatokkal a látogatóit. A Punkt felkereste azokat a hazai intézményeket és szervezeteket, amelyek főleg fotó-alapú kiállításokat rendeznek, hogy árulják el olvasóinknak, mi lesz az a fő tárlatuk, amit a 2024-es idényben a legfontosabbnak tartanak.

BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL
Női fókusz – Eve Arnold, Nanna Heitmann, Inge Morath, Susan Meiselas és Marilyn Silverstone
2024. március 23. – május 12.

Az immár nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Budapest FotóFesztivál fő kiállítása a Magnum fotóügynökséggel folytatott együttműködésének köszönhetően 2024-ben a női fotográfusokat ünnepli. A Női fókusz című kiállítás – mely ezúttal is a Műcsarnokban kerül megrendezésre – öt fotográfusnő, Eve Arnold, Nanna Heitmann, Inge Morath, Susan Meiselas és Marilyn Silverstone munkáiból mutat be a második világháború utáni időszaktól napjainkig készült felvételeket, és a humanista fotográfiák mellett az ikonikussá vált magazinfotókat, valamint a sztárportrékat is felvonultatja.

0103

Fotó: Eve Arnold: Marilyn Monroe, studio sessions. USA. Los Angeles. 1960. © Eve Arnold / Magnum Photos

CAPA KÖZPONT

A Capa Központ az alábbi levelet küldte szerkesztőségünknek:

„A Capa Központ 2023-ban befejezte az újonnan megnyitott Robert Capa állandó kiállítás kialakítása miatt a földszinti tereinek felújítását, amely munkát 2024-ben az első emeleti időszaki kiállítóterek megújításával folytat, emiatt kiállítási programja jelenleg még több, nehezen kiszámítható faktor miatt bizonytalan.”

KASSÁK MÚZEUM
Révai Ilka fotói
2024. ősz

A Kassák Múzeum Révai Ilka fotóművész (1873–1945) munkáiból rendez majd kiállítást. Révai első nagyszabású tárlatát 1919-ben mutatta be a Ma kiállítóhelyiségében, ahol több mint kétszáz portrét állított ki barátairól, a kor neves művészeiről, értelmiségiekről. Az akkor megjelent katalógusában úgy fogalmazott, hogy „egyszerűen az embert megjelenésében igyekeztem megfogni, ahogyan azt a psychéje kivetíti”. A későbbiekben is főként ezek az egyéni hangulatú portréi jellemezték munkásságát. Egy nizzai kitérőt leszámítva, 1927-től 1943-ig Párizsban élt és dolgozott, ahol André Kertész és József Attila egyaránt az ismeretségi köréhez tartozott.

0103

Fotó: Révai Ilka: Kassák Lajos, 1917
PIM–Kassák Múzeum tulajdona

MAGYAR FOTOGRÁFIAI MÚZEUM
Bäck Manci
2024

Bäck Manci 1891. december 25-én született a Felvidéken. 1910–11 körül készíthette első képeit Bécsben, ahol 1913-ig több helyen is tanult fotográfiát, így életének meghatározó szakasza volt ez az időszak. 1915-ben Szegeden nyitott műtermet, mely három évtizedig működött. Olyan korban kezdett a művészi fényképezéssel foglalkozni, amikor a fényképészek többsége többnyire csak kereskedelmi célból űzte e mesterséget. Korai munkáit a bécsi iskola hatásai inspirálták, de későbbi portréin már az art deco stílusjegyei is felfedezhetők. Nemes eljárásokkal készült festői fotográfiái közül kiemelkedőek a portré- és aktfotói, valamint a mozdulattanulmányai.

