Menü

A 9. PhotoFairs Sanghai az Ázsián kívüli fotográfiával is kiemelten foglalkozik

24 • 04 • 24Szabó Benedek

A Sanghaji Kiállítási Központ április 25-28. között ad otthont a PhotoFairs Shanghai-nak, a kontinens egyik legnagyobb kortárs fotográfiai vásárának. Az eseményen 46 kiállító képviseli majd magát, köztük helyi és nemzetközi galériák, illetve vezető művészeti szervezetek. A vásár nemcsak Kína, hanem Ázsia, illetve a csendes-óceáni térség többi országának fotográfiai eseménye is, amely számos műgyűjtőt, kiállítót és érdeklődőt vonz szerte a világból. Az idei vásár különlegessége, hogy számos New York-i intézménnyel és művésszel is együttműködik, így a 2024-es PhotoFairs Shanghai nem kifejezetten kínai, hanem nemzetközi eseménnyé válik.

A több mint 150 művész munkáját bemutató, a már elismert művészektől a feltörekvő tehetségekig terjedő PhotoFairs Shanghai a kínai fotográfiai élet egyik legfontosabb eseménye. Az idei bemutatók közül kiemelkedik az ázsiai-csendes-óceáni térségből érkező ShanghART Galéria, amely a szingapúri művész, Robert Zhao Renhui válogatott műveit mutatja be. A 2024-es Velencei Biennálén is jelenlévő UP Gallery Anastasia Samoylova amerikai fotográfus folyamatban lévő projektjéből mutat be új munkákat. A helyi galériák közül az egyik legjelentősebb kiállító a sanghaji az M Art Center, amely egy helyi fotográfus, Luo Dan új munkáit adja közre. A művész nemrég befejezett sorozata, amely a No Man's Land címet viseli, a természettel való emberi kapcsolatokat vizsgálja.

Az idei vásár nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy nemzetközi, Kínán és Ázsián túlról érkező galériákat és művészeket is bemutasson. Idén több mint 20 városból – köztük Párizsból, Londonból, vagy éppen Amszterdamból – érkező kiállítók várják a látogatókat. Ezek között találni befutott fotográfiai kereskedőket, illetve a feltörekvő kortárs galériákat is.

A vásáron bemutatkozó nemzetközi galériák közül az egyik legfontosabb az olaszországi Galleria Continua által bemutatott, nagyméretű fekete-fehér fotóinstallációiról ismert francia művész, JR egyéni kiállítása. A londoni ATLAS Gallery egy csoportos bemutatót hoz el a vásárra, amely a leghíresebb klasszikus és kortárs művészeket mutatja be, többek között Hiroshi Sugimoto, Elliott Erwitt, és Terry O'Neil kiemelkedő munkáit. A standok bemutatóit és kiállításait a különböző kulturális intézmények előadásai egészítik ki, valamint különböző közönségprogramokkal is készülnek a szervezők.

Az idei kiállítás számos New-York-i intézménnyel partnerségben működik majd. A vásár kiemelt kiállítása, amely a Softness címet viseli, a PhotoFairs New York-i igazgatójának szervezésében lesz látható. Helen Toomer négy amerikai galériát keresett fel, hogy egy innovatív és multidiszciplináris válogatást mutasson be, amelyek az alakíthatóság és a lágyság témáját járja körül. A válogatás az emberi test finom formáira és az interperszonális érintkezések gyengédségére összpontosító portréktól kezdve az állat- és növényvilág szépségét kiemelő tájképekig számos különböző alkotást vonultat fel. Ez a kiállítás az első együttműködés a PhotoFairs Shanghai és New York-i rendezvénye között, amelynek célja, hogy elősegítse a vásárok közötti együttműködést, így a jövőben az amerikai és ázsiai fotográfusok egyaránt szélesebb közönséget érhetnek el munkáikkal.

0103

Fotó: © Flor Garduño: Amanecer d’après Hopper, 2009, courtesy of the artist and Matthew Liu Fine Arts

0103

Fotó: © Ma Hailun: Kashi Youth, 2023, courtesy of the artist and Gaotai Gallery

0103

Fotó: © Valery Katsuba: Farewell on El Malecon (At Dusk), La Habana, 2023, courtesy of the artist and Matthew Liu Fine Arts

0103

Fotó: © Anastasia Samoylova: Breakfast with Stephen Shore (1977), 2018, courtesy of the artist and UP Gallery

0103

Fotó: © Hiroshi Sugimoto: Sea of Japan, Hokkaido, 1986, courtesy of ATLAS Gallery

0103

Fotó: © Nanda Hagenaars: REINVENTION, 2022, courtesy of the artist and MICK Galerie

0103

Fotó: © Lotte Ekkel: Mexican Fragments 2, 2022, courtesy of the artist and MICK Galerie

0103

Fotó: © Robert Zhao Renhui: Things from the Heat 3, 2024, courtesy of the artist and ShanghART Gallery

0103

Fotó: © Honey Long and Prue Stent: Amoeba Phase II, 2015, courtesy of the artist and Fahey/Klein Gallery

Jegyzetek

PhotoFairs Shanghai
2024. április 25 – 28.