Menü

Elhunyt Bertien van Manen, a holland dokumentarista fotó meghatározó alakja

24 • 05 • 29Baki László

2024. május 26-án Amszterdamban elhunyt Bertien van Manen, aki divatfotográfusként kezdte karrierjét, azonban saját bevallása szerint az alkalmazott fotó világát nagyon hamar unalmasnak találta. Pályafutására Robert Frank fotókönyve, az 1958-ban megjelent The Americans volt a legnagyobb hatással, ami meghatározta életének későbbi alakulását is.

Első kiállítása 1977-ben volt a londoni The Photographers' Gallery-ben, azóta munkáit a New York-i Museum of Modern Art, a párizsi Maison Européenne de la Photographie, az amszterdami Stedelijk Museum és a Fotomuseum Winterthur is bemutatta, de képei jelentős közgyűjteményekben is megtalálhatók. Munkáihoz többnyire egy olcsó fényképezőgépet használt, azzal fényképezte az embereket, akikkel találkozott, mivel úgy érezte, hogy ezek a fényképezőgépek lehetővé teszik, hogy az alanyok olyan turistaként vagy barátként tekintsenek rá, aki szeret fényképezni.

Alkotói váltásának magyar vonatkozása is volt, 1975-ben Magyarországra utazott, nálunk készítette első, Robert Frank-ihletésű sorozatát. Az Astoria–Nyugati pályaudvar sugarában készített képanyaga még erősen magán hordozza a példaképnek tekintett svájci mester fekete-fehér képeinek atmoszféráját és kompozícióit. – írtuk korábbi cikkünkben a holland fotográfusról.

1991 és 2009 között van Manen Ázsiát és Kelet-Európát járta egy kis analóg kamerával, miközben megtanulta a helyi nyelveket és kapcsolatot teremtett az emberekkel, akik képeinek alanyai lettek. Mindig azt vallotta, hogy "szeretnem kell azokat az embereket, akiket fotózok. Vonzerőt, lenyűgözést kell éreznem irántuk." Fotóin mély intimitás tükröződik a fotográfus és alanyai között, ahol a néző betekintést nyer a privát pillanatokba.

0103

Bertien van Manen: I Will Be Wolf, 1975

Jegyzetek

Bertien van Manen képei ezen a linken tekinthetők meg.