0103

Fotó: Bäck Manci: Leány hajcsattal, 1921
22,4 x 16,4

MAGYAR FOTOGRÁFUSOK HÁZA – MAI MANÓ HÁZ
Frida Kahlo: Her Photos
2024. október – 2025. január

A Mai Manó Házban a Frida Kahlo – Her Photos munkacímű kiállításon több mint 200 fotón keresztül láthatók majd a híres mexikói művész életének különböző korszakait. A gyűjtemény nagy része évtizedekig rejtve maradt a nyilvánosság előtt. A tárlat 2009 óta járja a világot, és húsz városban közel egymillió látogatót vonzott. A kiállítás révén megismerhetjük Frida Kahlo közvetlen környezetét: családját, barátait, és szeretett Casa Azulját, amely egyszerre volt a gyógyulás és az alkotás helyszíne. Ezek a képek – amelyeket Frida egész életében nagy becsben tartott – lehetővé teszik, hogy jobban megértsük életét és alkotói folyamatát, ezáltal talán még jobban értékelhetjük művészetét. Kahlo környezetében sok neves fotográfus volt, így a kiállításon többek között Brassaï, Lola Álvarez Bravo, Gisèle Freund, Nickolas Muray, Man Ray és Edward Weston képei is szerepelnek.

0103

Fotó: Guillermo Kahlo: Frida Kahlo, 1932 © Diego Rivera & Frida Kahlo Archívum

MAGYAR FOTÓMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGE
Kortárs Magyar Fotográfia 2024
2024. március 23. – április 28.

A Magyar Fotóművészek Szövetsége egy generációkat összefogó csoportos kiállítást szervez közel 150 alkotó részvételével 2024 tavaszán Pécsett, a Pécsi Galériában és a Martyn Ferenc Galériában. A két helyszínen párhuzamosan zajló kiállításon a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának (FFS) és a Magyar Fotóművészek Szövetségének (MFSZ) tagjai mutatják be legfrissebb munkáikat az NKA és az MMA támogatásával.

0103

MILLENNIUM HÁZA – NEO KORTÁRS MŰVÉSZETI TÉR
Mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből
2024. február 2. – május 12.

A Mélység/élesség – Remekművek a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteményéből című kiállítás a Magyar Fotográfiai Múzeum legféltettebb alkotásait vonultatja fel tematikus egységekbe rendezve. A Mozdulat, A város arcai, az Arcok, a Táj, a Trompe-l’œil, Az erőszak arcai, valamint a Sorsok című fejezetek a művészetek területén már kialakult műfajok mentén szervezik a fotográfiákat, ugyanakkor felmutatnak csak a fotóra jellemző alkotói szemléletmódokat is, mint például a szociofotó, a dokumentarizmus, illetve a fotográfiára mint médiumra való reflektálás. A tárlat nem csupán fotográfiákat mutat be, hanem felhívja a figyelmet a fotó mint médium eszközigényére is, így fototechnikai kellékek, különleges fényképezőgépek érzékeltetik a művészeti ág alkotáshoz szükséges készülékeinek sokszínűségét.

0103

Fotó: Brassaï: Párizsi pár, é.n., zselatinos ezüst © Magyar Fotográfiai Múzeum

MŰCSARNOK
Valós látomások – Benkő Imre a szubjektív dokumentarista
2024. február 23. – április 7.

Benkő Imre hat évtizedre visszatekintő fotográfiai életművének bemutója a Műcsarnok 2024-es programjának első kiemelkedő eseménye. A térben és időben szerteágazó anyag három földrész húsz országát érinti, a hetvenes évektől napjainkig mutatja be az emberi viszonyok sokféleségét. A kiállítás az életmű teljességéből válogat: az 1975-ös World Press Photo díjnyertes felvételétől az ikonikus ózdi, budapesti és külföldi sorozatokon át, egészen a kínai
utazásainak 2019-ben készített képekig. Benkő fotográfusi érdeklődése – akár a nagyváros, akár a vidék adja a hátteret – elsősorban az emberi viszonyokra összpontosít. Képei egyben kordokumentumok; visszaköszönnek, vagy megismerhetővé válnak a korszakra jellemző meghatározó életstílusok, kulturális szokások és attitűdök – keleten és nyugaton egyaránt. Művei egy csoportjában a szocialista múlt és az átmenet éveinek illúzióvesztettsége kerül szembe a hétköznapok vagy épp az ünnepnapok véletlenszerű, enigmatikus mozzanataival.

