Menü

Elárverezték a fotót, amelyen lehet, hogy a Titanic tragédiáját okozó jéghegy látható

24 • 05 • 17Princz Zsófia

Bár a tragikus éjszaka valódi eseményeit mindmáig kétségek és találgatások övezik, számos Titanichoz kapcsolható emléktárggyal egyetemben áprilisban árverésre került egy nemrég felfedezett fénykép, amelyről úgy vélik, hogy a Titanic 112 évvel ezelőtti elsüllyedéséért felelős jéghegyet ábrázolhatja. Bár a jéghegy és a Titanic elsüllyedése között továbbra is bizonytalan a kapcsolat, történelmi jelentősége tagadhatatlan.

Az új-skóciai John Snow Jr. temetkezési vállalkozó által mindössze két nappal a Titanic 1912. április 14-én bekövetkezett tragikus vesztét követően készített fekete-fehér fotográfia kísérteties bepillantást nyújt a történelembe. Snow Jr. 1912. április 16-án, a Titanic roncsaihoz tartó C.S. MacKay-Bennett fedélzetéről készítette a fényképet.

Snow Jr. és családja a felvételt gondosan őrizte, amíg egy Titanic-emléktárgygyűjtő körülbelül 30 évvel ezelőtt azt meg nem szerezte. Nemrég a brit Henry Aldridge & Son aukciósház kínálta eladásra ezt a ritka műtárgyat, 4000 és 7000 dollár közöttire becsülve az értékét. Az április végén lezajlott aukció eredménye nem publikus, az eredményeket az aukciós ház csak egyéni megkeresésre bocsájtja az érdeklődők rendelkezésére – írták oldalukon, de a leveleinkre sajnos nem reagáltak.

0103

Fotó: John Snow Jr.: Titantic, 1912. április 16.

A Popular Mechanics című tudományos kiadvány szerint több mint egy évszázaddal a tragédia után, a Titanicot elsüllyesztő jéghegy kiléte még mindig kérdéses. A most előkerült felvételen kívül a szakértők már régóta vizsgálnak két másik fényképet egy-egy jéghegyről, amelyek a Titanicot elsüllyeszthették. Ezek közül az egyiket a térségben hajózó Estonian kapitánya, W. F. Wood készítette, míg a másik fotót William Squares DeCarteret, a Minia kábelfektető hajó parancsnoka fényképezte. A most újonnan felfedezett kép újabb kétségeket vet fel a tragikus katasztrófát illetően.

Függetlenül attól, hogy melyik jéghegy volt felelős a Titanic elsüllyedéséért, az embereknek – beleértve a hajón tartózkodókat is – évtizedekbe telt, mire teljesen megértették, mi is történt valójában 1912. április 14-én. Csak 1985-ben, a Titanic roncsainak felfedezésekor sikerült véglegesen bebizonyítani, hogy a hajó valóban kettészakadt. Addig azt mondták a túlélőknek, hogy félreértették vagy rosszul emlékeztek arra, amit láttak, ami nagyrészt a White Star Line hajózási társaság alkalmazottainak tanúvallomásainak köszönhető.