Címke: Sony World Photography Awards

Nevezhető fényképnek a mesterséges intelligencia által létrehozott kép?

A mesterséges intelligencia a fotográfia terében már egy ideje jelen van, még év elején egy ilyen kép nyert egy kisebb ausztráliai pályázaton, ám a szélesebb közönség csak akkor figyelt fel a jelenségre, amikor a Sony World Photography Awards egyik kiemelt díját egy mesterséges intelligenciával létrehozott képért ítélték oda. Ez kellett ahhoz, hogy a téma előtérbe kerülhessen.

Tovább

Magyar fotográfus is esélyes a Sony World Photography Awards idei díjára

A díjat a World Photography Organisation és a Sony közösen alapította, a szervezetek célja a fotográfus közösségek támogatása világszerte. A nemzetközileg is jegyzett díjakat immár 16. alkalommal adják át. A beérkezett pályamunkák betekintést adnak a kortárs fotográfia jelenlegi állásába, mivel a pályázat a befutott és a feltörekvő művészek számára egyaránt lehetőséget kínál munkáik bemutatására.

A fotográfusok legújabb generációjának képei a Sony World Photography Awardson

A World Photography Organisation kihirdette a Sony World Photography Awards 2023 diák- és ifjúsági versenyének shortlistes fotográfusait. Az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett pályázatra idén minden eddiginél több nevezés érkezett, a verseny célja pedig, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a fotográfusok legújabb generációjának, illetve támogassa őket karrierjük következő lépéseiben.

Rinko Kawauchi varázslatos világa – Sony World Photography Awards 2023

Összességében a Sony World Photography Awardsról elmondható, hogy minden évben a világ legbefolyásosabb, legismertebb és elismertebb fotóművészeit jutalmazzák a fotográfiához való kiemelkedő hozzájárulásért járó díjjal. A korábbi díjazottak között volt Martin Parr, William Eggleston, Candida Höfer, Nadav Kander, Edward Burtynsky és Graciela Iturbide is. Ebbe a rangos névsorba került most be Rinko Kawauchi.

„Képeim a természet elvesztését siratják.” – Edward Burtynsky kapta a 2022-es Outstanding Contribution to Photography díjat

A 2022-es Outstanding Contribution to Photography díjat a kanadai fotóművész, Edward Burtynsky nyerte el. A november 24-i bejelentésnél elhangzott, hogy Burtynskyt a világ legkiválóbb kortárs fotográfusai között tartják számon, aki a legismertebb képein ipari tájakat és a tágabb értelemben vett környezeti válságot dokumentálja.

Válogatás a Sony World Photography Awards idei díjnyertes képeiből

A díjazottak között megtalálhatjuk a NASA fotógyűjteményéből született izgalmas projektet, a Kenyában pusztító sáskajárás megdöbbentő képeit, többszörös expozícióval készült kísérleti munkákat, a bejrúti kikötőben történt hatalmas robbanás utáni pillanatokat megörökítő fotókat vagy éppen a Las Vegasban dolgozó transzvesztitákat bemutató Drag Queen Cowboys című portrésorozatot is.