Menü

A kultúrák sokszínűsége – Ezek a képek a Sony World Photography Awards nemzeti díjazottjai

24 • 02 • 27Szabó Benedek

A World Photography Organisation által szervezett, nemzetközileg elismert Sony World Photography Awards a világ egyik legfontosabb fotográfiai versenye. Az immár 17. éve megrendezett esemény évről évre megmutatja a kortárs fotográfia legfrissebb irányait, a díjátadók pedig bemutatkozási lehetőséget adnak a már befutott és a feltörekvő művészek számára. Az idei díjátadón emellett bemutatják egy kiemelt alkotó életművét is. A 2024-es év kitüntetett művésze a brazil fotográfus, Sebastião Salgado volt. A legjobb alkotók munkáit a londoni Somerset House-ban megrendezett kiállításon mutatják be tavasszal.

A World Photography Organisation a nemzetközi fotográfia egyik kiemelt szervezete, amelynek fő célja, hogy napjaink vizuális kultúrájára nagyobb figyelmet irányítson, és bemutassa az aktuális irányokat és trendeket. Ennek egyik fő programja a minden évben megrendezett Sony World Photography Awards. A pályázat idei versenyének nemzeti és regionális kategóriáira több mint 395 000 pályaművet küldtek be, összesen több mint 220 országból, melyek közül nemrég a nemzeti díjazottak (National Awards) névsorát hirdette ki a zsűri.

A Nemzeti Díj győztesei között több olyan alkotót találunk, akik fényképeiken hazájuk kultúráját és hagyományait mutatják be. Az ománi születésű Abdulla Al-Mushaifri nyertes fényképén a helyi galoppversenyek izgalmas világát mutatja be. Ománban az arab telivérek tenyésztésén és a lovas hagyományok őrzésén kívül a legkülönbözőbb lovassportokat is űzik, ami a helyi kultúra meghatározó eleme. A Srí Lankán született Wasiri Gajaman felvétele egy katonai gyakorlatot mutat be, a fényképen az egyenruhások mozdulatai és az ég felé dobott fegyverek vezetik a néző tekintetét. A kimerevített pillanat a gyakorlat minden fázisát megmutatja: a kép bal oldalán guggoló katonák éppen felkészülnek, amíg a jobb oldaliak már végeztek a gyakorlattal.

0103

Fotó: © Abdulla AL-Mushaifri, Qatar, Winner, National Awards, Sony World Photography Awards 2024

0103

Fotó: © Wasiri Gajaman, Sri Lanka, Winner, National Awards, Sony World Photography Awards 2024

A kulturális és nemzeti sajátosságokat egy egészen más aspektusból dolgozta fel a haiti születésű orlandói fotográfus, Pascal Fouquet. A művész kitüntetett fényképén az amerikai SpaceX Falcon Heavy nevű rakétájának fellövése látható, ami éppen a Hold előtt halad el. Amerikában már nemcsak állami, hanem több magánvállalat is foglalkozik űrsiklók és műholdak felbocsátásával, így az űripar az ország gazdaságának egyre fontosabb elemévé válik.

0103

Fotó: © Pascal Fouquet, United States, Winner, National Awards, Sony World Photography Awards 2024

Az Európai Regionális Díj győztese a cseh Tomáš Havrda lett. Felvételén egy benzinkút látható egy hóvihar közepén. Havrda ezt a felvételt munkából hazafelé menet készítette. A megörökített pillanat hangulata a nyugalom és a magány érzéseit kelti, míg színei a mozifilmek vizualitására emlékeztetnek. A kategória egyik shortlistre jutott fényképén hasonlóan fontos szerephez jut a színhasználat. A görög származású Stefanos Papaioannou portréképén nem csak a szereplő tekintete ragadja meg a néző figyelmét. Az autózó férfi körül sárga, háta mögött pedig ibolyaszínt lehet látni. A két komplementer szín ezen a képen egységes és nyugalmas hatást kelt, miközben nem terelik el a figyelmet a kép főszereplőjéről sem.

0103

Fotó: © Tomáš Havrda, Czech Republic, Winner, Regional Awards, Sony World Photography Awards 2024

0103

Fotó: © Stefanos Papaioannou, Greece, Shortlist, Regional Awards, Sony World Photography Awards 2024

A kategória magyar Nemzeti Díját Cziráki Orsolya Boglárka nyerte el, akinek fényképén egy titokzatos táj jelenik meg, az előtérben pedig egy ember sziluettje látható. Az ellenfényes beállítás sem a táj részleteit, sem a szereplő arcát nem mutatja meg, viszont a felvétel mégis személyessé válik azáltal, hogy a kép nézőpontja megegyezik a szereplőével, aki ugyanúgy tekint le a tájra, mint ahogy a felvétel nézője.

0103

Fotó: © Cziráki Orsolya Boglárka, Hungary, Shortlist, Regional Awards, Sony World Photography Awards 2024

0103

Fotó: © Barbara Szydlowska, Poland, Winner, National Awards, Sony World Photography Awards 2024

0103

Fotó: © Michal Zahornacky, Slovakia, Shortlist, Regional Awards, Sony World Photography Awards 2024

0103

Fotó: © Danilo Kreso, Bosnia And Herzegovina, Shortlist, Regional Awards, Sony World Photography Awards 2024

0103

Fotó: © Ivana Todorović, Montenegro, Shortlist, Regional Awards, Sony World Photography Awards 2024

0103

Fotó: © Marco Chacana, Chile, 3rd Place, Latin America Regional Awards, Sony World Photography Awards 2024

0103

Fotó: © Kenichiro Hagiwara, Japan, 1st Place, National Awards, Sony World Photography Awards 2024

A Sony World Photography Awards 2024 diák, ifjúsági, nyílt és professzionális kategóriáinak összesített győzteseit április 18-án hirdetik majd ki. A legjobb alkotásokat a londoni Somerset House-ban állítják ki április 19. és május 6. között, a kategóriák fődíjasai 25 000 dolláros pénzjutalomban részesülnek, és szerepelnek a Sony World Photography Awards kiállításán, illetve helyet kapnak a tárlat képanyagából összeállított albumban is.