Menü

„Tudom, hogy már nincs sok időm, de nem is vágyom többre. Rengeteget éltem és nagyon sokat láttam.” – Sebastião Salgado bejelentette nyugdíjba vonulását

24 • 02 • 24Szentirmay Réka

Sebastião Salgado (1944), a fotográfia nyolcvanéves nagymestere 2024 februárjában bejelentette visszavonulását. A fényképezést 29 évesen felfedező Salgado ma Brazília egyik leghíresebb kortárs művésze, pályafutása során 130 országba látogatott el. A Magnum egykori tagja (1979–1994) szemtanúja volt háborúknak, forradalmaknak, puccsoknak és megannyi humanitárius katasztrófának. Filmszerű, fekete-fehér képein keresztül milliók tudhattak meg többet az emberi szenvedésről és a természet szépségéről.

0103

Fotó: © Fernando Frazão/Agência Brasil: Sebastião Salgado

„Tudom, hogy már nincs sok időm, de nem is vágyom többre. Rengeteget éltem és nagyon sokat láttam.” – mondta Salgado a Guardiannek adott interjúban, ahol azt is kifejtette, hogy a munka természetesen nem állhat meg teljes egészében. Salgado ugyan nem fényképez többé a nagyközönség számára, ám megközelítőleg egymillió felvételből álló archívuma épp elég teendővel látja el mind őt, mind a kezdetek óta vele együtt dolgozó feleségét, Lélia Deluiz Wanick Salgadót (1947). Az építészként végzett Wanick a fotográfus kreatív és üzleti partnere. A Magnum-években egy ideig az ügynökség párizsi galériáját vezette, 1994 óta pedig saját képviseletük, az Amazonas Images társalapítója.

A Magnummal való szakítást követően Salgadót rengeteg kritika érte. A szakmában való csalódását a brazíliai otthona körüli ipari tevékenység pusztító hatásai tetézték. Wanick kezdeményezésére 1998-ban megalakították az Instituto Terrát, figyelmének középpontjába ekkor került a természet. Elsődleges célja a helyi erdő helyreállítása lett, a fényképészet nem érdekelte többé. A művész legutóbbi húsz évének fotográfiai munkásságát az Instituto Terra sikerének köszönhetjük, ez adott ugyanis ihletet Salgado talán legjelentősebb sorozatainak is, a Genesisnek (2013) és az Amazônia (2021) című szériáknak.

Salgado munkássága megkerülhetetlen a dokumentarista fényképészet történetében. Az alkotó a 2024-es Sony World Photography Awards Outstanding Contribution to Photography díjának nyertese, életmű kiállítása 2024. április 16. és május 6. között tekinthető majd meg a londoni Somerset House-ban. A londoni tárlatot követően Salgado és Wanick a 2025 novemberében, a brazíliai Belémben zajló Cop30 idejére tervezett kiállításon dolgozik majd, ahol a konferenciára látogatók 255 hatalmas nagyításon keresztül ismerhetik meg az Amazônia című sorozat képeit.

0103

Fotó: Sebastião Salgado: Rio Gregorio Indigenous Territory State of Acre Brazil (2016)
56 x 76 cm © Sebastiao Salgado, courtesy of Sotheby's

„Ami az emberiséget illeti, pesszimista vagyok. A bolygó jövőjét viszont optimistán látom. A bolygó rendben lesz: egyre könnyebb a dolga megszabadulnia tőlünk.”

0103

Fotó: Sebastião Salgado: Draped in blankets to keep out the cold morning wind, refugees wait outside Korem camp. Ethiopia, 1984. © Sebastião Salgado

Jegyzetek

A Salgado munkáit bemutató korábbi cikkünkben egy 18 fotóból álló válogatás látható ezen a linken.