0103

Fotó: © Benkõ Imre: Szilveszter. Metró. Budapest, 1982

PHOTOLAB – FERENCZY MÚZEUMI CENTRUM
Tájkorrekciók
2024. június 07. – szeptember 08.

Tájkorrekciók címmel mutatja be 2024-ben a Pécsi Műhely néven tömörülő, avantgárd művészcsoport munkásságát, mellyel néhány éve a Ludwig Múzeum hiánypótló, Párhuzamos avantgárd című tárlata foglalkozott. A PhotoLab ezúttal a tájkorrekciós munkákra koncentrál fotó- és tárgydokumentumokkal. Kiállító művészek: Ficzek Ferenc, Halász Károly, Kismányoki Károly, Pinczehelyi Sándor, Szelényi Lajos és Szíjártó Kálmán.

0103

Fotó: Pécsi Műhely - Kismányoky Károly, 1970. Pinczehelyi Sándor jóvoltából.

TOBE GALLERY
Jean-François Lepage: Timeless journey
2024. március 13. – április 20.

A kezdetektől fogva Jean-François Lepage (1960) fényképészetét a fotózás pillanatának meghosszabbítása jellemezte. A kísérletezés, mint a fényképezés közvetlen és egyedi megértésének fizikai szükséglete az, ami Lepage munkásságának időtlen érzetét adja. 2014-től kezdve Lepage nyersanyagot és nyomatokat használ a saját archívumából, hogy új műalkotásokat hozzon létre. A 2023-as Paris Photón bemutatott anyagból álló Timeless journey című tárlat egy összetett áttekintés Lepage munkásságáról. Az 1980-as évek fekete-fehér zselatinos ezüst vintage kópiáin keresztül, a kézzel festett 8x10” Polaroid képeken át, a legutóbbi Genèse című projektjéig.

0103

Fotó: Jean-François Lepage: Claudia Huidobro, 1988
Silver gelatin print Printed on Agfa Record Rapid paper in 1988 (Vintage print)
29 x 35.6 cm (image) - 31 x 37.8 cm (sheet)
a TOBE Gallery jóvoltából

TRAFÓ - KORTÁRS MŰVÉSZETEK HÁZA - TRAFÓ GALÉRIA
Jiří Thýn
2024. január 19. – február 25.

Az 1977-ben született Jiří Thýn a kortárs cseh művészet egyik legkiemelkedőbb fotográfusa. A prágai Művészeti és Iparművészeti Akadémián Pavel Štecha fotóstúdiójában végzett. Jiří Thýn soha nem volt egy médium vagy egy kreatív stratégia rabja, munkáiban mégis a fotográfia határait kutatja a legkövetkezetesebben, és soha nem áll meg a fényképek többé-kevésbé kétdimenziós feldolgozásánál. Kiállításain alapvető szerepet játszik az installáció médiuma. A különböző módon megjelenített fényképek mellett tárlatain neon vagy jellegzetes színű fényekkel is találkozhatunk. Az utóbbi időben az installációit egyre gyakrabban egészítik ki gipszkartonból készült objektek is, de munkáit roncsolással, festéssel is módosítja, emellett szövegek illeszt a képek mellé és különféle animációban is felhasználja azokat.

0103

Kiállítási enteriőr. Jiří Thýn Love Life című kiállítása a brno-i Fait Gallery-ben Fotó: Martin Polák

Jegyzetek

Ezekről a kiállításokról és további fontos tárlatokról 2024-ben is beszámolunk majd bővebben a kiállításajánló rovatunkban.