Menü

„A fotográfia az életformám, ez az én nyelvem.” – Sebastião Salgado a Sony World Photography Awards 2024 díjazottja

23 • 12 • 06Ballagó Márton

A World Photography Organisation által adományozott Outsanding Contribution to Photography 2024 fotográfiai elismerést a brazil származású fotográfus, Sebastião Salgado nyerte. A díjjal Salgado több mint 50 éves pályafutása alatt a fotográfia médiumára gyakorolt jelentős hatását ismerték el.

Salgado egyedi stílusa meghatározó a fotográfia történetében, az őslakos közösségekről és ipari munkásokról készült megrendítő portréitól kezdve, a migrációt bemutató munkáin át a természetről készült lenyűgöző fotográfiáiig. Csak fekete-fehér kompozíciókat alkot, mely az évtizedek során a védjegyévé vált. Salgado munkáit a világ vezető kulturális intézményeiben állították ki, számos fontos kiadványban publikálták, a kortárs fotográfia emblematikus alakjává vált. Munkáját a World Photography Organisation az Outstanding Contribution to Photography Award 2024 elnevezésű díjjal ismerte el. Ezt a díjat azok az alkotók kapják, akik életművükkel jelentős mértékben hozzájárultak a fotográfia, mint művészeti ág elismertetéséhez, így többek között elnyerte Mary Ellen Mark, William Eggleston és Martin Parr is.  Salgado így nyilatkozott a díjról:

0103

Fotó: Sebastião Salgado: Draped in blankets to keep out the cold morning wind, refugees wait outside Korem camp. Ethiopia, 1984. © Sebastião Salgado

„Megtiszteltetés számomra, hogy megkaptam ezt a díjat, és hogy a munkám így is eljut a közönséghez. A fotográfia az életformám, ez az én nyelvem, és a pályafutásom során mindig az érdekelt, hogy megörökítsem azt a történelmi pillanatot, amelyben élünk és elmeséljem fajunk és bolygónk történetét.”

0103

Fotó: Sebastião Salgado: The fight against burning oil wells, Kuwait oil fields, 1991. © Sebastião Salgado

0103

Fotó: Sebastião Salgado: Marine iguana (Amblyrhynchus cristatus), Galápagos, Ecuador, 2004. © Sebastião Salgado

Salgado 1944-ben született a brazíliai Aimorés városában. Közgazdásznak tanult, majd 1973-tól fotóriporter karrierbe kezdett. A Sygma, a Gamma és a Magnum vezető fotóügynökségeinek dolgozott. A fotográfiai stílusa mélyén a dél-amerikai vidéken töltött természetközeli gyermekkora áll. Salgado az 1980-as és 1990-es években bejárta a világot és olyan témákat dolgozott fel, amelyek megmutatják, az őslakos népek helyzetét, vagy az ipari munkások kizsákmányolását. Az egyik leghíresebb sorozata a Gold (1986), amely az észak-brazíliai Serra Pelada aranybánya meredek szikláin, zord körülmények között, éhbérért dolgozó aranybányászokat mutatja be, vagy éppen a Workers (1993) című sorozata, amely az építőiparban, mezőgazdaságban és bányaiparban fizikai munkát végzők életét tárja a néző elé.

Salgado munkáit bemutatják majd a Sony World Photography Awards 2024-en, amelyet immár 17. alkalommal rendeznek meg 2024. április 19. és május 6. között a londoni Somerset House-ban. A kiállításon látható lesz az Exodus című sorozata is, amely egy 2000-ben kezdett hosszútávú projekt, melyet. Ebben a gazdasági nyomás vagy kényszerű kitelepítés miatt végbemenő globális migrációs mozgásokat követi nyomon. Miután az 1990-es évek közepén tanúja volt a kongói és ruandai konfliktus kegyetlenségeinek, Salgado egy időre elfordult a fotográfiától, és a feleségével, Leilával létrehozta az Instituto Terra nevű kezdeményezést, amellyel az őserdők biodiverzitásának helyreállításáért dolgoznak. A természetből ihletet merítve újra elkezdett fényképezni, és így jött létre a Genesis (2011) és Amazonia (2019) című sorozata, melyekben a tőle megszokott stílusban főképp panorámaképeket készített. Salgado természethez és fotográfiához való viszonyáról a filmes új hullám második generációjának meghatározó rendezője, Wim Wenders készített 2014-ben dokumentumfilmet, A Föld sója címmel.

Jegyzetek

A Salgado munkáit bemutató korábbi cikkünkben egy 18 fotóból álló válogatás látható ezen a linken.