Menü

13. Mobile Photography Awards – Ezek voltak a mobiltelefonnal készült legjobb fotók

24 • 04 • 14Ballagó Márton

Idén is kiosztották a Mobile Photography Awards győzteseinek járó díjakat. Az MPA 2011-es megalapításakor azt a célt tűzte ki, hogy a mobiltelefonnal fényképező alkotókat évente díjazza, és a mobiltelefonos technikai változásokat felmutassa a díjnyertes képeken. Az idei év mérföldkő volt, hiszen ilyen sokan még nem neveztek a pályázatra; több mint 85 országból érkeztek pályamunkák a különféle kategóriákba.

 

A mobiltelefonok technikai tulajdonságai évről évre rohamos tempóban fejlődnek. Mindez a mobiltelefonos képalkotásra is hatással van, hiszen a fényképezés során azokat a részletes, egyedi expozíciós beállításokat is lehet már a fejlettebb készülékeken használni, melyek korábban csak a fényképezőgépek sajátjai voltak. A Mobile Photography Awards díjat erre a jelenségre reflektálva hozták létre 2011-ben, melynek keretein belül különböző kategóriákban lehet nevezni kizárólag mobiltelefonnal készült képekkel. Daniel Berman, az MPA alapítója elmondta:

„A mobiltelefonos fényképezés rohamos fejlődése tagadhatatlan. Az MPA-ra benevezett alkotások ennek a technikai médiumnak a fejlődését bizonyítják, és örülünk, hogy részesei lehetünk ennek az alakuló folyamatnak.”

Idén 12 kategóriába nevezhettek a mobillal fényképező ambiciózus alkotók. A fotóesszé kategóriáját a thaiföldi Victor Tan KH nyerte a Firecracker Symphony sorozatával, melyben egy utcai fesztivált örökített meg. A képek megtévesztőek, hiszen olyan sok petárdával és füsttel jár a fesztivál, hogy akár azt is hihetnénk, hogy egy katasztrófa képeit látjuk.

Ha rákeresünk a Kilenc császár ünnepére Thaiföldön, a találatok gyakran kiemelik a Phuket óvárosában tartott Phuket Vegetáriánus Fesztivált. A Thaiföld déli részén található Phang-Nga tartományban tartott Kilenc Császár ünnepségről azonban keveset tudunk. Ez az ünnepség egyedülálló élményt nyújt, amely különbözik attól, amit Phuketen megfigyeltem. A szomszédos szentélyek hívei szedánokkal vonulnak fel a városban. A felvonulás során a petárdák szüntelen záporával szembesülnek, ami erőteljes füsttel járó látványt nyújt. Emellett egy rituálé keretében a szedánt ide-oda lóbálják, és a résztvevők minden kör végén váltják egymást.

0103

Fotó: Victor Tan KH: FireCracker Symphony

Emellett volt épületfotográfia (Wei Wei: The Void), fekete-fehér (Yajun Hu: Broken Portrait), tájkép-és természetfotográfia kategória (Di Li: Golden Mountains). Valamint makro, emberábrázolás, portré, sziluett, utcai fotográfia, sötétség, utazás, hó-víz-jég kategória, és visual fx kategóriában is díjazták a beérkezett alkotásokat. Galéria rovatunkba ezeknek a kategóriáknak a díjnyertes képeiből válogattunk.

0103

Fotó: Chang Nianzu
Street Photography
Playground
Xiaomi13Pro
13. Mobile Photography Awards

0103

Fotó: Roy Pan
Silhouettes
Tetris
iPhone13 Pro
13. Mobile Photography Awards

0103

Fotó: Yuepeng Bao
Travel. Adventure
Wonder Kelingking Beach
iPhone14 Pro Max
13. Mobile Photography Awards

0103

Fotó: Queenie Cheen
Portraits. Self Portraits.
The Violinist Returning Home at Night
Vivo X90 Pro Plus
13. Mobile Photography Awards

0103

Fotó: Yajun Hu
B&W
Broken Portrait
Xiaomi13 Ultra
13. Mobile Photography Awards

0103

Fotó: Ryan Cardon
WaterSnowIce
The Falls
iPhone12 Pro
13. Mobile Photography Awards

0103

Fotó: Elliot Fergusan
People
Cadet Obstacle Course
iPhone XR
13. Mobile Photography Awards

0103

Fotó: Hollyn Johnson
Macro Details
Beyond the Green
Samsung S22 Ultra
13. Mobile Photography Awards

0103

Fotó: Wai Ying Kwok
The Darkness
Noir Light Up
Samsung Galaxy S23
13. Mobile Photography Awards

0103

Fotó: Wei Wei
Architecture
Design The Void
Xiaomi13 Ultra1
13. Mobile Photography Awards

0103

Fotó: Di Lu
Landscapes
Golden Mountains
Oppo S6 Pro
13. Mobile Photography Awards

0103

Fotó: Melissa Johnston
DigitalArt VizFX
The Forge
iPhone14 Pro
13. Mobile Photography Awards

Jegyzetek
Az MPA Photographer of the Year nagydíjat és az azzal járó 3000 dolláros pénzjutalmat a sanghaji fotográfus, Yajun Hu nyerte el, aki egy Xiaomi Ultra 13 mobiltelefonba épített 50 megapixeles kamerával készítette képeit. A fődíjas alkotó képei ezen a linken tekinthetők meg.